Dotan ”kummisetä” lataa suorat sanat suomalaisten MM-mahdollisuuksista – ”En usko heidän voittavan”

Julkaistu:

DOTA 2
Dota-asiantuntija Benjamin Läärä ei usko suomalaisten mahdollisuuksiin yöllä alkaneessa The International -suurturnauksessa. Mestaruuden hän uskoo menevän kiinalaisjoukkueelle.
Dota 2:n MM-turnaus The International alkoi viime yönä Kiinassa. Nelipäiväisen lohkovaiheen päätteeksi kaksi joukkuetta putoaa pois mestaruustaistosta,

18 joukkueen turnauksessa on mukana kolme suomalaista: OG-joukkueen puolustavat maailmanmestari Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen sekä Chaos Esports Club -joukkueeseen kuuluva vuoden 2017 maailmanmestari Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen.

Ilta-Sanomat haastatteli Suomen Dota-yhteisön kummisetänä tunnettua Benjamin ”Notah” Läärää, joka selostaa turnauksen ratkaisupelit Ylelle. Läärä kertoo IS:lle muun muassa omat ennakkosuosikkinsa, miten hän uskoo suomalaisten pärjäävän sekä kuka on turnauksen kovin yllättäjäsuosikki.

Läärän mielestä turnauksessa on kolme selvää ennakkosuosikkia: Karsintakauden voittanut eurooppalainen Team Secret sekä kiinalaisjoukkueet Vici Gaming ja PSG.LGD, joka sijoittui viime vuonna toiseksi.

– Secret suoraan sanottuna dominoi koko kauden, sillä ainoastaan Epicenter oli heille huono turnaus. He olivat koko kauden edellä muita joukkueita, ymmärsivät paremmin peliä ja muuta, perustelee Läärä.

Vici puolestaan teki kauden aikana uskomattoman tempun, kun se nousi syksyllä mukaan yhteen Major-turnaukseen voittamalla sitä edeltäneen Minor-turnauksen. Majorista kiinalaiset nappasivat jälleen voiton – vastaavaan temppuun ei ole pystynyt yksikään toinen joukkue.

– Tätä voisi verrata TI:n voittamiseen, sillä niin harvinaista ja vaikeaa se on. Heillä on valmentajana Bai ”rOtK” Fan, joka on ihan hullu.

Viime vuoden MM-finaaliin voittajasuosikkina lähtenyt PSG.LGD on ollut myös tänä vuonna Kiinan ykkösnimi. Läärän mielestä LGD:n pitäisi olla hallitseva maailmanmestari, mutta joukkue ei kestänyt paineita finaalissa.

– Jos LGD saa pakan kasaan samalla tavalla kuin viime vuonna, niin he ovat todennäköisesti finaalissa. Viime vuonna he olivat tosi kovassa iskussa, mutta heittivät sen finaalin.

Turnaukseen puolustavana mestarina lähtevällä OG:lla – jossa pelaavat suomalaiset ”JerAx” ja ”Topson” – on takana vaikea kausi. Joukkue on vaihtanut yhden roolin pelaajaa sekä kisannut valmentajan kanssa. MM-kisoihin tiimi suuntaa kuitenkin samalla kokoonpanolla kuin viime vuonna.

– Bootcampin tuloksista on aika paljon kiinni, että miten he pärjäävät. OG tykkää pelata aika aggressiivisesti, mutta vaikea sanoa miten se toimii nyt tässä metassa. Mahdollisuudet top5:een, mutta en usko heidän ainakaan voittavan, koska TI:n voittaminen kahdesti putkeen on niin vaikea tehtävä.


Kolmas suomalaispelaaja Urpalainen on Läärän hyvä ystävä. Yllätyspotkut kesällä saanut Urpalainen osallistuu kisoihin uuden ja tuntemattoman Chaos Esports Clubin kanssa. Urpalainen on asettanut tavoitteeksi paikan kahdeksan parhaan joukossa, jota Läärä pitää mahdollisena, mutta helpolla se ei kuulemma tule.

– Heidän carry-pelaaja Cheng ”vtFαded” Jia Hao on kuulemma aika jumala, mutta hän ei vakuuttanut minua täysin karsinnoissa. Chaos on aikalailla jokeritiimi, joka voi yllättää, varsinkin kun tiimissä on MATUMBAMAN ja Rasmus ”MISERY” Filipsen.

Dota päivittyy useita kertoja vuodessa, joka vaikuttaa myös huipputiimien suorituksiin. MM-kisojen aikana on syntynyt aina niin TI-meta, eli optimaalinen tapa pelata peliä turnauksen aikana. Vuosien saatossa TI:ssä on nähty suuria floppeja (OG 2016, EG 2017) ja hurjia tuhkimotarinoita (Digital Chaos 2016, OG 2018), kun TI-meta on sekoittanut pakkaa.

– Viime TI-finaalissa huomattiin, että OG oli oikeasti parhaiten perillä metasta, vaikka kaiken luultiin jo olevan tiedossa. Tänä vuonna pelit kestävät todennäköisesti pidempään kuin normaalisti. Ehkä nähdään myös normaalia ahneempaa pelaamista. Varmasti tiimit ovat jo löytäneet pieniä juttuja joita hyödyntää, mutta TI:ssä nähdään paljon kaikkea uutta.


Yksi TI:n kestomenestyjistä on ollut amerikkalaisnimi Evil Geniuses, joka juhli mestaruutta 2015 ja on lisäksi napannut kolme pronssimitalia. EG ei voittanut karsintakaudella yhtään turnausta, mutta ylsi muutaman kerran mitaleille. Läärä ei usko EG:n yltävän mitaleille, mutta paikka viiden parhaan joukossa on mahdollinen.

Turnauksen yllättäjäksi Läärä valitsee filippiiniläisen TNC.Predatorin, joka voi kuulemma jopa voittaa koko turnauksen. Keväällä tiimin valmentajaksi liittyi Team Liquidin maailmanmestariksi vuonna 2017 valmentanut korealainen Lee ”Heen” Seung Gon, joka on tuonut uutta virtaa aasialaisjoukkueen peliin.

Läärä uskoo voiton menevän tänä vuonna Kiinaan, sillä hän nimeää omaksi voittajasuosikikseen Vici Gamingin. Läärä on erityisen vakuuttunut Vicin pelaamisesta sekä työskentelytavoista – joukkue on kauden aikana pystynyt mukautumaan todella hyvin eri tilanteissa.

– Lisäksi heillä taustalla on loistava valmentaja (rOtk), joka tekee taikoja. Heillä on myös yksi kautta aikojen aliarvostetuimmista kiinalaispelaajista, Zhang "Paparazi灬" Chengjun, joka on ihan uskomattoman hyvä pelaaja.

The International 2019 alkoi viime yönä Kiinassa. Lohkovaihe pelataan 15.–18. elokuuta ja pudotuspelit 20.–25. päivä. Yle näyttää pudotuspelit suorana Areenassa ja Twitchissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt