ENCE sai nimekkään GM:n – ”Aina saa ehdotella”

Julkaistu:

HAASTATTELU
Rainbow Six -ammattilainen Niklas Ojalainen vaihtoi pelaajauran managerin hommiin. ENCEssä hänen tehtävänsä on kehittää pelaajien toimintaa entistä ammattimaisempaan suuntaan.
Pitkän linjan Rainbow Six: Siege -pelaaja Niklas ”Willkey” Ojalainen teki keväällä ison päätöksen, kun hän jätti päivätyönsä myyjänä ja siirtyi täysipäiväiseksi ammattilaiseksi.

Mousesports-organisaatiota edustanut Ojalainen sai potkut jo toukokuussa. Hän kertoi tuolloin olevansa valmis kuuntelemaan mitä tahansa esports-aiheista työtarjousta.

Syyskuun alussa suomalainen ENCE ilmoitti palkanneensa Ojalaisen joukkueen GM:ksi. 32-vuotias Ojalainen kertoo IS:lle pelaajauran olevan nyt ohi, vaikka paloa vielä olisi.

– Formuloita siteeraten: Jos ei saa voittavaa autoa, niin turha lähteä pyörimään. Nyt kun ei ole tarvinnut olla 5–6 päivää viikossa tiettyyn aikaan iltaisin pelaamassa, niin sitä iltavapaata on oppinut arvostamaan, Ojalainen naureskelee.

– Kaikkien intressi ENCEssä on asioiden kehittyminen siihen suuntaan, ettei minun tarvitse pelailla enää. Onhan tässä aika monta vuotta pyöritty jo, joten annetaan nuorempien pelata.


Parhaiten seitsemän vuotta kestäneeltä pelaajauralta Ojalaisen mieleen jäi Brasiliasta marraskuussa 2017 voitettu R6:n Pro League -mestaruus osana ENCE-joukkuetta. Turnaus oli tuolloin pelin toiseksi suurin.

– Toinen sellainen hetki on se, kun pääsi ensimmäistä kertaa kilpapelaamiseen mukaan World of Tanks -aikoina. Käytännössä siis aloitus ja isoin voitto.

”Jos on lahjakkaita pelaajia tai joukkueita, niin yhteystietoni löytyvät netistä”

Ojalaisen titteli ENCEssä on GM. Aluksi fokus on joukkueiden ja pelaajien toiminnan viemisessä ammattimaiseen suuntaan. Ojalainen auttaa myös joukkuepelien valmentajia tarvittaessa taitojensa mukaan.

– Tietenkin kun on ollut tekemisissä monien eri pelaajien ja joukkueiden kanssa kahdessa eri pelissä, niin osaa työskennellä erilaisten henkilöiden ja joukkuekemioiden kanssa. Osaan tuoda sellaista näkökulmaa, että mihin kannattaa ehkä keskittyä, jotta sitä menestystä tulee.

ENCE on mukana tällä hetkellä Counter-Strikessa, StarCraft II:ssa, PlayerUnknown’s Battlegroundsissa sekä Hearthstonessa. Ojalainen on pelannut kaikkia pelejä melko korkealla tasolla, muttei kuitenkaan kilpailullisesti.

– Osaan ainakin katsoa jokaista peliä, eli en ihan noppa ole, hän naureskelee.


Siviilipuolella Ojalainen toimi pitkään teollisuusalan myyntipäällikkönä, joten tarvittaessa hän auttaa myös ENCEn myyntipuolen vastaavia Joona ”natu” Leppästä ja Mika Kuusistoa.

Jos Ojalainen saisi vapaasti palkata kolme ihmistä ENCEen, hän hankkisi taustavoimia tiimeille sekä sisällöntuottajan.

– [Urheilupsykologi] Mia Stellberg on onneksi jo remmissä. Slaava ”Twista” Räsäsen rinnalle analyytikko tai sitten valmentaja, jotta Slaava voisi keskittyä itse täysillä siihen rooliin kumpi tuntuu luontevammalta.– Sisältöpuoli on keskittynyt toistaiseksi pitkälti CS:ään, mutta halutaan nostaa jatkossa esille myös Joona ”Serral” Sotalaa, PUBG-joukkuetta ja HS-pelaajia. Varmasti sitä sisältöä katsottaisiin muistakin peleistä.

ENCEn toimitusjohtaja Kuusisto kertoi elokuussa IS:lle organisaation miettivän säännöllisesti laajentamista uusiin peleihin. Muiden työntekijöiden tavoin Ojalainen pitää korvat ja silmät auki uusia joukkueita ajatellen.

– Jos on lahjakkaita pelaajia tai joukkueita, niin yhteystietoni löytyvät netistä. Aina saa ehdotella, jos on realistiset toiveet, vinkkaa Ojalainen.

ENCE oli elokuun lopulla otsikoissa, kun CS-joukkueen pelinsisäinen johtaja Aleksi ”Aleksib” Virolaisen penkitettiin. Ojalainen ei vielä silloin työskennellyt organisaatiolle, mutta ulkopuolisena hän ymmärtää vaihdoksen. Pelaajaurallaan hän oli monta kertaa mukana päättämässä vaihdoksista.

– Aina on syy, miksi vaihdos tehdään. Ei top5-joukkue vaihda pelaajaa huvikseen. Aina ne asiat eivät ole täysin mustavalkoisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt