Kommentti: ENCE teki käsittämättömän päätöksen, joka voi tuhota koko joukkueen

Aleksi ”Aleksib” Virolaisen potkut vetivät ENCE-fanien Major-unelmalta maton alta, kirjoittaa toimittaja Tatu Partanen.

Aleksi ”Aleksib” Virolaisen matka ENCE-joukkueessa päättyi ikävästi, kun tiimi ilmoitti kokoonpanomuutoksesta vain viikkoja ennen vuoden ykkösturnausta.

23.8.2019 12:12

Suomen tunnetuin Counter-Strike-joukkue ENCE ilmoitti tänään, että maailmalla menestynyt 24-vuotias Miikka ”suNny” Kemppi korvaa 22-vuotiaan pelinsisäisen johtajan Aleksi ”Aleksib” Virolaisen.

Kemppi on Suomen parhaita pelaajia ja parhaimmillaan top10-pelaaja maailmassa. Lisäksi hän on tunnetusti hyvää pataa ENCE-ikoni Aleksi ”allu” Jallin kanssa.

Kempin uskottiin etukäteen korvaavan esimerkiksi häntä vuoden vanhemman Jani ”Aerial” Jussilan, sillä he pelaavat jokseenkin samoja rooleja. Toinen useasti keskusteluissa esiin nostettu nimi on ollut Sami ”xseveN” Laasanen, jonka tilastot ovat yleensä muita huonommat, koska hän pelaa niin sanottuja jämäpaikkoja.

Kukaan ei odottanut tai edes toivonut pelinsisäisen johtajan Virolaisen poistamista kokoonpanosta. Puhutaan yhdestä vuoden suurimmista CS-uutisista.

 

Miksi muutos tapahtuu juuri ennen vuoden tärkeintä turnausta, Berliinissä pelattavaa Majoria? Ja miksi ihmeessä joukkue korvaa pelaajan, jonka jättämää aukkoa Kemppi ei mitenkään voi paikata? Mitä kulissien takana on tapahtunut?

Vielä kahden viikon takaisessa Assembly-tapahtumassa Virolainen vaikutti itsevarmalta jopa Major-voiton suhteen, eikä potkuista näkynyt merkkiäkään. Joko Virolaisen pokerinaama on maailman parhaimmistoa, tai sitten ENCEn pelinsisäinen johtaja ei edes tiennyt omista potkuistaan, kun Majoriin oli aikaa vain kolme viikkoa.

Virolainen on yksi suurimmista syistä ENCEn suosioon ja menestykseen. Hän on vastannut valmentaja Slaava ”Twista” Räsäsen kanssa taktiikoista, paiskinut töitä palvelimella ja sen ulkopuolella, sekä antanut pääosan ENCEn haastatteluista.

ENCE on todistanut olevansa taktisesti hyvin osaava joukkue, joka on saanut kehuja pelityylistään jo ennen alkuvuoden Major-turnauksen hopeaan päättynyttä tuhkimotarinaa. Silloisen maailman parhaan joukkueen Astraliksen pelinsisäinen johtaja Lucas ”gla1ve” Rossander sanoi kuukausia ennen ”Katowicen ihmettä”, että ENCEstä kuullaan vielä.

Miikka ”suNny” Kemppi debytoi ENCEn pelipaidassa Moskovassa syyskuun 13.–14. päivä.

Kun nämä faktat tiedostaa, niin miksi ihmeessä ENCE potkisi miehen, jota myös tunnettu esports-toimittaja Duncan ”Thoorin” Shields kutsui vielä hetki sitten ”maailman parhaaksi pelinsisäiseksi johtajaksi”?

Ehkä syy oli kesän kahdessa epäonnistumisessa, jotka molemmat sattuivat heinäkuun aikana. ESL One -suurturnauksen viimeistä sijaa seurasi täydellinen nöyryytys IEM: Chicagon finaalissa.

Kaikki Chicago-finaalin nähneet muistavat, miten Liquid runteli ENCEä tavalla, jota ei koko CS-historiassa ole usein nähty. Pelissä Liquid oli kuin FC Barcelonan edustusjoukkue ja ENCE sunnuntailiigan höntsäryhmä. Näytti siltä, ettei maailmanlistan neljäntenä oleva suomalaisjoukkue edes kuulunut samaan turnaukseen saati finaaliin.

Tämä tappio oli ehkä juuri se, joka sai ENCEn todella harkitsemaan Kemppiä. Tai sitten kulissien takana on tapahtunut jotain, jota emme tiedä.

Ehkäpä Virolaisen johtamistyyli ei ole ollut Jallin mieleen? Jalli ottaa nyt oletettavasti ohjat omiin käsiinsä. Hän on jo aiemmin osallistunut jossain määrin ENCEn johtamiseen, mutta riittääkö hänellä omistautuminen pelin vaikeimman roolin hoitamiseen?

ENCE TV -jakso, joka kuvattiin Kölnin floppiturnauksessa:

Siirtoa ajatellessa väkisin mieleen puskee yksi CS-historian surkeimmista pelaajavaihdoista vuodelta 2018. Aikanaan maailman paras kokoonpano FaZe Clan erotti pelinsisäisen johtajansa Finn ”karrigan” Andersenin, vaikka joukkueen tulokset olivat edelleen kohtuullisen hyviä.

Andersenin erottamisen jälkeen FaZe on menestynyt kokonaiskuvaa tarkastellen surkeasti, vaikka sen kokoonpanossa on edelleen kolme maailmanluokan pelaajaa sekä parhaan pelaajan tittelistä kilpaileva Nikola ”NiKo” Kovac.

Kuukausia Andersenin lähdön jälkeen joukkueen pitkäaikaisin pelaaja Håvard ”rain” Nygaard totesi haastattelussa, että Andersenin potkut kaduttivat, eikä häntä olisi koskaan pitänyt erottaa. Ei ainakaan ilman, että uusi pelinsisäinen johtaja olisi tiedossa.

Yhtä surkea vastaavanlainen siirto oli Danylo ”Zeus” Teslenkon erottaminen Natus Vincerestä vuonna 2016. Käytännössä historia näyttää, ettei pelinsisäisen johtajan erottaminen paranna joukkuetta, vaikka tulivoima kasvaisi paperilla kuinka palon tahansa.

ENCEn tie Berliinin Major-turnauksessa tulee olemaan muutoksen seurauksena kaikkea muuta kuin EZ4ENCE, kuten fanit tapaavat todeta. Tulevaisuuden nimissä tämä turnaus on ehkä pakko uhrata, mutta mikäli ENCE häviää suoraan kaikki pelinsä, edessä on Euroopan Minor-turnaus, joka on ajoittain hurja kuolemanloukku. Kävi miten kävi, ENCEn kannalta lähitulevaisuus vaikuttaa hyvin synkältä.

Mitä Virolaisen tulevaisuuteen tulee, hän selviää siirrosta mitä todennäköisemmin voittajana. Nuorelle pelinsisäiselle johtajalle on varmasti kysyntää niin Suomessa kuin maailmalla. Kenties hän voi pelastaa pitkään kärsineen FaZen tai rakentaa paluuta CS-kentille tekevälle 100 Thievesille huipputiimin.

Huonolla tuurilla Virolaiselle käy kuten Kempille: Hän istuu penkillä lähes puoli vuotta, kunnes pääsee takaisin pelaamaan. Yksi potentiaalinen joukkue voi olla tulevaisuudessa jopa ENCE, mutta onko Virolainen enää silloin halukas palaamaan tiimiin?

Joka tapauksessa, ulkopuolisin silmin siirtoa on vaikea ymmärtää, vaikka paperilla tiimi voi näyttää joidenkin mielestä entistä paremmalta. Pahimmassa tapauksessa pitkään toivottu siirto voikin olla se, joka tuhoaa ENCE-fanien unelmat Major-voitosta.

ENCE-faneja keväällä pelatussa Major-turnauksessa.

ENCEn kokoonpano kuvattuna IEM: Chicago -turnauksessa heinäkuun puolivälissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?