Esports-legenda Teemu ”wabbit” Hiilinen näkee Telian ja Elisan CS-nokittelussa kaksi selvää voittajaa – jäähalliturnauksen lipunmyynti huolestuttaa - Esports - Ilta-Sanomat

Peliselostaja lataa suorat sanat: Telian ja Elisan nokittelussa selvät voittajat – CS-areenaturnauksen lipunmyynti huolestuttaa

Teemu Hiilinen on lähes kaiken nähnyt kilpapeliveteraani. Tällä hetkellä häntä huolestuttaa syyskuussa järjestettävän Suomen ensimmäisen areenatapahtuman lipunmyynti.

Teemu Hiilinen on seurannut kilpapelaamista lähes puolet elämästään.

3.8.2019 19:00

Assembly-tapahtumassa Counter-Strikea ja yllättäen myös klassikkopeli Quakea selostava Teemu ”wabbit” Hiilinen on seurannut suomalaisen kilpapelikentän toimintaa alusta asti.

Hiilisen mielestä Suomessa on tällä hetkellä todella hyvä buugi päällä: Isot kotimaiset yritykset ovat hiljalleen löytäneet lajin ja maailmalla menestystään eri peleissä.

– En löydä oikein mitään ihan heikkoa kohtaa, jossa oltaisiin pahasti jäljessä. Pelaajia seurataan entistä enemmän, ja Helsingin Sanomat on alkanut tekemään juttuja. Organisaatioitakin on tullut, jotka osaavat ottaa kopin tästä kasvusta. KOVA Esportsin taustalla on esimerkiksi mediatalo Keskisuomalainen, kertoo Hiilinen IS:lle.

Esportsin kasvun seurauksena myös isot kaupalliset toimijat ovat heränneet kunnolla. Isoimmat nimet ovat teleoperaattorit Telia ja Elisa, joilla molemmilla on oma Counter-Strike-liiga.

– Meillä on ihan selvästi kaksi kilpailevaa liigaa ja leiriä. Ehkä molemmista tulee parempia, kun he kilpailevat keskenään ja haluavat voittaa toisensa, kommentoi asetelmaa Hiilinen, joka selosti Telian ensimmäisen CS-liigakauden.

– Nyt on pelaajien ja tiimien markkinat! Tiimit voivat osallistua molempiin sarjoihin, saada sitä kautta näkyvyyttä ja tehdä siten rahaa.

Elisa on näyttänyt tänä vuonna kanaviltaan useita kansainvälisiä CS-huipputurnauksia. Aiempina vuosina Yle on käytännössä tehnyt suomenkieliset lähetykset isoista CS-turnauksissa, mutta tänä vuonna mediatalo on jäänyt hieman taka-alalle.

– Ylen pitäisi ottaa samanlainen rooli kuin mitä heillä on monen muun lajin kanssa: Näyttää lajeja, joita muut ei näytä. Esports on muutakin kuin CS, johon Telia ja Elisa keskittyvät. Nyt näytettävä StarCraft II on hyvä ja Dota 2:n The International -turnaus lähestyy, jota voisi ainakin harkita ohjelmistoon.

Hiilisen rinnalla selostamossa on nähty vuosia Juha ”aNGeldusT” Kurppa, joka ilmoitti Assemblyjen alla lopettavansa kommentaattorin hommat.

Pitkään esportsissa mukana ollut Hiilinen on aikoinaan ollut perustamassa Suomen elektronisen urheilun liittoa (SEUL ry) sekä myöhemmin Suomen kilpapelaamisen liittoa (SKL). Urheilusta poiketen liitoilla ei ole esportsissa käytännössä mitään valtaa, kun pelinkehittäjät heiluttavat tahtipuikkoja.

– Organisaatiot ja mediatalot, jos Teliaa ja Elisaa voi sellaiseksi kutsua, vetävät tätä juttua. Pelkästään se lähtökohta, että koko skene on syntynyt ilman liittoja, niin vaikea sinne on mennä väliin. Liitot tukevat ehkä siellä yhteiskunnan puolella, mutta ehkä tämä ei ole liittojen maailma.

Suomessa tehdään syyskuussa historiaa, kun Arctic Invitational CS-turnaus järjestetään Hartwall-areenalla 14. päivä. Kyseessä on Suomen ensimmäinen areenaluokan esports-tapahtuma, jonka kävijätavoite on 10 000 katsojaa.

– Jos rehellinen olen, niin ehkä vähän olen huolissani tapahtumasta. Toivon, että lipunmyynti on piristynyt siitä, kun viimeksi katsoin tilannetta. Totta kai menen paikalle ja toivon tapahtuman onnistuvan, koska se olisi niin iso juttu juttu koko lajille.

100 000 euron turnauksessa kilpailee brasilialainen FURIA, amerikkalainen Cloud9, eurooppalainen CR4ZY sekä Suomen mestari, joka selviää Tubeconissa 16.–17. elokuuta.

– Ihan hyvä nippu, mutta olisin toivonut enemmän eurooppalaisnimiä. Cloud9 oli hyvä haku, kun ovat Suomessakin tunnettu nimi. Vähän olisin toivonut tuosta länsinaapurista jotain joukkuetta, kun pelkällä Suomi-Ruotsi-asetelmalla saisi myytyä lippuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?