Faneja Japanissa ja Tahitilla, liikevaihto kymmenkertaistunut kahdessa vuodessa – suomalainen ENCE kasvaa hurjaa vauhtia - Esports - Ilta-Sanomat

Faneja Japanissa ja Tahitilla, liikevaihto kymmenkertaistunut kahdessa vuodessa – suomalainen ENCE kasvaa hurjaa vauhtia

ENCEn liikevaihto kasvaa tänä vuonna yli kahteen miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja Mika Kuusisto seuraa mielenkiinnolla mobiili- ja urheilupelien kasvua.

Mika Kuusisto aloitti ENCEn toimitusjohtajana 1. joulukuuta 2018.

3.8.2019 16:00

44-vuotias Mika Kuusisto aloitti suomalaisen kilpapelijoukkueen ENCEn toimitusjohtajana 1. joulukuuta 2018. Tämän jälkeen tiimi on ottanut jättimäisiä harppauksia kaikin mahdollisin tavoin.

Keväällä ENCEn Counter-Strike-joukkue nousi toden teolla maailman kovimpien CS-nimien joukkoon. Fanituotemyynti on räjähtänyt käsiin. Veikkauksen ja Red Bullin kaltaisten nimien kanssa on tehty isot sponsorisopimukset. Helmikuussa julkaistu EZ4ENCE-fanikappale striimasi hiljattain kultaa.

Vuonna 2017 ENCEn liikevaihto oli 237 000 euroa, mikä kasvoi viime vuonna 982 000 euroon. Molempina vuosina tulos on ollut plussan puolella: toissa vuonna 5000 eurolla ja viime vuonna 88 000.

Tänä vuonna liikevaihto kasvaa vähintään kahteen miljoonaan euroon, toteaa ruskettunut Kuusisto itsevarmasti.

Toiminta on tänäkin vuonna voitollista, mutta Kuusiston mukaan edelleen startup-henkistä. Toisin sanoen rahaa sijoitetaan aggressiivisesti luottaen kasvuun. Työntekijöitä on tällä hetkellä pelaajat mukaan lukien alle 20.

– Uusia ihmisiä palkataan ja fanipohja sekä tekeminen kasvaa. Tämä on sitä parasta aikaa tällaisessa firmassa!

ENCEn faneista noin 60–65 prosenttia on Suomesta ja loput eri puolilta maailmaa. Fanikaupan tuotteita on toimitettu Yhdysvaltojen lisäksi esimerkiksi Japaniin ja Tahitille.

Fanituotteisiin on panostettu viime kuukausina entistä vahvemmin. Kuusisto kertoo fanituotteiden osuuden olevan liikevaihdosta tänä vuonna yli kymmenen prosenttia.

– Kun tulin Enceen mukaan viime vuonna, niin tiesin fanipohjan ja brändin kasvattamisen olevan todella tärkeää. En olisi kuitenkaan uskonut, että liikevaihdon kasvu olisi vielä tässä vaiheessa näin merkittävää.

Tiimin kasvuhaasteet ovat Kuusiston mielestä samat kuin mitä monella teknologia alan startupilla on: Liian vähän käsipareja, paljon ideoita ja pitää miettiä paljonko uskaltaa resursoida lisää. Kuusisto on aiemmin työskennellyt muun muassa Nokialla ja Unitylla.

 

Counter-Striken lisäksi ENCE on mukana StarCraft II:ssa (Joona ”Serral” Sotala), PlayerUnknown’s Battlegroundissa (nelihenkinen suomalaisjoukkue) sekä Hearthstonessa (kolme pelaajaa). CS-tiimi on maailmanlistan neljäs, Sotala on hallitseva maailmanmestari ja PUBG-joukkue voitti Euroopan-liigan keväällä. Hearthstone kulkee mukana, mutta ei oikein näy toiminnassa.

Kuusisto kertoo CS-kalenterin olevan todella haastava, mutta huipulle nouseminen on helpottanut asioita huomattavasti. CS-tiimi on ollut hurjassa nosteessa alkuvuoden menestyksen takia, joten siihen on priorisoitu kaikin tavoin.

– Sitä on tukenut valtavirran kiinnostus ja massojen liikkuminen. Menestys on edesauttanut paljon, mutta siellä on isompi tarina kehittymässä taustalla. Kulissien takana -taustavideot ovat olleet hitti Youtubessa.

Kuusisto lupaa jatkossa entistä enemmän videosisältö koko ENCE-perheestä. Aiemmin yksin työskennellyt videokuvaaja sai nimittäin juuri työkaverin, kun torstaina ENCEn palkkalistoille liittyi CS-piireissä mainetta niittänyt Tuomo ”tuMba” Väkevä.

Uusiin peleihin laajentamisesta ei ole tällä hetkellä mitään konkreettista suunnitelmaa, mutta Kuusisto itse seuraa mielenkiinnolla kahden eri pelikentän tilannetta.

– Pitkällä aikavälillä uskon mobiilipeleihin, mutta se ottaa vielä vähän aikaa. Toinen alue on viihteellisemmät pelit kuten FIFA ja NHL, joiden esports-puolen kehitystä seuraan innolla. Ei olla tehty vielä päätöksiä uusista peleistä, mutta pidetään silmät auki.

Assembly-tapahtumassa pelattiin helmikuussa Suomen suurin FIFA-turnaus, jonka voittajalle luvattiin paikka ENCEstä. Sopimusta ei kuitenkaan syntynyt voittajan kanssa.

– Silloin tultiin siihen tulokseen yhdessä Jesse ”kossu72” Kosamon kanssa, että nyt ei ollut oikea aika. Olemme puhuneet, että katsotaan tilannetta uudestaan kesän jälkeen. Mahtava tyyppi ja pelaaja.

ENCEn CS-joukkue vieraili perjantaina Pointti-kaupunkifestivaalilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?