Huippupelaajalta tuki Hongkongin mielenosoittajille – amerikkalainen peliyhtiö antoi pelikiellon ja vei rahat

Julkaistu:

ESPORTS
Pelijätti ei katsonut hyvällä suorassa turnauslähetyksessä tehtyä mielenilmausta, johon myös selostajat osallistuivat omalla tavallaan.
Hongkongilainen Hearthstone-korttipelipelaaja Ng ”blitzchung” Wai Chung on joutunut kohun keskelle ilmaistuaan suorassa lähetyksessä tukensa Honkongissa käynnissä oleville mielenosoituksille. Asiasta uutisoi muun muassa Inven Global.

Wai Chung kilpaili viikonloppuna Aasian ja Tyynenmeren alueen Hearthstone Grandmasters -sarjan lohkovaiheessa. Voittammansa lohko-ottelun häntä haastateltiin suorassa lähetyksessä. Wai Chungilla oli kasvoillaan suojanaamari, jonka nostettuaan hän ilmaisi suorasanaisesti tukensa mielenosoituksille Kiinaa vastaan.

– Tiedän, mitä tekoni lähetyksessä tarkoittivat. Ne voivat tuoda minulle paljon ongelmia ja jopa vaikuttaa turvallisuuteeni. Mielestäni minulla oli velvollisuus kuitenkin sanoa jotain, kommentoi Wai Chung jälkikäteen tilannetta Invenille.

Lähetyksen selostajat kehottivat Wai Chungia sanomaan mielenosoitukseen yhdistetyn iskulauseen ”Vapaus Honkongille, tämä on aikamme vallankumous”.

Kehotuksen jälkeen selostajat piiloutuivat selostuspöydän taakse Wai Chungin puhuessa. Molemmat selostajat saivat osallistumisestaan potkut.

Tuotantoryhmän tajuttua tilanteen lähetys siirtyi nopeasti mainoskatkolle. Alkuperäinen video on poistettu virallisista lähetyskanavista sensuurin myötä. Tilanne on silti nähtävissä alla olevasta twiitistä.
Pelijulkaisija Blizzard Entertainment on reagoinut Wai Chungin tempaukseen vahvasti: Hongkongilaispelaaja sai tempauksestaan vuoden pelikiellon, menetti voittamansa palkintorahat sekä paikkansa Grandmasters-sarjassa. Blizzardin lausunnon mukaan Wai Chung rikkoi kilpailusääntöjä, mikä johti rangaistukseen.

Wai Chungin pelit Grandmasters-sarjassa päättyivät lohkovaiheeseen, kun hän voitti 6 ottelua ja hävisi 8. Jaetusta 13.–14. sijasta hän tienasi 3000 dollaria eli noin 2700 euroa.

Tapaus on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Monet ovat ihmetelleet pelijätti Blizzardin reagointia kommentteihin. Kiinalainen teknologiajätti Tencent omistaa viisi prosenttia Activision Blizzardista, kertoo PC Gamer. Kiina on tunnetusti iso markkina-alue peliyhtiöille, joten monet ovat tulkinneet Blizzardin nöyristelevän Kiinalle sensuurin pelossa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun Blizzard toimii Kiinan edun mukaisesti. Viime vuoden Overwatch World Cup -turnauksessa Taiwan joutui kilpailemaan Chinese Taipei -nimellä, kertoo Twitterissä tunnettu esports-toimittaja Rod ”Slasher” Breslau. Pelaajia myös kiellettiin käyttämästä Taiwanin lippuikonia pelissä.Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Mistä mielenosoituksissa on kyse?

Hongkongissa on järjestetty kesäkuusta lähtien mielenosoituksia kiisteltyä luovutuslakia vastaan.

Lakimuutos mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen kommunistiseen Kiinaan. Mielenosoittajat pelkäävät, että emämään politiikan arvostelijoita voidaan lain varjolla ottaa kiinni ja viedä rajan yli. Lain vastustajien mukaan kyseessä on Kiinan yritys rapauttaa Hongkongin erityisasemaa.