ENCE-kapteeni myöntää: Menestys näkyi voitonnälässä – nyt joukkuetta auttaa maailmanmestareiden kanssa työskennellyt psykologi

Aleksi ”Aleksib” Virolainen kertoo alkuvuoden menestyksen vieneen ENCEn voitonnälkää. Tulevaa huippukoitosta varten joukkuetta auttaa menestynyt urheilupsykologi.

Aleksi ”Aleksib” Virolainen on saanut jakaa tänä vuonna satoja nimikirjoituksia. 22-vuotias on yksi Suomen suosituimmista kilpapelaajista.

11.8.2019 12:00

ENCEn Counter-Strike-joukkueen 22-vuotias kapteeni Aleksi ”Aleksib” Virolainen on kokenut tänä vuonna paljon.

Virolainen on pelannut yli 10 000 katsojan edessä areenalla, noussut ENCEn kanssa maailman eliittien joukkoon ja joukkue on ollut parhaimmillaan maailmanlistan toisena.

Joukkueen vuoden kovimmat saavutukset ovat tähän mennessä olleet pelin suurimman turnauksen Majorin hopeasija maaliskuussa sekä BLAST Pro Series: Madridin voitto toukokuussa. Kesä–heinäkuussa tiimi nappasi kaksi hopeaa Yhdysvalloista ja floppasi Saksassa.

Finaalitappiot tulivat maailman ykkösjoukkuetta, amerikkalaista Team Liquidia vastaan. Juuri ennen kesätaukoa pelatussa IEM: Chicago -finaalissa suomalaiset hävisivät suoraan kolmessa kartassa, joista kaksi ensimmäistä sujuivat todella huonosti.

Virolainen muistelee, ettei tiimi ollut henkisesti mukana finaalissa, joka näkyi pelaajien kommunikoinnissa ja eleissä. Tällä hetkellä yksi fokus on parantaa pelin ulkopuolisia asioita.

– Ihan sama paljonko ollaan häviöllä tai mitä tapahtuu serverillä, jos on se into ja halu voittaa, niin sitten pärjätään. Se nähtiin jo Majoreilla, jossa oli hyvä fiilis ja päästiin finaaliin saakka. Se on tosi paljon omasta pääkopasta kiinni, eikä välttämättä pelitunneista tai muusta, toteaa Virolainen.

Virolainen johtaa ENCEn peliä. Pelisuunnitelman hän luo yhdessä valmentajan Slaava ”Twista” Räsäsen kanssa.

ENCE ilmoitti kesällä palkanneensa urheilupsykologi Mia Stellbergin joukkueen avuksi. Tiimin kiireisen kalenterin vuoksi yhteistyö on tähän mennessä ollut vähäistä.

– Mian kanssa ollaan vähän tutustuttu toisiimme. Mielestäni on tärkeää, että jokainen koittaa ottaa tästä ulkopuolisesta avusta kaiken irti.

Virolainen kiistää etteikö tiimillä olisi enää voitonnälkää, mutta myöntää sen tippuneen hieman alkuvuodesta, jolloin he olivat huomattavasti kauempana maailman ykkösjoukkueesta kuin nykyisin.

– Silloin kuin ei ole mitään, niin pään sisällä on sellainen superkova halu näyttää. Huipulle oleminen tuo paineita ja siellä pysyminen on vaikeaa, mutta olemme itsevarmempia nykyään.

ENCEn kokoonpano vasemmalta oikealle: Slaava ”Twista” Räsänen (valmentaja), Sami ”xseveN” Laasanen, Jani ”Aerial” Jussila, Aleksi ”Aleksib” Virolainen, Aleksi ”allu” Jalli ja Jere ”sergej” Salo.

”Ihan sama kuka tulee vastaan, niin pitää voittaa”

Vuoden toinen Major-turnaus järjestetään Berliinissä 23.8.–8.9. ENCE sai kevään hopeasijasta suoran paikan toiseen vaiheeseen, joka alkaa 28. elokuuta. Turnausta varten ENCE harjoittelee kolme viikkoa.

– Jos pääkoppa on kunnossa ja preppi onnistuu, niin Majorissa on sama ENCE kuin muissakin hyvissä turnauksissa.

Tuleva Major-turnaus on yksi CS:n historian odotetuimmista. Maailman ylivoimainen ykkösnimi on Liquid, joka on voittanut tänä vuonna kaiken mahdollisen Majoria lukuun ottamatta. Monet pelaajat ovat sanoneet ääneen, että he eivät tiedä miten Liquid kaadetaan. Virolainen toivoo kuukauden tauon näkyvän Liquidin pelissä.

– En tiedä heidän pelaajiensa lomien pituudesta, mutta Majorissa koko tiimillä on varmasti normaalia enemmän tunteita pelissä. Jos he joutuvat tappiolle tai jotain, niin eivät välttämättä nouse sieltä samalla tavalla kuin tässä viime kuukausina.

Virolainen ei myöskään yllättyisi, jos Liquid jatkaisi huippusuorituksiaan Saksassa. Amerikkalaisjoukkueen kovimpia haastajia ovat ENCEn ohella Natus Vincere, Vitality ja Astralis, joka on pelannut viime aikoina huonommin.

– Jos heillä on hyvä preppi ja saavat pelin kulkemaan, niin he voivat voittaa kenet tahansa. Tosin niin on meilläkin.

Keväällä ENCE ylsi Majorissa toiseksi, mutta tie oli pitkä ja täynnä voittoja selvästi kovemmista nimistä.

– Nyt tarvittaisiin Major-voitto, jotta se olisi kovempi suoritus kuin keväällä. Lohkovaihe alkuun ja sitten edetään peli kerrallaan. Ihan sama kuka tulee vastaan, niin pitää voittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?