ENCEn treenimäärää arvostellaan, mutta kapteeni on eri mieltä – paljastaa, miten joukkue on pysynyt kasassa pitkään

Aleksi ”Aleksib” Virolainen vastaa suorin sanoin fanien kritiikkiin.

22-vuotias Aleksi ”Aleksib” Virolainen johtaa ENCEn peliä.

8.8.2019 10:45

Viime viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa järjestetyn Assembly-tapahtuman yksi suosituimmista kävijöistä oli Aleksi ”Aleksib” Virolainen, joka pelaa ENCEn Counter-Strike-joukkueessa.

22-vuotias Virolainen vieraili tapahtumassa joukkuetovereidensa kanssa perjantaina ja lauantaina jakamassa nimikirjoituksia faneille. Ilta-Sanomat istui alas lyhyestä kesälomasta nauttineen nuoren miehen kanssa.

– Loma on mennyt suurimmaksi osaksi perheen ja tyttöystävän kanssa. Kun on niin paljon pois kotoa, niin kyllä esimerkiksi osaa arvostaa lounasta porukoiden kanssa tai siskojen näkemistä. Se on tehnyt hyvää ennen seuraavan kauden alkua, kertoo Virolainen lomakuulumisia.

Tiimillä on takana uskomattomat seitsemän kuukautta: Helmi–maaliskuussa ENCE menestyi pelin ykkösturnauksessa Majorissa, mikä kiinnosti suomalaisia ennätysmäärin ja avasi myös portit entistä isompiin kisoihin.

ENCE-pelaajat jakoivat Assemblyilla nimikirjoituksia kahtena päivänä. Faneja riitti.

Huhti–heinäkuun aikana ENCE on voittanut yhden ison kansainvälisen turnauksen sekä napannut kaksi hopeaa. Maailmanlistalla joukkue on neljäs. Virolainen kertoo olevansa todella tyytyväinen tiimin kuluneeseen vuoteen.

– Pari finaalitappiota on jäänyt mieleen. Toivottavasti tulevat seitsemän kuukautta ovat vielä parempia.

Haastattelun aikana Virolainen mainitsee useita kertoja, kuinka menneet kuukaudet ovat olleet kiireitä ja raskaita. Tiimi on kilpaillut tänä vuonna Puolassa, Brasiliassa, Kiinassa, Espanjassa, Saksassa sekä kaksi kertaa Yhdysvalloissa. Pitkät reissut ovat vaikuttaneet myös tiimin yhteishenkeen: Joskus hermot ovat kireällä, mikä vaikuttaa suoraan työntekoon.

Virolainen kertoo heidän ottavan huonoina päivinä lepoa, ja yrittävän uudestaan seuraavana päivänä. Peliserverille on turha mennä harjoittelemaan, jos kaikilla ei ole pääkoppa mukana.

– Ollaan saatu turnauksien välissä vähän lepoa, mutta jos yritettäisiin jokaisesta välipäivästä saada jotain irti, niin pääkoppa hajoaisi.

Heikoista hetkistä huolimatta Virolaisen mielestä heillä on kasassa huippuryhmä, vaikka he ovat todella erilaisia persoonia. Erimielisyyksistä huolimatta he pääsevät lähes aina yhteisymmärrykseen, sillä asiat käydään läpi, vaikka se ei aina olisikaan mukavaa.

– Se on varmaan yksi syy, miksi ollaan oltu niin pitkään yhdessä tällä porukalla. Joillain tiimeillä voi olla niin paljon erimielisyyksiä, etteivät he pysty edes ratkomaan niitä.

Huhtikuussa 2018 esitelty ENCE on pelannut samalla kokoonpanolla nyt vuoden ja neljä kuukautta, joka on CS-piireissä todella pitkä aika.

Fanit kritisoivat harjoittelumääriä ja suorituksia – kapteeni vastaa suorin sanoin

ENCE-fanit muistuttavat monella tapaa Suomen lätkämaajoukkueen kannattajia: Voittoja seuraavat positiiviset kommentit, mutta tappioiden jälkeen ketään ei pelätä heittää bussin alle.

Esimerkiksi 17-vuotiasta Jere ”sergej” Saloa, jota pidetään yhtenä pelin lupaavimmista nimistä, on kritisoitu jo hetken vähäisistä pelitunneista. Salolla on ollut kesän aikana pelattuna noin 50 tuntia kahteen viikkoon hänen Steam-tilinsä mukaan.

– Jerellä on ollut jo vuosia se tietty tuntimäärä kahteen viikkoon, mikä on juuri hänelle sopiva. Se on toiminut, mutta jos alettaisiin sitä pakottamalla nostamaan, niin en näe siinä mitään järkeä.

ENCE on tällä hetkellä maailmanlistan neljännellä sijalla.

Esimerkiksi pari välipäivää voi olla kannattavampaa harjoittelun kannalta kuin grindata kahdeksan tuntia serverillä, koska tällöin pelaajat saavat muutakin ajateltavaa ja ovat paremmalla tuulella, selittää Virolainen.

– Tiedän että Janille [”Aerial” Jussila] esimerkiksi vapaa-aika on CS:n pelaamista. Hän haluaa pelata ja kehittää itseään, mutta toisille taas se pieni levähdys saattaa olla ratkaiseva.

Harjoittelumäärän lisäksi ENCE-fanit ovat kritisoineet joukkueen karttavalikoimaa.

ENCEn kaksi parasta karttaa ovat HLTV:n tilastojen mukaan Nuke (voittoprosentti 81,8 % viimeiseltä kolmelta kuukaudelta) ja Train (80 %). Plussalla ovat lisäksi Mirage (62,5 %) ja Dust2 (60 %), mutta Overpass (40 %) ja Inferno (33,3 %) ovat joukkueelle vaikeita karttoja. ENCE ei pelaa lainkaan Vertigoa, joka on pelin uusin kartta.

Virolaisen mukaan heidän tilanteensa on ollut ihan hyvä, mutta viime aikojen kryptoniitit – Heroic, Vitality ja Liquid – ovat estäneet ”kotikartan” eli Trainin pelaamisen. Vertigoa suomalaistiimi ei alkanut opettelemaan kesken kiireisen kauden, kun vanhoissakin kartoissa kuten Dustissa ja Overpassissa riitti korjattavaa.

– Silloinkin kun Dust ja Overpass olivat meille huonoja karttoja, niin harjoituksissa pelattiin niissä hyvin ja kovalla itseluottamuksella. Turnauksissa ollaan aloitettu niissä pari kertaa helvetin huonosti, eikä olla sitten noustu enää peliin. Jos saatiin hyvä alku, niin oltiin hyviä.

Aikooko ENCE sitten harjoitella Vertigoa tulevaa Major-turnausta varten? Virolainen väistää kysymyksen todeten, että se jää nähtäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?