”Ensimmäisenä alkaa aina naurattaa” – Jesse Vainikka totuttelee yhä kaksinkertaiseen maailmanmestaruuteen

Jesse Vainikka on Dota 2 -pelin kaksinkertainen maailmanmestari. Muutama viikko voiton jälkeen hän ei vielä tiedä tulevaisuudestaan juuri mitään.

27-vuotias Jesse ”JerAx” Vainikka on Dotan kaksinkertainen maailmanmestari.

11.9.2019 11:01

Suosittu ketjukahvila on maanantaina lounasaikaan hiljainen. Vastapäätäni istuu Dota 2 -videopelin maailmanmestaruuden toista vuotta peräkkäin hiljattain voittanut Jesse ”JerAx” Vainikka.

27-vuotias Vainikka teki elokuun lopulla OG-joukkueen kanssa historiaa olemalla Dotan ensimmäiset kaksoismaailmanmestarit. The International -turnauksen (TI) voitosta viisihenkinen joukkue sai 13,9 miljoonaa euroa.

Maailmanmestarin tilaus on suodatinkahvi kauramaidolla. Tyytyväisen oloinen mies muistelee mielellään historiallista maailmanmestaruutta. Hymy nousee heti huulille.

– Ensimmäisen voiton jälkeen minut valtasi tyhjyys. Ei ollut pitkään aikaan motivaatiota, ei kiinnostanut tehdä mitään ja tuli seinä vastaan. Nyt olen ollut tosi tyytyväinen ja ylpeä, vaikka fiilis on vieläkin epätodellinen, Vainikka pohdiskelee mestaruuksiaan.

Kahvihörppyjen välissä Vainikka puhuu paljon, jopa useamman minuutin peräkkäin. Hän kertoo MM-turnauksen alkaneen joukkueen osalta heinäkuun lopulla Malesiassa pidetyllä kahden viikon harjoitusleirillä.

OG:n pelaajat voittivat MM-kisat vastoin kaikkia odotuksia vuonna 2018. Myöskään tänä vuonna tiimi ei kuulunut voittajasuosikkeihin, mutta toisin kävi.

Harjoitusleiri sujui huonosti, kun internet-ongelmat söivät kolme kokonaista harjoituspäivää. Vainikka muistelee tiimin olleen todella turhautunut. Tunnelma oli kuin ”painekattilan sisällä”.

– Oli tosi epävarma olo sieltä lähtiessä. Ajattelin, että joko flopataan tai mennään pitkälle, mutta ei ollut mitään odotuksia. Päätavoite oli päästä pelaamaan mahdollisimman paljon, hän muistelee naureskellen.

OG voitti turnauksen loppujen lopuksi näytöstyyliin. Lohkovaiheen joukkue päätti 14–2-tulokseen. Pudotuspeleissä tiimi ei hävinnyt yhtään ottelusarjaa.

– Tosi vahvasti jäi mieleen sellainen pysäyttämätön fiilis, ikään kuin olisimme olleet aallonharjalla. Kukaan ei oikein päässyt sinne meidän jengiin mitenkään pilaamaan siitä. Kannettiin sitä ihan loppuun asti ja keskityttiin omaan juttuumme.

Vainikka olisi itse pelannut mielellään enemmänkin Dotaa, koska pelit sujuivat erinomaisesti. Viime vuonna hän piti turnauksen päätyttyä kuukauden tauon.

– Pelasimme joku kolme tuntia päivässä, sen yhden ottelun, kun olen itse tottunut siihen 8–10 tuntiin. Turnauksen päätyttyä teki mieli vain pelata lisää, naureskelee Vainikka tämän vuoden tunnelmia.

Väsynyt, mutta onnellinen Vainikka palasi Suomeen tiistaiaamuna 27. elokuuta. Kiinassa pelattu turnaus päättyi sunnuntaina 25. elokuuta.

Tiimin ja Vainikan tulevaisuus täysi mysteeri

Perheenjäsenistä paikan päällä Kiinassa pelatuissa MM-kisoissa olivat ensimmäistä kertaa Vainikan äiti, isä ja isosisko. Yhteinen aika oli turnauksen aikana kortilla, koska fokus oli suorituksessa. Tästä huolimatta maailmanmestari oli iloinen läheisten tuesta.

– Tosi lämmittävä fiilis, että he olivat paikan päällä. Tuntuu, että meidän yhteys on myös hiljalleen vahvistunut. He ymmärtävät nyt paljon paremmin mitä teen ja millainen se maailma on. He näkivät myös kunnolla, mitä minun työni on.

Historiallista voittoa tiimi juhli syömällä kunnolla ravintolassa. Pelaajat näkivät toisiaan kunnolla seuraavana päivänä, jolloin he vaihtoivat tunnelmia voitosta. Vainikka lähti pelaajista ensimmäisenä kotiin.

Mitä ajatuksia tai fiiliksiä sinulla on siitä, että olette Dotan ensimmäiset kaksoismaailmanmestarit?

– Ensimmäisenä alkaa aina naurattaa. Siis meidän jengi? Ei me dominoitu näitä kausia, naureskelee Vainikka.

– Tuntuu, että se iskee vahvemmin vasta joskus 10 vuoden päästä. Tullaan varmasti ihmettelemään joskus silloin, että olipa hyvä draivi silloin päällä. Kyllä siitä tulee varmasti sellainen lämmin fiilis. Nyt keskittyy enemmän siihen, että mitä seuraavaksi.

Vainikka on edustanut OG:ta vuodesta 2016.

Niin, mitä seuraavaksi? Sitä moni miettii – mukaan lukien Vainikka itse. Viime vuonna OG:n voiton jälkeen australialaispelaaja Anathan ”ana” Pham vetäytyi pitkälle tauolle. Hän palasi tiimiin kuitenkin keväällä.

– Suurin osa meistä pitää nyt lomaa. Ne voivat olla pitkiä tai lyhyitä, mutta en usko OG:n kilpailevan ensi vuonna TI:ssä tällä kokoonpanolla. Mitä tahansa voi kuitenkin tapahtua, lataa Vainikka.

Vainikka ei sano suoraan, mikä on hänen uransa tilanne: Dota kiinnostaa yhä, mutta niin myös moni muu asia. Mikäli pelaajaura jatkuu, Vainikka aikoo ottaa rennommin ensimmäiset kilpailukuukaudet.

– Jos meidän joukkue ei jatka – tiimikaverit ovat motivoineet minua tähän pisteeseen asti – niin miltä se tuntuisi sitten pelata uusien ihmisten kanssa? Se voi olla sitten toinen tarina, Vainikka pyörittelee ajatuksiaan.

Vainikka on myös kiinnostunut kilpailemaan jossain toisessa pelissä. Tällä hetkellä sellaista ei kuitenkaan ole markkinoilla.

– Dota on tosi hyvä kilpailulliseen tarkoitukseen, mutta lähitulevaisuudessa tulee se jokin esports-peli, joka lähtee aivan käsistä muihin verrattuna. En tiedä millainen tai mikä se on, mutta toivottavasti se kiinnostaisi minua!

– Haluan vielä tehdä paljon eri asioita. Vaikea sanoa onko se tulevaisuudessa Dota vai jokin muu, mutta haluan kehittyä ihmisenä kaikin puolin.

Vainikka on pelannut Dotan korkeimmalla tasolla vuodesta 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?