Kommentti: ENCEn puheet menevät pahasti ristiin – kuka kiertelee totuutta?

Suomalaisen esports-organisaation ENCEn imago on runneltu ja tästä joukkue voi syyttää vain itseään, kirjoittaa toimittaja Tatu Partanen.

Jani Jussila (vasemmalla) ja Aleksi Virolainen pelasivat ENCEssä rinnakkain 17 kuukautta.

21.9.2019 12:00

Suomen suosituin ja menestynein esports-organisaatio ENCE on käyttänyt paljon aikaa imagonsa hiomiseen koko sen nykymuotoisen Counter-Strike-joukkueen olemassaolon ajan.

Viimeisen kuukauden aikana ENCE on kuitenkin onnistunut kolhimaan vaivalla luotua julkisuuskuvaansa huolella. Kaikki alkoi elokuun lopulla ilmoitetuista Aleksi ”Aleksib” Virolaisen potkuista.

ENCE tiedotti Virolaisen potkuista (23.8.) juuri ennen Major-turnausta, joka on pelin ykköstapahtuma ja rinnastettavissa MM-kisoihin. IS:n Nico Hartikainen kirjoitti heti tuoreeltaan, että yllätyspotkut heikentävät ENCEn osakkeita fanien silmissä.

Siirrosta alkanut pr-katastrofi on kuitenkin saavuttanut ulottuvuuden, jota kukaan ei odottanut. ENCE-pelaaja Jani ”Aerial” Jussila antoi viime viikonloppuna HLTV:lle haastattelun, jossa hän totesi joukkueen halunneen kokoonpanomuutosta jo kuukausia.

Mikäli Jussila puhui haastattelussa totta, ENCE ja sen pelaajat ovat valehdelleet kuukausikaupalla faneille ja Virolaiselle siitä, ettei vaihdoksia ole tiedossa.

Esimerkiksi ENCE-tähti Aleksi “allu” Jalli kertoi HLTV:lle heinäkuussa, että joukkueella on jo “oikeat pelaajat” tavoitteidensa saavuttamiseen. Virolainen itse sanoi viimeksi heinäkuussa, ettei muutoksia ole tulossa.

ENCE pelasi Virolaisen (keskellä) kanssa viimeistä kertaa syyskuun alussa Berliinissä. Viikkoa myöhemmin Jussila (takana vasemmalla) heitti kohuhaastattelussa Virolaisen niin sanotusti bussin alle.

Jussilan kommenteista tekee yllättäviä etenkin se, että Virolainen totesi potkujen jälkeen erityisesti Jussilalla olevan ”aina paikka hänen sydämessään”. Tästä voidaan olettaa miesten olevan – tai ainakin olleen – ystäviä ENCE-aikanaan.

Virolainen kommentoi Jussilan haastattelua Twitterissä lyhyesti ja hyvin ytimekkäästi: ”Mitä v****a juuri luin?”. Tästä voitaneen päätellä, etteivät Jussilan kommentit olleet sellaisia, joita 22-vuotias Virolainen osasi odottaa.

Eikä Jussila suinkaan ole ainoa ENCE-jäsen, joka on sotkenut tilannetta. Oman lusikkansa soppaan heitti viime torstaina ENCEn markkinointijohtaja Joona ”natu” Leppänen.

Leppänen kommentoi viikonloppuna Redditissä, että neuvottelut siirrosta käytiin ”elokuun alussa”. Virolaiselle annettiin ”viikko aikaa sulatella muutosta” ennen kuin organisaatio keskusteli tulevaisuudesta muiden pelaajien kanssa.

Alkuperäisessä siirrosta kertovassa tiedotteessa (23.8.) ENCE kertoi, että joukkue ja Aleksi ovat saaneet sulatella muutosta ”hyvissä ajoin” ja joukkue on keskittynyt Major-valmistautumiseen tiedotetta edeltävät kaksi viikkoa.

Leppäsen kommentin perusteella siirrosta kertominen kolme viikkoa ennen vuoden suurinta turnausta on ”hyvissä ajoin”. Mielenkiintoista, varsinkin kun Jussilan mukaan siirtoa oli odotettu kuukausia. Aikaa olisi siis ollut yllin kyllin, eikö?

Tapahtumien aikajanassa ei ole mitään järkeä ulkoapäin katsottuna. Ristiriita lausuntojen suhteen kasvaa entisestään, kun ottaa huomioon kaksi lisäseikkaa.

Joona ”natu” Leppänen on ENCEn markkinointijohtaja.

Ensinnäkin Virolainen avasi vielä Assemblyilla 2. elokuuta IS:lle syitä joukkueen pitkään kestäneelle kokoonpanolle. Tuolloin hänellä ei ollut haastattelun perusteella vielä merkkiäkään siirrosta.

Toiseksi ENCE paljasti pelaajavaihdoksen yhteydessä, että joukkue oli tehnyt juuri uudet vuoden 2021 loppuun jatkuvat sopimukset.

Joukkue siirsi siis Virolaisen penkille melkein heti uusien sopimusten tekemisen jälkeen. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että joku toinen taho joutuu ostamaan Virolaisen sopimuksen ENCEltä. Ulkopuolisen silmin vaikuttaa siltä, että ENCE yrittää kalastella sopimusrahoja Virolaisen uran kustannuksella.

Jos siirtoa tosiaan oli suunniteltu useita kuukausia, miksi joukkue teki uuden sopimuksen Virolaisen kanssa? Tai jos Leppänen puhuu totta, miksi ihmeessä ENCE sitoutui pelaajavaihdokseen heti uuden sopimuksen tekemisen jälkeen? Miksi Jussila kommentoi siirtoa juuri kun koko keskustelu oli laantumassa?

Näihin kysymyksiin tuskin koskaan saadaan kunnon vastauksia. ENCEn imagon kannalta koko tilanne on joka tapauksessa katastrofi. ”Koko Suomen ENCEn” luominen vaati yli vuoden työn, mutta sen kolhiminen ainoastaan pari viikkoa surkeaa pr:ää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?