Miljoonia euroja kilpapelaamisella voittanut Jesse Vainikka hakee uutta suuntaa – ”Sitä ei ole hyödynnetty vielä kauheasti”

Jesse ”JerAx” Vainikka on yksi Suomen menestyneimmistä kilpapelaajista. IS:n haastattelussa hän kertoo, mitä hän tykkää tehdä pelaamisen vastapainoksi, miten voittorahoja on käytetty ja mitä hän toivoo.

27-vuotias Jesse Vainikka on Dota 2 -videopelin kaksinkertainen maailmanmestari.

22.9.2019 10:22

27-vuotias Jesse ”JerAx” Vainikka on pelannut Dota 2- videopeliä ammatikseen reilut viisi vuotta. Peliuran aikana hän on asunut Ruotsissa ja Etelä-Koreassa, mutta koti on aina ollut Suomessa.

Vainikka on osa viisihenkistä OG-joukkuetta, joka on voittanut Dota 2:n ykkösturnauksen The Internationalin kaksi kertaa peräkkäin. Historiallinen toinen mestaruus varmistui elokuun lopulla Shanghaissa.

MM-kisojen päätyttyä Vainikka palasi heti Suomeen. Juhlien jälkeen hän on hiljalleen päässyt takaisin kiinni arkeen. Kaappien järjestelyn lisäksi maailmanmestari on pelannut ”ihan vähän Dotaa”, rentoutunut mökillä sekä katsonut paljon erilaisia videoita itsensä kehittämisestä.

– Ne on tosi kiinnostavia juttuja. Haluaisin oppia lisää elämästä. Maailma on taas tosi ihmeellinen sen jälkeen, kun on pitänyt vaan pelata. Nyt kun ei töitä, niin voi rauhassa tehdä mitä haluaa, kertoo Vainikka.

Pääosan vuodesta Vainikka on poissa kotoa, sillä turnaukset ja harjoitusleirit vievät eri puolille maailmaa jopa kuukaudeksi kerrallaan. Ennen MM-kisoja Vainikka oli 2/3 vuodesta poissa kotoa.

– Se jatkuva matkustaminen on tosi raskasta. Tänä vuonna ei ollut yhtään jenkkimatkaa, niin päästiin matkustamaan kevyemmin.

OG on voittanut kaksi MM-kultaa täysin samalla kokoonpanolla. Kuvassa Anathan ”ana” Pham (vasemmalla), Sébastian ”Ceb” Debs (keskellä) ja Vainikka.

Vainikka rentoutuu 9–10 kuukautta kestävän kisakauden aikana muun muassa kokkaamalla. Reseptibravuuria hänellä ei silti ole. Ruokavalio koostuu terveellisestä ruoasta ja on vihannespainotteinen.

– Ruoanlaitto on sellainen asia, jossa otan tosi chillisti ja mieli lepää. En ole omasta mielestäni kummoinen kokki, mutta jotkut kehuu, hän naureskelee.

Vainikka ei vielä tiedä, miten peliura jatkuu – vai jatkuuko. Tällä hetkellä kaikki OG-joukkueen pelaajat keskittyvät akkujen lataamiseen.

Ei ole vielä keksinyt miten käyttää rahojaan – ”Siellä ne tilillä möllöttää”

Esports Earnings -sivuston mukaan Vainikka on maailman toiseksi eniten palkintorahaa voittanut pelaaja reilulla 5,8 miljoonalla eurolla. Summa on suuntaa-antava, sillä sivusto jakaa voitetut summat tasan pelaajien kesken eikä ota huomioon esimerkiksi valmentajia. Lukema ei myöskään huomioi palkkaa tai muita tuloja.

– OG:ssa organisaatio ottaa jonkun verran, managerit saavat pienen osuuden ja valmentaja myös. Pelaajat saavat valtaosan. Olen todella tyytyväinen meidän jakotapaan, taustoittaa Vainikka asiaa paljastamatta numeroita.

Raha ei ole Vainikan suosikkipuheenaihe, mutta hän vastaa silti kysymyksiin mielellään. Rahaa on rutkasti, mutta toistaiseksi hän on käyttänyt sitä maltillisesti.

– Sijoittaminen on nyt kuuma puheenaihe omalla kohdallani, mutta pitää miettiä tarkkaan.

Ahdistaako se rahan paljous?

– Ahdistaa vähemmän kuin ettei olisi rahaa. Siellä ne tilillä möllöttää. Vaikka on pieni epävarmuus rahan käytöstä, niin en painosta itseäni tekemään niillä mitään. Enemmän ne on sellainen vara, jolla voi sitten investoida mahdollisiin hyviin ideoihin.

Tällä hetkellä Vainikka asuu Helsingissä. Tarkempaa sijaintia hän ei halua kertoa, mutta jossain kohtaa tarkoitus olisi muuttaa uuteen kotiin.

– Jos siis löytyy joku kodinnäköinen. Nykyisestä ei löydy kaikkia elementtejä, joita kaipaan jokapäiväiseen elämääni. Koetan tehdä elämästäni parempaa, niin ehkä se kannustaa itseänikin olemaan parempi ihminen. Ehkä asunto olisi sellainen pieni kiitos itselleni siitä, mitä on tehnyt. Muistutus, että on saavuttanut jotain elämässä.

Vainikka on pelannut urallaan viisissä MM-kisoissa. Viimeiset kaksi vuotta hän on juhlinut voittoa.

Uran jälkeiset suunnitelmat vielä pimennossa – haluaisi hyödyntää tietotaitoaan

Kilpapelimaailmassa harvalla pelaajalla on omaa manageria tai agenttia. Vainikka on miettinyt asiaa, mutta ei ole keksinyt sopivaa henkilöä. Hän myös epäilee, ettei agentilla riittäisi tarpeeksi töitä hänen kanssaan.

– Tarvitsisin jonkun, joka boostii jokapäiväistä elämääni ja miettisi, mikä on hyväksi minulle. Hänen pitäisi tuntea minut tosi hyvin.

Vainikka jatkaa kertoen, ettei lähipiiristä löydy tähän sopivaa ihmistä. Kun puhe kääntyy kavereihin, Vainikka kuulostaa helpottuneelta.

– Kaverini ovat niin sinut itsensä kanssa, että he vain tukevat ja ymmärtävät, mitä elämässäni tapahtuu. Olen tosi onnellinen, että on paljon hyväntahtoisia ystäviä, on Vainikan vastaus siihen, ovatko kaverit muuttuneet voittojen seurauksena.

Entinen joukkuetoveri Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen on useasti kertonut aikeistaan purjehtia Atlantin yli peliuran päätyttyä. Vainikalla ei ole samanlaisia tavoitteita.

– Voisin olla siellä purjeveneellä nautiskelemassa Lassen seurana, hän naurahtaa.

Vainikka puntaroi vielä tällä hetkellä uransa seuraavaa siirtoa. Dota-uran oppeja hän haluaisi hyödyntää joskus vielä pelialalla.

– Kaikkien näiden vuosien aikana on oppinut ymmärtämään, mitä tämä skene on ja mitä pelaajalta vaaditaan. Minulla on aika paljon tietotaitoa, sellaista kilpapelaajan perspektiiviä, miten kilpailullista peliä pyöritetään. Sitä ei ole hyödynnetty vielä kauheasti. Se kiinnostaisi, mutta vaikea sanoa, mitä se on tulevaisuudessa.

Yksi asia on kuitenkin melko varmaa: Omaa joukkuetta tai organisaatiota Vainikka ei halua. OG:n kanssa hän voisi jotain tehdä, mutta ajatus Team JerAxista kauhistuttaa.

– En näe omassa joukkueessa mitään sopivaa toimenkuvaa itselleni. Jos lähden johonkin, niin haluan vaikuttaa, en vain olla rahoittamassa tai kasvona.

Vainikka nostamassa Dota 2:n MM-mestaruuskilpeä, The Aegista.

Kesällä 2017 Counter-Strike-tähti Aleksi ”allu” Jalli ilmoitti, että hän haluaa suomalaisjoukkueen ja viedä sen maailman huipulle. Alkuvuodesta 2019 Jallin haave toteutui, kun ENCE nousi maailman viiden parhaan joukkoon.

Vainikka kertoo, ettei hänellä ole samanlaista paloa pelata suomalaisjoukkueessa kuin Jallilla. OG:ssa pelaa Vainikan lisäksi suomalainen Topias ”Topson” Taavitsainen.

– Ne [suomalaisjoukkueet] on ihan hauskoja, mutta en tiedä, toimiiko ne sitten loppujen lopuksi. Suomalaiset on vähän sisäänpäin kääntyneitä. Tiimiin tarvitaan joku todella määrätietoinen, muita pelaajia yhdistävä ihminen. Dotan parissa ei ole näkynyt sellaisia suomalaisia, joita muut luontaisesti lähtisivät seuraamaan.

Näillä näkymin Vainikka pelaa joulukuussa kuitenkin neljän muun suomalaisen kanssa: Tulossa on maajoukkueturnaus, johon on tarkoitus rakentaa joukkue Suomesta.

– Saa nähdä millainen joukkue meillä (Suomella) on siellä. Olisi kiva pelata, mutta katsotaan.

Jesse ”JerAx” Vainikka

 • Syntynyt 7.5.1992

 • Asuu Helsingissä. Kasvanut Itä-Helsingin Mellunmäessä.

 • Harrasti nuorempana jalkapalloa. Pelannut pc:llä pienestä pitäen.

Vainikka kertoo arjestaan ja harjoittelustaan kisakaudella:

 • Herään 8–10 aikoihin.

 • Ensimmäiset tunnit mietin tulevaa päivää ja pelailen omatoimisesti.

 • Harjoitukset alkavat 14–15 aikoihin ja päättyvät 21–22 välillä. Välissä pidetään taukoja esimerkiksi ruokailuun.

 • Harjoitusten jälkeen tehdään mitä halutaan. Joskus pelaan lisää tai teen jotain ihan muuta.

 • Pelaamme normaalisti 5–6 päivää viikossa, mutta tämä vaihtelee tilanteen mukaan.

 • Harjoitusten vastapainoksi pidämme yleensä 3–4 vapaapäivää kerrallaan.

 • Harjoitusleireillä keskitytään siihen, mitä nähdään itsessämme ja muissa joukkueissa. Kotona taas enemmän yksilöjuttuihin.

 • Esimerkiksi itse katson, miten muut pelaajat pelaavat minun paikkaani ja sitten sovellan niitä omiin ideoihin. Luotan omaan vaistoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?