Hämmentävä episodi CS-majorissa: Suomalainen Pelaajat.comin selostus vaiennettiin, tilalle rallienglanti – siitä vasta riemu repesi - Esports - Ilta-Sanomat

Hämmentävä episodi CS-majorissa: Suomalainen selostus vaiennettiin, tilalle rallienglanti – siitä vasta riemu repesi

Counter-Striken suurturnausta selostanut suomalaisstudio joutui vaihtamaan rallienglantiin, kun Telialla on yksinoikeus suomiselostukseen. Päätös kannatti lukujen valossa.

StarLadder on Berliinin CS-majorin järjestäjä. Major-turnaus järjestetään nyt 15. kertaa.­

29.8.2019 12:37

Berliinin suuri Counter-Striken Major-turnaus käynnistyi viime perjantaina, mutta tosipelit alkoivat eilen keskiviikkona. CS:n vuoden suurinta turnausta on kritisoitu alusta asti huonosta ohjauksesta pelien aikana, mutta eniten keskustelua on syntynyt lähetysoikeuksista.

Lähetysoikeudet ovat johtaneet erikoiseen tilanteeseen, jossa suomeksi toimiva Pelaajat.com-ryhmä joutui muuttamaan lähetyskieltään. Tämä vaikuttaa kuitenkin kääntyneen sille suureksi voitoksi.

Suomeksi otteluita on voinut seurata Telian lähetyksistä, kun teleoperaattori ilmoitti elokuussa ostaneensa turnauksen lähetysoikeudet. Major-turnausten osalta lähetysoikeuksien ostaminen on tarkoittanut pitkälti sitä, että ostanut taho saa käyttää turnauksen tuottaneen – tässä tapauksessa ukrainalaisen StarLadderin – kuvaa ja ääntä.

Kahdesti vuodessa järjestettävä Major on CS:n suurin ja arvostetuin turnaus, jota voi seurata myös pelinsisäisestä GOTV-palvelusta. Aiempina vuosina kuka tahansa on voinut itse selostaa GOTV:n kautta otteluita.

StarLadder on ensimmäinen toimija, joka on päättänyt puuttua GOTV:n kautta selostavien ihmisten toimintaan. Turnauksen avausviikolla yhtiö lähetti suosituimmille selostuskanaville DMCA-pyynnöt [tekijänoikeuksien rikkominen], jonka perusteella Twitch sulki kanavia hetkeksi.

StarLadderin mukaan sillä on oikeus päättää, kuka saa selostaa GOTV:n kautta, yhtiö totesi lausunnossaan sunnuntaina. StarLadderin mukaan GOTV:n kautta saa selostaa kielillä, joihin heillä ei ole virallista lähetyskumppania. Englanniksi selostavien kanssa StarLadder oli valmis tekemään yhteistyötä.

CS-julkaisija Valve ei ole kommentoinut tilannetta, eikä julkaisijalla ole asiasta selkeää linjausta.

Vastaavanlainen selkkaus nähtiin tammikuussa 2018 Valven toisen pelin Dota 2:n kanssa, jolloin pelijätti ilmoitti suoraan ainoastaan heillä olevan oikeus lähettää DMCA-pyyntöjä.

Yksi riitatilanteen kärsijöistä oli suomalaisstudio Pelaajat.com, joka on lähettänyt otteluita ensimmäisestä päivästä lähtien. Eilen alkanutta toista vaihetta studio päätti selostaa niin sanotusti rallienglanniksi, koska suomenkielisen selostuksen oikeudet ovat Telialla.

Suomalaisstudion päätös kannatti ainakin lukujen perusteella. Twitch-tilastoja taltioivan SullyGnome-sivuston mukaan Pelaajat.comilla oli keskiviikkona yhteensä 76 000 katsojaa, parhaimmillaan 5465 ja keskimäärin 3266. Rallienglannilla studio yli kolminkertaisesti katsojansa.

Telian Twitch-kanavalla oli yhteensä 19 093 katsojaa ja keskimäärin vajaat 800. Telia näyttää ottelut Twitchin lisäksi omasta Telia TV:stään. Sen luvut eivät ole julkisia.

Pelaajat.comin tilanteesta on myös keskusteltu Redditissä yli 220 kommentin edestä. Osa on ilmoittanut katsovansa turnausta jatkossa vain rallienglanniksi, toiset taas ihmettelevät Valven hiljaisuutta asian suhteen.

Tältä kuulosti suomalaisstudion rallienglanti:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

CS-majorin toisen vaiheen toinen ottelupäivä alkaa kello 13. Suomalaisjoukkue ENCE pelaa illalla kello 20.30 brasilialaista MIBRiä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?