Musertavat paineet johtavat ennenaikaisiin lopetuksiin MM-kisoissa – Jesse Vainikka: ”Sellaiseksi se kulttuuri on luotu”

Julkaistu:

ESPORTS
Dota 2:n MM-kisat toista vuotta peräkkäin voittanut OG-joukkue, johon kuuluu kaksi suomalaista, hyödynsi kisoihin valmistautuessaan ja turnauksen aikana suomalaispsykologia.
Dota 2:n The International (TI) -maailmanmestaruuskisat päättyivät elokuun lopulla eurooppalaisen OG-joukkueen voittoon. Tiimiin kuuluvat Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen. OG voitti ensimmäisenä joukkueena MM-kisat kaksi kertaa.

Ilta-Sanomien haastattelussa 27-vuotias Vainikka kertoi joukkueen valmistautuneen kaksi viikkoa Kiinassa kestäneitä kisoja varten Malesiassa pidetyllä harjoitusleirillä, joka ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla.
Kisojen ja harjoitusleirin aikana OG työskenteli suomalaisen urheilupsykologi Mia Stellbergin kanssa. Vainikka kertoo olleensa idean takana, koska hän koki tiimin jättävän joitain asioita käsittelemättä.

– Tuli fiilis, että asioita voi tehdä aina paremmin. Ei meillä ole yhtään liikaa ihmisiä OG:ssa, vaan itse asiassa aivan liian vähän. Neutraali perspektiivi siitä, millainen me olemme joukkueena, oli ihan paikallaan. Kaipasimme hieman ohjeistusta, että miten voisimme parantua joukkueena ja muuta, Vainikka avaa Stellbergin roolia IS:lle.

Yhteistyö kesti reilun kuukauden: Stellberg oli harjoitusleirillä viisi päivää ja TI:ssä alusta loppuun. Psykologi tutustui aluksi jokaiseen pelaajaan erikseen ja sen jälkeen vasta kunnolla tiimiin. Vainikka kertoo oppineensa ymmärtämään muun muassa, miten hän toimii kunnolla kovan paineen alla kilpailutilanteessa.

Vainikka korostaa Stellbergin roolia OG:n toisessa mestaruudessa, sillä psykologi auttoi joukkuetta erityisesti pudotuspelien aikana. Kaikenlaisia ajatuksia vaihdettiin tiimin sisällä avoimesti ja hyvällä fiiliksellä, kiitos psykologin, kertoo Vainikka.

Stellberg nähtiin myös lavalla juhlimassa OG:n mestaruuttaJos video ei näy yllä, katso se täältä.

Viidessä The Internationalissa kisannut Vainikka pitää turnausta koettelemuksena. Kisoihin pääsee vuosittain vain 18 joukkuetta, eli maailman 90 parasta pelaajaa. Hän kuvailee turnausta edeltävää karsintakautta ikään kuin lohkovaiheeksi ja TI:tä pudotuspeleiksi.

– TI on täysin eri tasolla kuin mikään muu. En oikein tiedä mitä ajattelen siitä, koska myös kauden aikana pärjäävät tiimit ansaitsisivat kunnianosoitukset suorituksistaan. Joka vuosi joku voittaa ja muut häviävät. Se on tosi rankkaa, mutta sellaiseksi se kulttuuri on luotu, Vainikka pohdiskelee.

Vainikan MM-debyytti kesällä 2015 päättyi viimeiseen sijaan osana MVP.Hot6ix-joukkuetta. Vainikka muistaa yhä, kuinka vereslihalla hän oli pelien päätyttyä.

– Sillä hetkellä Dota oli koko elämäni, joten ne tappiot iskivät tosi kovaa. Otin kaiken yliherkästi, eli voitot näkyivät ilona ja tappiot tuntuivat kuolemalta. Kyllä siellä TI:ssä näkee ihmisten luovuttavan kesken ottelun, vaikka jotain olisi vielä tehtävissä. Sitä on tosi raskasta katsoa, kun näkee toisen olevan aivan maassa.

Vainikka on aiemmin kertonut, että hän ei pysty pelaamaan ilman motivaatiota tai päämäärää. Tänä vuonna motivaatio löytyi tiimikavereista, jotka ylittivät itsensä kaikin tavoin ennen turnausta ja sen aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt