Joel Harkimo luopui pleikkarilla pelaamisesta muutettuaan yhteen Janni Hussin kanssa – järjestää nyt Suomen suurinta esports-tapahtumaa

rac

Julkaistu:

HAASTATTELU
Joel Harkimolla on suuri päivä lauantaina, kun Hartwall-areenalla käynnistyy kauan suunniteltu, tähän mennessä Suomen suurin esports-tapahtuma. Kilpailu ja pelaaminen juontaa juurensa myös 29-vuotiaan yrittäjän elämään.
Joel Harkimo toivottaa tervetulleeksi Hartwall-areenan takaa löytyvään toimistoon ja esittelee hieman ruuhkaisia Starsquad Oy:n tiloja.

– Olihan se maidolla, 29-vuotias yrittäjä kysyy huolehtivaisesti ja ojentaa kupin kahvia.

Starsquadin myyntijohtajana ja keulakuvana toimiva Harkimo on silminnähden jännittynyt. Aivan nurkan takana on yrityksen ensimmäinen iso koettelemus: Suomen suurin esports-tapahtuma, Arctic Invitational, joka järjestetään Hartwall-areenalla lauantaina.
  • Katso yllä olevalta videolta, kun Joel Harkimo sanoo, mitä mieleen juolahtaa.
Tapahtuman keskiössä on Counter-Strike-turnaus, jossa neljä huippujoukkuetta ympäri maailman kohtaa toisensa.

Yrittäjä istahtaa ja luettelee innokkaasti tapahtuman mukaan brändätyn energiajuoman ainesosia. Taustalla kuuluu kovia huudahduksia. Starsquad kutsui turnaukseen osallistuvan brasilialaisjoukkue FURIAn harjoittelemaan toimistolle.

Pelaaminen ja kilpailu ovat olleet iso osa Harkimon elämää. Nuorena oli jääkiekko- ja jalkapalloharrastus, mutta kotona nuorta Joelia viihdytti aina pelikonsoli. Kaikki alkoi 90-luvulla Super Nintendo -pelikonsolilla.

– Kun minä olin junnu, mun vanhemmat oli todella kiireisiä. Tätä rakennettiin (osoittaa ylöspäin) ja sitten Hampurin hallia rakennettiin Saksaan. 90-luvun lopulla mutsista tuli kansanedustaja, niin kyllä siinä aika paljon tuli sitten pelattua. Mulla on ollut joka ikinen pleikkari.

Pleikkarille hankittiin joka vuosi uudet NHL- ja FIFA-pelien versiot. Ystävien kanssa pelatut urheilupeliturnaukset ovat juurtuneet Joelin mieleen.

– Kaveriporukassa on viisi sipoolaista jätkää ja me pelattiin aina uusinta Fifaa kesälomalla. Oli turnauksia ja pelattiin ainakin kymmenen peliä päivässä. Ohjaimet lensi ja aina joku melkein rupesi tappelemaan. Tunteet kuumeni, Harkimo muistelee lämmöllä.

– Olin sellainen NHL-pelaaja, joka soittaa suuta mahdollisimman paljon. Niin kuin jääkiekossa; se on yksi osa sitä peliä. Sitten kun peli loppuu, voi olla taas kavereita, Joel nauraa.


Pc-pelaaminen tuli teini-ikäisen elämään 2000-luvulla ja koneella käynnisteltiin Counter-Striken historian alkuaikojen versiota, 1.6:tta. CS:ää ja Age of Empires -strategiapeliä pelattiin kahden serkun ja kavereiden kanssa läpi yön vuoden 2004 ja 2005 Assembly-verkkopelitapahtumassa.

– Siellä olet kolme päivää nukkumatta – se oli sellaista ihan jäätävää sekoilua, mutta sieltä on todella hauskoja muistoja. Silloin tämä oli Jokereiden toimisto ja me nukuttiin tuolla neukkarissa – se oli silloin Hjalliksen huone. Jokereiden työntekijät tulivat silloin töihin ja huomasivat, että Harkimon poikahan on siellä nukkumassa, Joel naureskelee.

Joelin tietokoneiden rakentelua ja moottoripyöräharrastusta yhdistää yksinkertainen asia: hän ei niinkään välitä teknisestä puolesta, vaan soittaa samantien huoltoon, kun jokin varoitusvalo syttyy.

– Olen niissä ihan käsi – siinä olen tullut isääni, Hjallikseen. Hän on sellainen, että hän valittaa, jos kaukosäädin ei toimi. Vaikka kyse olisi vain paristoista. Venepuolella olen sitten enemmän sellainen nikkaroija ja yrittänyt perehtyä asioihin.

Nykyään yrittäjän elämä on sen verran kiireistä, että Harkimo joutuu raivaamaan erikseen tilaa muutamalle CS-matsille. Muutettuaan yhteen tyttöystävänsä, tv-kasvo Janni Hussin kanssa, kotona pelaaminen on vähentynyt huomattavasti.

– Vielä pari vuotta sitten pelasin pleikkarilla aktiivisesti. Nyt, kun olemme muuttaneet tyttöystävän kanssa yhteen ja se on vakava suhde, niin on pleikkarilla pelaaminen saanut vähän kärsiä. Kun sinkkumiehenä tuli töistä kotiin, (pelaaminen) oli vähän helpompaa.


Lauantain Arctic Invitational on vain parin päivän päästä ja Harkimoa jännittää sen onnistuminen. Hän elätteli toiveita tällaisen esports-tapahtuman järjestämisestä Suomessa jo yli kolme vuotta sitten.

Projekti otti vähitellen tuulta alleen ja tv:ssä pyörähti käyntiin Diili-ohjelma, jonka avulla etsittiin sopivaa vetäjää Starsquadin toiminnalle. Olli-Pekka ”OP” Villa vakuutti ohjelman tuomariston.

Nykyään Villa johtaa Starsquad Eventsiä, tytäryhtiötä, joka on vastuussa lauantain tapahtumasta. Arctic Invitationalin liput tulivat myyntiin maaliskuussa ja Villa kertoi alkuvuonna IS:lle kävijätavoitteen olevan lähemmäs 10 000.

– Niin kauan kun tapahtumaa ei ole myyty loppuun, lipunmyynti voisi mennä paremmin, Joel pohtii, kun keskustelu siirtyy lipunmyyntiin.


Tapahtumajärjestäjälle lipunmyynti on luultavasti stressaavin ja selkein indikaattori. Harkimo kertoo muidenkin tapahtumajärjestäjien huomanneen, että nykyajan lipunmyynti viivästyy yhä myöhäisemmäksi, lähemmäksi tapahtumaa. Mitään lukuja ei lipunmyynnin osalta kerrota.

– Uskon, että tulee vielä lipunmyyntipiikki, mutta paljonko niitä myydään, niin se on arvoitus. Kyllä minulla on tästä hyvä fiilis, hän toteaa.

Arctic on kuitenkin vain osa Joelin ja Starsquad-tiimin visiota. Rahoitus- ja yhteistyökumppanit on hankittu sillä mentaliteetilla, että yhtiö pyrkii kasvattamaan toimintaa pitkäjänteisesti.

– Alan kasvaminen vaatii sitä, että tekee monta vuotta töitä ja luo sitä kulttuuria. Ei se yhdestä tapahtumasta ole kiinni.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt