Luulitko esports-turnausten katsomisen olevan jatkossakin ilmaista? Konkarilta karu ennuste

Julkaistu:

Paul ”RedEye” Chaloner ennustaa, että turnausjärjestäjien tulee kulujensa kattamiseksi myydä lähetysoikeuksia. Fanit taas päätyvät maksamaan katsomisesta.
Vaikka esports-turnaukset kasvavat huimaa vauhtia ja saavuttavat koko ajan suurempia yleisöjä, niiden ilmainen, verkon kautta tapahtuva katsominen saattaa jäädä historiaan hyvinkin pian.

Väitteen esittää yksi esportsin pitkäaikaisimmista ja arvostetuimmista nimistä, Paul ”RedEye” Chaloner. 47-vuotias Chaloner on työskennellyt esportsin parissa jo vuodesta 2002, jolloin hän aloitti Quake-otteluiden juontamisen pienelle piirille. Vuosien saatossa Chaloner on työskennellyt yli 200 esports-tapahtumassa, joista moni on ollut suuria areenaluokan turnauksia.

Dexertolle antamassaan haastattelussa Chaloner muisteli, että työskennellessään turnausjärjestäjä ESL:llä hän sai esports-faneilta jopa tappouhkauksia yrittäessään kertoa bisneslogiikasta ja perustella päätöstä näyttää tiettyjä turnauksia ainoastaan Facebookin kautta.

Chalonerin mukaan pelisivusto Twitch on mahtava palvelu, mutta esports-fanit ottavat sen usein annettuna. Koska suurten turnausten järjestäminen maksaa helposti miljoonia euroja, täytyy järjestäjien kattaa kustannuksensa joko mainonnalla tai lähetysoikeuksilla.

Chaloner selittää, että myös turnausten katsojat joutuvat valitsemaan ärsyttävän pitkien mainoskatkojen tai lähetysoikeuksien myynnin välillä, kuten tappouhkauksia poikineessa Facebook-tapauksessa kävi. Hän kuitenkin kertoo uskovansa, että katsojien maksamista katsomisoikeuksista saattaa tulla uusi normi.

– Pay-per-view tulee, ennemmin tai myöhemmin. Minulla ei ole siitä epäilystäkään. Lähetysoikeudet myydään jollekin pay-per-view -palvelun tarjoajalle ja te fanit hermostutte ja ajattelette, että voi paska, nyt ollaan maksumuurin takana, Chaloner sanoo.

–  Sitten valitetaan, että nyt heillä on vain 10 000 katsojaa. Pointti kuitenkin on, että silloin heillä on 10 000 maksavaa katsojaa, Chaloner jatkaa.

Esports-fanit ovat tottuneet siihen, että kaikki merkittävät ja merkityksettömätkin turnaukset ja ottelut ovat katsottavissa ilmaiseksi pelisivusto Twitchistä. Se on pelaajille suunniteltu videon suoratoistopalvelu, jonka ideana on lähettää reaaliaikaisesti videokuvaa omasta tekemisestä – eli livestriimata sitä.

Kesäkuussa 2011 avatun sivuston omistaa nykyisin Amazon, joka osti sen 970 miljoonalla dollarilla vuonna 2014.

Suomessa esimerkiksi Yle on pohtinut pelilähetysten näyttämistä Twitchissä. Perusteluna tässä on ollut, että suuri osa Ylen yleisöstä on juurikin siellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt