CS-major alkaa perjantaina: Lue oppaamme, niin saat kaiken irti alkusarjasta

Julkaistu:

CS:GO
Counter-Striken ykkösturnaus alkaa perjantaina Berliinissä. Ensimmäisessä vaiheessa jatkopaikkaa tavoittelee suomalainen Otto ”ottoNd” Sihvo.
Counter-Strike-räiskintäpelin ykkösturnaus Major alkaa huomenna perjantaina 23. elokuuta Berliinissä. Kolme viikkoa kestävä turnaus on jaettu kolmeen vaiheeseen.

Ensimmäisenä pelattavaan New Challengers -vaiheeseen osallistuu 16 joukkuetta, joista 11 on noussut mukaan karsintojen kautta. Ykkösvaihe pelataan 23.–26. elokuuta, ja siitä etenee jatkoon puolet joukkueista.
Suomalaisedustusta löytyy saksalaisorganisaatio CR4ZYn riveistä Otto ”ottoNd” Sihvon muodossa. Ilta-Sanomat listasi ensimmäisen vaiheen ennakkosuosikit ja mahdolliset yllättäjät.Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

Ensimmäisessä vaiheessa tiimit pelaavat korkeintaan viisi peliä. Ensimmäiset kaksi peliä ovat yhden kartan otteluita, kun taas putoamiseen tai jatkoon pääsemiseen johtavat pelit ovat kolmannesta ottelusta eteenpäin paras kolmesta -sarjoja.

Team Vitality (Ranska)

 • Kokoonpano: NBK-, RpK, ZywOo, apEx, ALEX
 • HLTV-listasijoitus: #2
Vitality on viime kuukausina tehnyt tasaista nousua maailman listalla 18-vuotiaan tähtipelaajansa Mathieu ”ZywOo” Herbautin johdolla. Herbautin tukena on trio Ranskan CS-piirien veteraaneja: Dan ”apEx” Madesclaire, Cedric ”RpK” Guipouy ja Nathan ”NBK-” Schmitt. Joukkuetta pelin sisällä johtaa englantilaispelaaja Alex ”ALEX” McMeekin.

Kaikkien todennäköisyyksien mukaan Vitality on täysin varma jatkoon menijä, ellei joukkueen peli ole kärsinyt huomattavasti noin kuukauden kestäneen pelaajatauon aikana. Vitality on viime aikojen tulosten pohjalta jopa koko turnauksen potentiaalinen voittaja.

NRG Esports (Yhdysvallat)

 • Brehze, CeRq, Ethan, tarik, stanislaw
 • HLTV: #6
NRG on pitkäkestoisella vahvalla suorittamisella onnistunut saavuttamaan maailmanlistan sijan kuusi. Uuden pelinsisäisen johtajan Peter ”stanislaw” Jarguzin johdolla NRG:lle on täysin realistinen tavoite päästä pudotuspeleihin – ja jopa parhaan neljän joukkoon.

Joukkueen tunnetuin pelaaja on yksi viidestä amerikkalaisesta Major-voittajasta, Tarik ”tarik” Celik. NRG:n kantavat voimat ovat kuitenkin olleet jo pidemmän aikaa kivääripelaaja Vincent ”Brehze” Cayonte ja bulgarialainen tarkka-ampuja Cvetelin ”CeRq” Dimitrov.

Mikäli NRG ei jatka toiseen vaiheeseen, voidaan puhua yhdestä viime vuosien suurimmista Major-yllätyksistä.


Mousesports (Eurooppa)

 • chrisJ, ropz, karrigan, woxic, frozen
 • HLTV: #10
Eurooppalaisjoukkue on toinen käytännössä varma jatkoon menijä. Joukkuetta johtava tanskalainen Finn ”karrigan” Andersen on vienyt kaksi aiempaa joukkuettaan Major-finaaleihin, vaikka voittoa ei miehelle ole vielä tullut.

Joukkue uudisti aiemmin kesällä kokoonpanoaan palkaten turkkilaisen tähtipelaajan Özgür ”woxic” Ekerin ja nuoren slovakialaislupauksen David ”frozen” Čerňanskýn. Slovakialainen on erittäin taitava kivääripelaaja, jolta lähinnä puuttuu vain huipputason kokemusta. Eker on puolestaan yksi maailman parhaita tarkkuuskiväärien käyttäjiä ja loistaa etenkin Dust 2:ssa.

FURIA (Brasilia)

 • arT, yuurih, VINI, KSCERATO, ableJ
 • HLTV: #9
Brasilialaisjoukkue käänsi katseet itseensä kevään ja alkukesän aikana, kun joukkueen erittäin aggressiivinen pelityyli aiheutti monille joukkueille ongelmia. Jalkapallotähti Neymarin tukemaa joukkuetta johtaa kenties maailman aggressiivisin pelaaja ja pelinsisäinen johtaja Andrei ”arT” Piovezan.

Furian tähtikaksikko Kaike ”KSCERATO” Cerato ja Yuri ”yuurih” Gomes ovat molemmat nälkäisiä ja erittäin taitavia nuoria pelaajia, joista ensimmäistä suurin brasilialaisjoukkue MIBR yritti hankkia aiemmin tänä vuonna.

Suomeen syyskuussa saapuvan Furian yksi vahvimmista kartoista on Nuke, jossa joukkue on kaatanut kahdesti kaksinkertaisen Major-voittajan Astraliksen. Kovasta päänahasta huolimatta Furia on myös hävinnyt kartassa useita kertoja, mutta ottelut ovat olleet lähes aina hyvin tasaisia.


CR4ZY (Eurooppa)

 • ottoNd, huNter, LETN1, nexa, EspiranTo
 • HLTV: #16
Aiemmin Valiance-nimellä pelanneen eurooppalaisjoukkueen riveistä löytyy alkukarsintojen ainoa suomalainen, aiemmin mainittu tarkkuuskivääripelaaja Sihvo. Suomalaisen rinnalla pelaa kolme serbialaista sekä nuori liettualainen Rokas ”EspiranTo” Milasauskas.

CR4ZY on pelannut viime kuukausina ajoittain hyvinkin vahvaa peliä. Mikäli joukkueen tähtipelaajat – Nemanja ”huNter” Kovač ja Nemanja ”nexa” Isaković – pelaavat omala tasollaan, CR4ZY on hyvin todennäköisesti jatkossa.

North (Tanska)

 • aizy, Kjaerbye, jUGi, gade, valde
 • HLTV: #13
Tanskalainen North lähtee Berliiniin kysymysmerkkien ympäröimänä. Joukkue on tunnettu siitä, että se lähtee heikonkin tason turnauksiin ennakkosuosikkina, mutta floppaa tärkeissä peleissä täydellisesti ilman mitään sen järjellisempää syytä.

Paperilla North on erittäin kova kokoonpano. Pelinsisäinen johtaja Valdemar ”valde” Bjørn on parhaimmillaan yksi maailman parhaista pelaajista. Philip ”aizy” Aistrup ja kivääripelaaja Nicklas ”gade” Gade tarjoavat yleensä tasaista suorittamista.

Kysymysmerkkejä ovat sen sijaan tarkkuuskivääripelaaja Jakob ”jUGi” Hansen ja Major-voittaja Markus ”Kjaerbye” Kjaerbye. Molempien suoritus vaikuttaa ailahtelevan hyvin pitkälti kartasta karttaan: tähtitason suoritusta voi seurata täydellinen kompurointi helpoimmissakin tilanteissa.

Mikäli North selviää ongelmistaan, olivat ne sitten pelaajien pään tai joukkueen sisäisiä, Tanska saattaa saada toisen joukkueen seuraavaan vaiheeseen Astraliksen rinnalle.


G2 Esports (Ranska)

 • JaCkz, shox, kennyS, AmaNEk, Lucky
 • HLTV: #8
Alkukarsintojen toinen ranskalaisjoukkue on kesän aikana parantanut peliään huomattavasti. IEM Chicago -turnauksessa legendaarisen Richard ”shox” Papillonin johtama joukkue onnistui voittamaan tämän hetkistä maailman ykkösjoukkuetta Team Liquidia vastaan kartan. Myöhemmin samassa turnauksessa tiimi koki kuitenkin nöyryyttävän tappion ilman täyttä kokoonpanoaan pelannutta MIBRiä vastaan.

Joukkueen suoritus vaikuttaa korreloineen sen kanssa, kun joukkueen tähti ja kenties kaikkien aikojen paras tarkkuuskivääripelaaja Kenny ”kennyS” Schrub alkoi näyttää väläyksiä menneiden aikojen uskomattomasta pelitasostaan. Myös joukkueen uusin pelaaja, Francois ”AmaNEk” Delaunay, on vienyt hieman pois painetta tukipelaajien rooleja täyttäviltä Lucas ”Lucky” Chastangilta ja Audric ”JaCkz” Jugilta.

Nimekkään G2:n eteneminen toiseen vaiheeseen on hyvin varmaa, mutta jatkopaikka tuskin irtoaa puhtaalla pelillä.

TyLoo (Kiina)

 • Summer, BnTeT, AttackeR, somebody, Freeman
 • HLTV: #28
Viimeisen jatkoon pääsijän paikalle on lukuisia vaihtoehtoja, mutta aasialaisjoukkue TyLoo on yllättäjien listalla vahvin. TyLoo on jo nyt paras Aasiassa kasattu tiimi CS:GOn historiassa.

Uudistettu kokoonpano vaikuttaa paperilla hyvin potentiaaliselta. TyLoon paras pelaaja tilastojen perusteella on HaoWen ”somebody” Xu, jonka kivääripelaaminen on ajoittain hyvinkin kaunista katsottavaa.

Indonesialainen Hansel ”BnTeT” Ferdinand on erittäin taitava ja tasainen suorittaja, joka hyvin harvoin pelaa alle oman tasonsa. Joukkueen uusin hankinta, hongkongilainen Wing Hei ”Freeman” Cheung, on hänkin suorittanut erinomaisesti kokoonpanoon liityttyään.

TyLoon tilastoihin toisaalta liittyy kysymys vastustajien tasosta. Aasian CS-kilpalelimaailma on laadullisesti länsimaita heikompi, joten TyLoo ei välttämättä ole tottunut pelaamaan muiden karsintajoukkueiden tasolla.

Mikäli TyLoo pystyy kuitenkin pelaamaan omaa peliään, voi kolmatta kertaa Majorissa kilpaileva kiinalaistiimi päästä toista kertaa 16 parhaan joukkoon.


16-vuotias tekee historiaa, nuorimman joukkueen keski-ikä 20,4

Eurooppalaisessa sekajoukkueessa HellRaisersissa on kiinnostavia nimiä kuten jordanialainen Issa ”ISSAA” Murad ja tshekkiläinen Tomáš ”oskar” Šťastný, jotka ovat joukkueen kantavat voimat. HellRaisers tarjoaa hyvänä päivänä kovan vastuksen kenelle tahansa, mutta todennäköisesti tiimi jää ilman jatkopaikkaa.

Ikoninen CS-nimi CompLexity ylsi vuosi sitten Lontoon Majorissa yllättäen kahdeksan parhaan joukkoon, mutta sen jälkeen tiimi on jäänyt kauas menneistä huippusuorituksistaan. Nykyisen kokoonpanon kiinnostavin nimi on kesäkuun lopulla 16 vuotta täyttänyt Owen ”oBo” Schlatter, joka on kaikkien aikojen nuorin Major-pelaaja. Kovasta yrityksestä huolimatta CompLexity lähtee mitä todennäköisemmin maitojunalla takaisin Pohjois-Amerikkaan jo ennen päätöskierrosta.

Majorin nuorin joukkue on kazakstanilainen Syman Gaming, jonka pelaajien keski-ikä on 20,4. Neljä tiimin pelaajista on alle 20-vuotiaita. Syman on leimattu avausvaiheen heittopussiksi, mutta nuori ja nälkäinen joukkue voi yllättää ottelussa tai kahdessa.

Toisessa vaiheessa, joka pelataan 28.8.–1.9, vastustajia odottavat hallitseva Major-mestari eli tanskalainen Astralis, suomalainen ENCE, australialainen Renegades, yhdysvaltalainen Team Liquid, ruotsalainen Ninjas in Pyjamas, itäeurooppalainen Natus Vincere, eurooppalainen FaZe Clan sekä brasilialainen MIBR.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt