Topias Taavitsainen, 21, jätti koulut kesken videopelin tähden – nyt oululainen on kaksinkertainen maailmanmestari ja monimiljonääri

Dota 2 -videopelin maailmanmestarilla Topias Taavitsaisella on peräti 11 sisarusta.

26.8.2019 10:32 | Päivitetty 26.8.2019 10:47

21-vuotias Topias ”Topson” Taavitsainen voitti tänään sunnuntaina Dota 2 -videopelin maailmanmestaruuden toista vuotta peräkkäin osana OG-joukkuetta.

Toinen maailmanmestaruus oli OG:lle historiallinen, sillä Taavitsainen ja joukkuetoverit Jesse ”JerAx” Vainikka, Anathan ”ana” Pham, Johan ”N0tail” Sundstein sekä Sébastien ”Ceb” Debs ovat pelin ensimmäiset tuplamestarit. Joukkueen kokoonpano oli täysin sama kuin viime vuonna.

Joukkueen voittopotti oli viime vuonna 9,5 miljoonaa euroa ja tänä vuonna 13,9 miljoonaa. Vuosi sitten Taavitsainen oli voittanut vain 4000 euroa. Nyt hän on maailman viidenneksi eniten palkintorahaa voittanut pelaaja 4,8 miljoonalla eurolla, kertoo Esports Earnings.

Taavitsainen aloitti Dotan pelaamisen vain 8-vuotiaana tutustuessaan peliin isoveljensä kautta. Taavitsaisen perheeseen kuuluu Alli-äidin ja Esko-isän lisäksi 11 muuta lasta. Taavitsainen on sisarussarjan kahdeksas lapsi.

– Aluksi he olivat skeptisiä. He yrittivät rajata peliaikaani viemällä esimerkiksi näppäimistön, hiiren ja jopa nettiyhteyden. He eivät uskoneet pelaamisen olevan hyödyllistä ajankäyttöä, Taavitsainen avaa kotisivuillaan vanhempiensa suhtautumista hänen pelaamiseensa nuorempana.

Peruskoulun käytyään Taavitsainen aloitti opinnot Oulun seudun ammattiopiston Haukiputaan-yksikössä sähkölinjalla. Vuoden opiskelun jälkeen hän vaihtoi kokkipuolelle. Opinnot jäivät kesken, kun Taavitsainen päätti kokeilla, onko hänestä Dota-ammattilaiseksi.

Taavitsainen jätti opinnot kokkikoulussa kesken keskittyäkseen täysin Dotan pelaamiseen.

Yli 10 000 tuntia Dotaa pelanneen Taavitsaisen ensimmäinen kunnon joukkue oli SFTe-sports syksyllä 2017. Tästä matka jatkui suomalaiseen 5 Anchors No Captain -tiimiin, joka hajosi maaliskuussa 2018.

Ensimmäinen palkkaa maksanut ammattilaisjoukkue oli OG, johon oululainen liittyi toukokuussa 2018. Juuri ennen MM-karsintoja yllättäen kaksi pelaajaa menettänyt OG päätti kääntyä tuntemattoman Taavitsaisen puoleen joukkueessa jo pelanneen Vainikan suosituksesta.

OG eteni The International -MM-turnaukseen näytöstyyliin voitettuaan Euroopan-karsinnan. Tästä huolimatta joukkueen uskottiin putoavan ensimmäisten joukossa MM-kisoissa, joka oli Taavitsaisen uran ensimmäinen merkittävä turnaus.

Viime vuonna Kanadassa pelatuissa MM-kisoissa OG aloitti heikosti, mutta kisojen edetessä peli parani. Tiimi ylsi lohkovaiheessa kärkisijoille. Pudotuspeleissä joukkue marssi finaaliin puhtaalla pelillä, vaikka oli useammassa ottelussa selvä altavastaaja.

Finaalissa suomalaiskaksikon edustama OG nousi 1–2-tappioasemasta 3–2-voittoon. Keltanokkana MM-kisoihin lähteneestä Taavitsaisesta tuli yksi kisojen puhutuimmista pelaajista hänen noustuaan useasti esille OG:n tuhkimotarinan aikana.

– Viime vuonna elämään ei ole mahtunut mitään muuta kuin pelaamista. Nyt otan viikon tai pari vapaata. Tänään pitää ensimmäiseksi päästä saunaan, tuore maailmanmestari Taavitsainen totesi vuosi sitten IS:lle.

Maailmanmestaruuden jälkeen Taavitsainen ja Vainikka osallistuivat ensimmäisinä kilpapelaajina Linnan juhliin. Toimittaja esitti suorassa lähetyksessä maailmanmestareille viattoman kysymyksen koskien energiajuomia, mistä moni katsoja suuttui.

OG on Dota-historian ensimmäinen kaksi kertaa MM-kisat voittanut joukkue.

Syyskuussa alkoi uusi Dota-kausi, mutta OG jätti avausturnauksen väliin. Marraskuussa joukkue ilmoitti Phamin jättävän kokoonpanon. Kausi oli kaiken kaikkiaan vaikea, sillä tiimi ei taistellut kertaakaan kirkkaimmasta mitalista. Pham palasi tiimiin loppukeväästä.

Vaikeasta kaudesta huolimatta OG:n suoritukset riittivät suoraan MM-paikkaan. Hallitsevan maailmanmestarin ei odotettu tänä vuonna taistelevan voitosta, mutta joukkue osoitti jo lohkovaiheen aikana olevansa huippukunnossa. Lohkovoittoa seurasi hurja playoff-suoritus, kun tiimi varmisti finaalipaikan tappioitta.

Historiallinen toinen maailmanmestaruus ja 13,8 miljoonan voittopotti varmistui 3–1-voitolla Team Liquid -joukkueesta. Taavitsainen oli monien mielestä finaalin paras pelaaja. Oululainen joukkuetovereineen on Dotan ensimmäinen kaksinkertainen maailmanmestari.

– The Internationalin seuraaminen sai vanhempani ymmärtämään, kuinka suosittu esportsista on tullut. Nykyisin he katsovat kaikki otteluni ja ovat erittäin innoissaan koko skenestä, kertoo Taavitsainen kotisivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?