Jasmin fanittaa korealaisia tietokonepelaajia, joista yksi oli juuri Suomessa – näin raikui ”Torille!” Messukeskuksessa - Esports - Ilta-Sanomat

Jasmin fanittaa korealaisia tietokonepelaajia, joista yksi oli juuri Suomessa – näin raikui ”Torille!” Messukeskuksessa

Jasmin Pärkän, 24, yksi vuoden kohokohdista on viettää viikonloppu ledien ja tietokonenäyttöjen valaisemassa hallissa, jossa pelataan, tavataan tuttuja ja nauretaan kolme päivää.

Jasmin Pärkkä rakastaa reaaliaikaista strategiapeliä StarCraftia, jonka eliitti kerääntyi viikonlopuksi Suomeen.

5.8.2019 11:06

Kajaanissa asuvalle Jasmin Pärkälle elokuun ensimmäinen viikonloppu oli yksi vuoden merkittävimmistä. Hän matkusti keskiviikkona kotoaan Kajaanista Helsinkiin, jossa alkoi torstaina nelipäiväinen Assembly Summer 2019 -pelifestari.

– Oli mukavaa, kun tarvitsi matkustaa vain 14 tuntia. Sain hyvät unet yöbussin penkillä, iloitsi Jasmin, joka on tottunut matkustamaan hieman kauemmin turnausten perässä Eurooppaan, kertoo Jasmin IS:lle lauantai-iltana.

24-vuotias Jasmin on intohimoinen StarCraft II -fani. Reaaliaikaisen strategiapelin eliitti kisasi Assemblyilla maailmanluokan turnauksessa. Paikalla oli 32 huippunimeä, joista hän fanittaa monia ja tuntee useimmat.

– Tämä on ollut ihan järjettömän iso viikonloppu itselleni! Muistan kun viimeksi oli tämän tasoinen turnaus Suomessa (2015), niin silloin olin täällä Hearthstone-tuomarina. Nyt oli kiva päästä työskentelemään StarCraftin parissa.

Joona ”Serral” Sotalaa on StarCraftin hallitseva maailmanmestari. Assemblyilla hän ylsi välieriin.

Esports-aiheisten opiskelujen ohella Jasmin työskentelee osa-aikaisesti sisällöntuottajana kotimaiselle ENCE-tiimille. Välieriin turnauksessa yltänyt Suomen tähtinimi Joona ”Serral” Sotala edustaa ENCEä.

Sotala hävisi välierissä 2–3-tuloksella korealaiselle Kim ”Stats” Dae Yeobille, vaikka suomalainen johti sarjaa 2–0-lukemin. Jasminin mielestä Sotala pelasi hyvin, vaikka pelit päättyivät neljän parhaan joukkoon.

– Viimeisissä peleissä huomasi, että Stats on ehkä nyt löytänyt heikon kohdan Joonan pelistä. Hän teki samaa taktiikkaa uudelleen parissa viimeisessä pelissä, kun huomasi sen toimivan kerran. Muuten Joona oli tosi vahva, vaikka itse sanoi pelanneensa hieman epätasaisesti.

Sotalan otteluita seurasi torstaista lauantaihin Messukeskuksessa täysi katsomo. Suomessa on harvoin, jos koskaan, kuultu vastaavanlaista kannustusta, kuin mitä Sotalalle osoitettiin otteluiden aikana.

– Yleisö oli ihan huikea. Piti hyvin ääntä etenkin Joonalle, mutta myös muille pelaajille. Ei yhtään tarvitse hävetä tällaista yleisöä!

Yleisö hurraa, kun Sotala voittaa puolivälieräottelunsa:

Joona Sotala eli ”Serral” on yksi pelaajista, jota Jasmin on aikoinaan fanittanut. Nykyisin kun he tekevät yhdessä töitä, niin on heistä tullut kavereita. Jasminin iloksi Assemblyilla oli kuitenkin useita pelaajia, joita hän yhä fanittaa.

Korealaispelaajista esimerkiksi Yun ”TaeJa” Young Seo (Team Liquid) on pelaaja, josta Jasmin pitää erityisesti. Asepalveluksen takia vuosia sivussa ollut Young Seo ei menestynyt turnauksessa kummemmin.

– Olemme Jussin [ENCEn valokuvaaja] kanssa täällä sisäisesti kiljuttu, kun hän kävelee ohi. TaeJa oli silloin pois pelikentiltä, kun innostuin StarCraftistä enemmän työmielessä, joten se oli pitkään semmoista kaukaisempaa ihailua.

– Vuonna 2012 sain häneltä nimikirjoituksen Liquidin hiirimattoon. Se on edelleen ripustettuna seinälle.

Jasmin kävi Assemblyilla ensimmäisen kerran vuonna 2012. Tapahtumasta on tullut tämän jälkeen yksi hänen vuoden kohokohdistaan.

Parasta tapahtumassa oli tänä vuonna StarCraftin (jonka Jasmin toivoo olevan isosti mukana myös ensi vuonna) ohella ihmiset, kuten ENCEn pelaajat ja työntekijät, joita Jasmin näki ensimmäistä kertaa kunnolla. Pääasiassa työt ja yhteydenpito on tehty netin välityksellä.

– Täällä tapaa vanhoja tuttuja ja tutustuu uusiin, jatkuvasti saa halailla ja vaihtaa kuulumisia. Hyvä meininki, ihmiset kerääntyvät yhteen ja kannustavat toisiaan asioissa joista pitävät. Se hyvä fiilis tarttuu, avaa Jasmin viikonlopun tunnelmia.

Mitä jäi tällä kertaa parhaiten mieleen Assemblyista?

– Sitä en tule varmasti unohtamaan, kun iso suomalaisyleisö huutaa yhdessä ”TORILLE!”, kertoo Jasmin hymyillen haastattelun lopuksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?