Brasilialainen Vinicius, 20, saapui Helsinkiin CS-turnaukseen – yksi asia löi ällikällä

rac

Julkaistu:

CS:GO
Brasilialainen esports-joukkue FURIA saapui Suomen suurimpaan CS-turnaukseen. Joukkueen pelaaja Vinicius ”Vini” ihmettelee, kuinka vähän liikennettä Helsingissä on.
Counter-Strike-pelijoukkue FURIAn viisihenkinen tiimi istuu rivissä tietokoneidensa ääressä. Yksi joukkueen jäsenistä katsoo vanhoja CS-otteluita ja toinen harjoittelee pelin strategian kannalta tärkeää savukranaattien heittämistä.

Yllään parikymppisillä peliammattilaisilla on rennot verkkarit sekä tiimipusakoita, ja tietokonepöydillä seisoskelee lähinnä puoliksi juotuja vesipulloja.

Meneillään on brasilialaisjoukkueen turnausta edeltävä harjoitusleiri.

FURIA valmistautuu lauantaina Hartwall-areenalla pidettävään turnaukseen, Suomen suurimmaksi esports-tapahtumaksi rakennettuun Arctic Invitationaliin. Yksi turnauksen takana olevista yrityksistä on Diili-tv-ohjelmasta tuttu kilpaurheiluun keskittyvä Starsquad Oy, jonka keulahahmona ja myyntijohtajana toimii Joel Harkimo. FURIA harjoittelee Starsquadin toimistolla Hartwall-areenalla.

– Harjoittelemme noin 12 tuntia päivässä. Aloitamme kello 11 aamupäivällä taktiikoiden hiomisella, ja kolmen jälkeen alkaa harjoittelu muita ammattijoukkueita vastaan. Sitä kestää sitten kello 23:een asti, joukkueen valmentaja Nicholas ”guerri” Nogueira kertoo.


Helsinkiin saavuttuaan FURIAn jäsenet ovat ravanneet lähinnä hotellin ja Starsquad-toimiston tilojen väliä. Ajatukselle, että aikaa olisi muuhun kuin harjoittelemiseen, Nogueira ja ammattipelaaja Vinicius ”Vini” Figueiredo nauravat makoisasti.

Brasiliasta asti oleva joukkue saapui Suomeen jo sunnuntaina.

– Pidän paikallisesta säästä – rakastan kylmää, Figueiredo toteaa, kun ulkolämpötila näyttää 21 astetta.

– Helsinki vaikuttaa todella järjestäytyneeltä kaupungilta, täällä on todella kaunista. Todella rauhallinen fiilis. Eihän täällä ole hirveästi liikennettä eikä melua kaduilla, hän ihmettelee.

Figueiredo on itse kotoisin Santosista, joka on osa São Paulon osavaltiota. Vain 60 kilometrin päässä on osavaltion metropolialue, jossa asuu lähes 20 miljoonaa ihmistä. Pelaaja naureskelee, kun kuulee Suomen pääkaupungin asukasmäärän.

Kyseessä on Figueiredon ensimmäinen matka Suomeen, ja brasilialainen odotti näkevänsä revontulia. Kun hänelle kerrotaan, että Etelä-Suomessa ei kyseistä luonnonilmiötä kovin usein näe, lievä harmitus vilahtaa 20-vuotiaan kilpapelaajan kasvoilla.

– Seuraavan kerran pohjoiseen, nuorukainen naurahtaa, kun selviää missä voi harrastaa revontulien bongausta paremmalla menestyksellä.


Joukkueen kova nousukiito päättyi elokuun lopussa, kun pelit Berliinin Major-turnauksessa loppuivat jo ensimmäisellä viikolla. Joukkue voitti Saksassa vain yhden ottelun.

Vaikka lauantaina pelattava Arctic Invitational on maailman mittakaavassa pienehkö, se on FURIAlle näytön paikka.

– Meidän on näytettävä itsellemme, että pystymme edelleen olemaan huipulla. Pitää tehdä valtavasti työtä sen eteen, Figueiredo toteaa.

Berliinin jälkeen FURIAn joukkue putosi HLTV:n maailmantilastossa kymmenen parhaan joukosta sijalle 14. Parhaimmillaan joukkue oli viidentenä.

Päivän kestävässä turnauksessa on haasteensa. Kun aikataulu on tiivis ja vastustajia vain muutama, joukkueiden on oltava tarkkoja peleissään – virheisiin ei ole varaa.
  • Joukkueeseen kuuluvat Vinicius ”VINI” Figueiredo, Andrei ”arT” Piovezan, Yuri ”yuurih” Gomes, Kaike ”KSCERATO” Cerato, Rinaldo ”ableJ” Moda ja valmentaja Nicholas ”guerri” Nogueira

Figueiredo kohtasi joukkueineen suomalaisjoukkue ENCEn toukokuun lopussa. Hän kertoo jännittäneensä peliä valtavasti.

Figueiredo ylistää suomalaisjoukkueen tiimityöskentelyä ja valmentaja hyppää keskusteluun mukaan. Hän kertoo kunnioittavansa sekä ENCEn riveistä poistuneen Aleksi ”Aleksib” Virolaisen pelityyliä että Aleksi ”allu” Jallin taitoja.

Vaikka FURIA hävisi toukokuussa ENCElle, Figueiredo vaikuttaa tyytyväiseltä ja kertoo heidän päihittäneen suomalaiset yhdellä näiden vahvimmista kartoista, Trainissa.

Joukkueena FURIAn strategia poikkeaa ENCEstä. Suomalaisjoukkue luottaa peleissään vahvaan tiimityöskentelyyn ja peluuttaa monesti ennalta sovittuja strategioita. Brasilialaisten pelityyliä on puolestaan luonnehdittu aggressiiviseksi. Tämä juontaa juurensa joukkueen in-game leaderiin (IGL) eli pelissä strategioita jakavaan kapteeniin.

– Tyylimme kumpuaa meidän kapteenin, Andrei ”arT” Piovezan ajattelutavasta ja pelityylistä. Joukkueemme rakentuu hänen ympärilleen, Figueiredo kertoo.


Joukkueen mukana matkustaa myös nuorten performance coach eli mentaalivalmentaja Marcos Bernardo. Hän muistuttaa urheilupusakassaan modernia velhoa, joka tempaistiin Taru sormusten herra -kirjasarjasta.

Bernardo muistuttaa Figueiredoa, että on aika venytellä ja opastaa nuorta oikeaoppisiin niskavenytyksiin.

– Bernardo huolehtii nuorukaisten henkisestä hyvinvoinnista ja valmistaa heidän mieltään otteluihin, valmentaja Nogueira kertoo.

Lopuksi joukkueesta otetaan yhteiskuvaa, ja Bernardo huomaa yhden pelaajan jalassa olevat sandaalit. Hän voivottelee kovaan ääneen, kuinka noloa on poseerata lehtikuvia varten sellaisissa tamineissa. Ja nauraa entistä kovempaan ääneen, kun kuulee, että kyse on valtakunnallisesta mediasta.

– Joskus olo on kuin isällä. He ovat kuin omia poikiani, Bernardo kuvailee lämpimästi.

Lauantaina kello 12 Furia kohtaa Cloud9:n Hartwall-areenalla Arctic Invitational -turnauksessa. Voittaja jatkaa finaaliin. IS seuraa tapahtumaa koko lauantain.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt