Jesse Vainikan kaksoismestaruus on pitkän puurtamisen tulos – burnout uhkasi uraa

Jesse Vainikka on 27-vuotiaana yksi maailman menestyneimmistä kilpapelaajista.

Jesse ”JerAx” Vainikka nostamassa mestaruuskilpeä sunnuntaina.

26.8.2019 8:30 | Päivitetty 26.8.2019 8:37

Jesse ”JerAx” Vainikka voitti eilen sunnuntaina toista vuotta peräkkäin Dota 2 -videopelin maailmanmestaruuden.

Dota on tietokoneella toimiva reaaliaikaisesti yläviistosta pelattava strategiapeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa toisistaan mittaa neliönmuotoisella pelikentällä. Voit lukea pelistä lisää alla olevasta linkistä.

Vainikka kuuluu OG-joukkueeseen, jossa pelaavat hänen lisäkseen Topias ”Topson” Taavitsainen, australialainen Anathan ”ana” Pham, tanskalainen Johan ”N0tail” Sundstein sekä ranskalainen Sébastien ”Ceb” Debs.

OG ja sen pelaajat ovat Dota-historian ensimmäiset kaksinkertaiset maailmanmestarit. Joukkue tienasi tänä vuonna The International -turnausvoitosta noin 13,9 miljoonaa euroa, kun viime vuonna voittopotti oli 9,5 miljoonaa.

Vainikka on yksi maailman menestyneimmistä kilpapelaajista: Hän on voittanut Dotassa kaiken mahdollisen – kahdesti. Nyt pelatut MM-kisat olivat 27-vuotiaalle jo viidennet.

Pelaamisen jo esikouluikäisenä aloittanut Vainikka tutustui Dotaan vuonna 2006, kun eräs hänen ystävänsä esitteli WarCraft III:n. Siinä fanit olivat rakentaneet peliin erilaisia pelitiloja, joista yksi oli Vainikkaan vaikutuksen tehnyt Dota.

Nykyisin pelattavaa Dota 2 -versiota hän alkoi pelaamaan asepalveluksensa aikana vuonna 2012. Yliopisto-opinnot ovat jääneet taka-alalle, kun peliura on vienyt Vainikan asumaan niin Ruotsiin (2013) kuin Etelä-Koreaan (2015).

Vainikka on pelannut OG:ssa pian kolme vuotta.

Kesällä 2015 Vainikka debytoi MM-kisoissa osana korealaista MVP.Hot6ix -joukkuetta, joka jäi kauas mitalisijoista. Suoritukset kisoissa poikivat kuitenkin paikan uudesta 5Jungz-joukkueesta, joka sai sopimustarjouksen nopeasti Team Liquid -organisaatiolta.

Suomalaistähti viihtyi Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalaisen rinnalla Liquidissa vajaan vuoden, mutta jaettu 7.–8. sija MM-kisoissa 2016 jäi Vainikan viimeiseksi tiimissä. Kovassa iskussa ja kaksi Major-hopeaa ennen kisoja napanneelle Liquidille sijoitus oli iso pettymys. Vainikka päätti jatkaa uraansa muualla.

Seeuraava joukkue oli eurooppalainen OG, johon hän liittyi 31. elokuuta 2016. Tiimi on tämän jälkeen voittanut kaiken mahdollisen: Kaksi Major-turnausta (joulukuu 2016, huhtikuu 2017) sekä kaksi MM-kultaa (2018, 2019).

OG:n kanssa viime vuonna voitettu ensimmäinen maailmanmestaruus tuli hurjan tuhkimotarinan päätteeksi. Vain pari kuukautta ennen kisoja tiimi menetti kaksi avainpelaajaa. MM-karsintoja varten tiimiä vahvistivat Pham ja tuntematon Taavitsainen.

Karsintavoitolla irtosi paikka Kanadaan ja MM-kisoihin. Ennakkoon OG leimattiin heittopussiksi, mutta tiimi todisti jo lohkovaiheen aikana voivansa taistella kovimpia nimiä vastaan. Pudotuspeleissä tiimi eteni finaaliin kaatamalla toinen toistaan kovempia nimiä. Finaalissa OG nousi selkä seinää vasten -tilanteessa kuin ihmeen kaupalla voittajaksi.

MM-kisojen jälkeen Vainikka pelkäsi burnoutia, koska voitto oli unelmien täyttymys.

– Topson oli [maailmanmestaruuden jälkeen] ”okei mä voitin, nyt pelataan lisää”, koska se [pelaaminen] on niin arkipäivää sille. Itse taas ajattelin, että nyt on pakko ottaa breikki. Tarvitsen taustalle aina jotain, mitä tavoitella tai muuten tulee burnout saman tien, Vainikka kertoi marraskuussa Eetu ”eeddspeaks” Pesosen podcastissa.

Joulukuussa Vainikka osallistui Linnan juhliin joukkuetoverinsa Taavitsaisen kanssa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun itsenäisyyspäivän vastaanotolla nähtiin kilpapelaajia. Historiallinen tapahtuma noteerattiin muun muassa siten, että kaksikkoa haastateltiin suorassa tv-lähetyksessä. Toimittajan viattomasta energiajuomiin liittyvästä kysymyksestä syntyi somekohu.

Vuonna 2018 OG voitti maailmanmestaruuden vastoin kaikkia odotuksia.

Miljoonia voittanut Vainikka on kertonut esimerkiksi STT:n haastattelussa viime syksynä, ettei hän itse ajattele enää palkintosummia.

– Ymmärrän, että media painottaa jutuissaan rahasummia. Se on houkutin, muttei pääasia. Turnauksissa on äärettömän lahjakkaita ja kaikkensa antavia nuoria. Jokaiseen isoon turnaukseen valmistaudutaan kuukausien työllä, ja niissä nähdään äärettömän taitavia yksilösuorituksia ja hienoa strategista tiimikoordinointia, Vainikka kiteytti syksyllä STT:lle.

Viime syksynä Vainikka kertoi IS:lle olevansa maltillinen rahankäyttäjä. Voittorahoja hän on käyttänyt matkustelun lisäksi asunnon ostamiseen. Jouni-isä puolestaan kertoi samassa haastattelussa poikansa harrastaneen nuorempana jalkapalloa, ja juniorin kannustamisen tulee luonnostaan, sillä myös isä on pelannut aikoinaan tietokonepelejä.

Tulevaisuudessa Vainikkaa kiinnostaisi työskennellä pelaamisen parissa tai opiskella jotain, hän kertoi viime syksynä IS:n podcastissa. Silloin fokus oli kuitenkin pelaamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?