Kommentti: Paras kaveri ENCE olikin hirviö, joka mätti fanejaan säälimättä turpaan - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: Paras kaveri ENCE olikin hirviö, joka mätti fanejaan säälimättä turpaan

ENCE onnistui luomaan tiimistään niin hyvän kuvan ulospäin, että samalla se loi hirviön, joka löi nyt tylysti faneja turpaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien esports-toimittaja Nico Hartikainen.

ENCE-fanit hurraamassa kevään Major-turnauksessa. Perjantaina fanit saivat tiimiltä karun uutisen, kun rakastettu pelinjohtaja siirrettiin sivuun.­

24.8.2019 12:00

Vuoden yksi suurimmista kotimaisista esports-pommeista pudotettiin eilen, kun ENCE vahvisti tekevänsä muutoksen Counter-Strike-tiiminsä.

Muutoksen uhri oli äärimmäisen vaikeaa pelinsisäisen johtajan roolia hoitanut, fanien ylistämä ja rakastama Aleksi ”Aleksib” Virolainen, joka on lisäksi hoitanut pääosan ENCEn pr-hommista. Virolaisen tilalle ostettiin Mousesports-joukkueesta maailmaa kiertänyt Miikka ”suNny” Kemppi, joka täyttää tänään 25 vuotta (paljon onnea!).

Vaihdos julkaistiin juuri ennen pelin suurinta turnaus, Berliinin Majoria, joka alkaa ENCEn osalta ensi keskiviikkona. Siellä Virolainen pukee näillä näkymin päälleen viimeistä kertaa ENCE-paidan.

Yllättävä vaihdos on murskannut useiden ENCE-fanien sydämet, jos keskustelupalstojen viestejä on uskominen. Vannoutuneimmat fanit ilmoittivat jo huhujen alkaessa, että Virolaisen saadessa potkut he aikovat polttaa pelipaitansa ja fanituotteensa. Luonnollisesti myös fanitus päättyy siihen pisteeseen.

Noh, ENCE on saanut jo rahat, joten heitä tuskin kiinnostaa, jos joku oikeasti polttaa paidan (heille voi aina myydä uuden). Sen sijaan ENCEä varmasti kiinnostaa, miten se pystyy kääntämään äänekkäimmät fanit takaisin puolelleen. Jos voi.

Lähes puolitoista vuotta samalla pelanneen ENCE-kokoonpanon ensimmäiset kuukaudet olivat vaikeat, mutta lokakuussa tiimi nousi kunnolla maailman kärkinimien seuraan. Pankki räjähti keväällä pelatussa Majorissa, jossa ENCE ylsi toiseksi. Tämän jälkeen ENCEn on odotettu taistelevan voitosta turnauksesta toiseen.

ENCEn matkaa huipulle – ja erityisesti huipulla – on seurattu läheltä Youtubessa julkaistavassa ENCE TV – Behind the Scenes -sarjassa. Materiaalia on nähty pääasiassa pelin ulkopuolelta. Tällainen materiaali on hyvin harvassa CS-piireissä.

Vähemmän yllättäen fanit ovat siis rakastaneet videosarjaa. Pelaajat ovat videolla omia itseään ilman väkisin ylläpidettyjä rooleja. Sisäpiirivitsit ja pelaajien keskinäiset lempinimet ovat faneille tuttuja.

Näin lähelle pääseminen on antanut monelle ENCE-fanille mielikuvan, että he tuntevat tiimin ja tietävät pelaajista paljon. Monet kuitenkin unohtavat, että ENCE tuottaa itse oman sarjansa. Tiimi siis päättää, mitä näytetään ja millä tavalla – eli millainen kuva pelaajista ja joukkueesta faneille rakennetaan.

Toisin sanoen ENCE on tehnyt itsestään parhaan kaverin, joka yhtäkkiä piekseekin faneja turpaan ilman varoitusta oikein olan takaa. Asian voisi ilmaista ENCE-tyyliin seuraavasti: ensin annettiin siimaa ja nyt vedettiin matto alta.

Muutoksesta syntynyt kohu on kuitenkin osoittanut sen, että ENCE on onnistunut luomaan Suomen esportsissa ennenäkemättömän tunnesiteen tiimin ja fanien välille. Kuten urheilussa, pääosa faneista on hiljaa ja pysyy mukana, vaikka tulokset romahtaisivatkin hetkeksi (tai jopa vuosiksi).

Äänekkäimmät ”superfanit” ovat kuitenkin tärkeitä. Tästä johtuen ENCE tarvitsee uudella kokoonpanolla heti huippustartin, jos se haluaa meemien leviävän entiseen tyyliin Twitchin chatissä ja somessa. Muuten #ez4ence (helppoa ENCElle) -meemit voivat nopeasti kääntyä uutta kokoonpanoa vastaan.

ENCE TV -jakso, jossa tiimi voittaa BLAST: Madrid -turnauksen:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?