Legendalta kova väite: Iso esports-peli on vasta tulossa – ”Ei Dota, ei Overwatch, ei Fortnite...”

Julkaistu:

Paul ”RedEye” Chaloner on yksi esportsissa pisimpään työskennelleitä kansainvälisiä nimiä.
Kansainvälisen esportsin isoimpiin nimiin kuuluva Paul ”Redeye” Chaloner kertoo Echolle antamassaan haastattelussa, että esportsin pelaaja- ja katsojamäärien sekä niiden ympärillä liikkuvan rahan määrän kasvu on tullut kaikille yllätyksenä. Hän uskoo kasvun jatkuvan, mutta seuraava taso vaatii täysin uuden pelin.

Chalonerin sanoilla on painoarvoa, sillä hän on yksi kilpapelimaailman arvostetuimpia hahmoja. Hän on myös yksi maailman ensimmäisistä esports-ammattilaisista ja pelilähetysten kommentaattoreista. 47-vuotias Chaloner aloitti uransa jo vuonna 2002 selostamalla Quake-otteluita noin 25 hengen yleisölle.

Vertailun vuoksi: tänä vuonna ESL One Birmingham -turnaus veti Arena Birminghamin penkeille tuhansia katsojia, minkä lisäksi miljoonat ympäri maailmaa seurasivat pelejä verkosta. Chaloner toimi turnauksen lavaisäntänä.

Esports on kasvanut valtaviin mittoihin ja jatkaa kasvamistaan. Pelien ja esportsin analytiikkaan erikoistuneen NewZoon tutkimuksen maailmanlaajuinen esports-markkina kasvaa tänä vuonna miljardin euron arvoiseksi. Samalla se arvioi, että tänä vuonna kansainväliset esports-tapahtumat tavoittavat jopa 453,8 miljoonaa ihmistä.


– Viisi vuotta sitten en olisi voinut sanoa, että täytämme stadionin 20 000 istumapaikkaa ja miljoonat katsovat striimejä verkosta. Tiedän, että esports jatkaa kasvuaan, mutta en usko meidän olevan vielä isossa kuplassa.

Kuplalla Chaloner tarkoittaa sitä, että vaikka esimerkiksi Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends ja Fortnite ovat kaikki järjettömän suosittuja pelejä, esportsin täysille uudelle tasolle vievää peliä ei ole vielä olemassa.

– Sitä järjettömän isoa peliä, joka tekee esportsista vielä enemmän valtavirtaa, ei ole vielä nähty. Se ei ole Fortnite, Overwatch, League of Legends tai Dota.
Esportsin kasvusta on nähty vakuuttavia merkkejä myös Suomessa. Esimerkiksi viime vuonna Suomen tunnetuin ja menestynein kilpapeliorganisaatio ENCE vaihtoi toimitusjohtajaa. Organisaation perustaja ja alkuperäinen toimitusjohtaja Petri Hämälä siirtyi organisaatiossa muhin tehtäviin. Uudeksi toimitusjohtajaksi tuli Mika Kuusisto, joka on työskennellyt yli 15 vuoden ajan kansainvälisissä peli- ja teknologiayrityksissä, muun muassa Nokialla sekä Unitylla.

Toisena esimerkkinä voidaan mainita se, että Telia aloitti hiljattain Telia Esports Seriesin lähettämisen niin verkossa kuin perinteisessä televisiossakin. Kolmantena esimerkkinä toimii myöhemmin tänä vuonna Arctic Invitational -turnaus, joka on Suomen ensimmäinen areenaluokan peliturnaus.

Turnauksessa pelataan räiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensivea, jossa kisataan ennennäkemättömän suuresta palkintopotista: Jaossa on 100 000 euroa. Potista kisaa neljä joukkuetta, joista vain yksi on suomalainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt