Joona Sotala on maailmanmestari, jota harva tuntee Suomessa – maailmalla hän on korealaiset rökittänyt legenda

21-vuotias Joona Sotala on Suomen menestyneimpiä kilpapelaajia. Pelaamisen vastapainoksi hän golfaa.

Joona Sotala on päässyt tällä viikolla ensimmäistä kertaa urallaan pelaamaan suuren yleisön eteen Suomessa. Suomalaisen jalkoihin on jäänyt jo kaksi korealaista huippunimeä.

3.8.2019 13:15

Joona Sotala on yksi Suomen menestyneimmistä kilpapelaajista kautta aikojen, ellei jopa menestynein. Tästä huolimatta hän on monelle suomalaiselle täysin tuntematon nimi.

Maailmalla tilanne on toinen: Sotalan marraskuussa voittama reaaliaikaisen strategiapelin StarCraft II:n maailmanmestaruus oli ennennäkemätön temppu, josta kirjoitettiin laajalti eri medioissa niin ulkomailla kuin Suomessa.

Yli miljoona katsojaa seurasi, kun nuori suomalainen nousi ensimmäisenä ei-korealaispelaajana maailmanmestariksi. Sotala voitti Yhdysvalloissa pelatuissa MM-kisoissa kaikki pelin kovimmat korealaiset.

  • Mikä ihmeen StarCraft? Lue lisää jutun lopussa olevasta faktalaatikosta!

21-vuotias Sotala on voittanut urallaan palkintorahaa 616 000 euroa, kertoo Esports Earnings. Vuoden 2018 lopulla Sotala kertoi Ilta-Sanomille vanhempien auttaneen sijoittamaan rahoja. Suurin ostos tuolloin oli pelitietokone.

 

Helsingissä alkoi torstaina Assembly Summer 2019 -pelitapahtuma, jossa järjestetään Suomen historian kovin kilpapeliturnaus. Kyseinen StarCraft-turnaus huipentuu tänään lauantaina kahdeksan pelaajan pudotuspeleihin.

ENCE-joukkuetta edustava Sotala on ollut alusta asti maailmanluokan turnauksen voittajasuosikki. Nyt mestaruus on kolmen voiton päässä. Sotala kohtaa iltapäivällä puolivälierissä kiinalaisen Li ”TIME” Peinanin.

Torstain ja perjantain aikana Assemblyilla on pelattu kaksi lohkovaihetta. Sotala on voittanut kaikki neljä otteluaan, vaikka alku ei ollutkaan paras mahdollinen.

Turnauksen ensimmäisen kartan Sotala hävisi ystävälleen Wenlei ”ZhuGeLiang” Daille, mutta sen jälkeen hän on napannut kahdeksan karttavoittoa peräkkäin. Sotala kehuu hyvin pelannutta Daita, mutta myöntää samalla lähteneensä pelaamaan hieman liian ylimielisesti.

– Toiseen lohkoon lähtiessä en ollut ihan parhaalla mielellä, mutta sen mentyä tosi hyvin, niin nyt olen aika itsevarma, Sotala kommentoi fiiliksiään IS:lle perjantain päätteeksi.

Sotala toteaa hänellä olevan hyvät mahdollisuudet voittaa koko turnaus, mutta ei pidä sitä vielä kirkossa kuulutettuna.

– 50/50, hän kommentoi voittomahdollisuuksiaan naureskellen.

Finaalissa Sotala kohtaisi mieluiten korealaisen Kim ”Stats” Dae Yeobin, koska luvassa olisi ”hauska ja tiukka peli”. Kaksikko kohtasi viime vuoden aikana kahdessa finaalissa, jotka molemmat päättyivät suomalaisen voittoon. Jälkimmäinen voitto oli MM-finaali.

Maailmanmestaruus herkisti nuoren miehen, joka teki samalla lajihistoriaa.

21-vuotias Sotala pelaa ensimmäistä kertaa urallaan Suomessa isolle yleisölle. Edellinen iso StarCraft-kisa järjestettiin Suomessa vuonna 2015, jolloin hän oli vielä nouseva lahjakkuus.

– Yleisöä oli ensimmäisenä päivänä vähän vähemmän, mutta tänään oli jo katsomot täysi. Kannustusta on ollut tosi paljon. Se tuo hyvän mielen ja on mukavampi pelata, myhäilee Sotala.

Sotala on pian ollut kaksi vuotta aivan pelin terävintä kärkeä. Tässä ajassa hän on voittanut kaiken mahdollisen. Tappioita on tänä aikana toki tullut, mutta kunnon epäonnistumisia hänellä ei ole.

Monella pelaajalla ensimmäinen iso voitto vie motivaation ja voitonhalun, kertoo Sotala, joka ei ollut mielestään itse nuorena niin voitontahtoinen kuin nykyään.

– Se on varmaan suurin motivaation lähteeni. Muutenkin tämä pelaaminen on tosi kivaa. Jos alkaa ottamaan liikaa lungisti, niin nopeasti koko homma päättyy.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Pelaamisen vastapainoksi golfia – ”Minun taidoillani ei tule voittoa”

Pelaamisen ohella Sotala harrastaa golfia, johon hän tutustui jo nuorempana. Nykyisin hän käy pelaamassa lähes viikoittain 18 väylää.

– Se on sellaista rentoa ja hauskaa ulkoilua. Edelleen keskityn StarCraftiin.

Nuoren miehen tasoitus on tällä hetkellä 28, mutta sen pitäisi olla muutaman pienempi. Viimeisin tasoituskortti on nimittäin palauttamatta.

– Kyllä se siitä putoaa, hän vannoo naureskellen.

Pornaisissa järjestetään ensi viikonloppuna maailmanmestarin nimeä kantava golf-turnaus, Serral Open, jossa kilpaillaan kahden hengen joukkueina.

– En tiedä vielä pariani, mutta todennäköisesti minun taidoillani ei tule voittoa. Kaikki on mahdollista, hän naureskelee.

Sotala matkalla MM-lavalle marraskuussa 2018. Paikan päällä ottelua seurasi tuhannet katsojat.

Mikä ihmeen StarCraft?

StarCraft on reaaliaikainen strategiapeli. Tarkoitus on tuhota vastustajan tukikohta tai saada armeija niin heikoksi, että vihollisen pitää luovuttaa.

Pelissä kerätään mineraaleja ja kaasuja, joilla voi laajentaa omaa tukikohtaa tai kasvattaa armeijaa. Resurssien käyttäminen on äärimmäisen tärkeässä osassa peliä. Pelissä on kolme eri rotua: terran (ihmiset), protoss (humanoidit) ja zerg (evoluution kautta kehittyneet pedot).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?