Tässä 10 rahakkainta esports-peliä – listalla todellinen yllätysnimi

Ykkösenä olevassa Dota 2:ssa palkintorahoja on jaettu enemmän kuin kahdessa seuraavassa pelissä yhteensä.

Dota 2 on kaikkein palkintorahakkain esports-peli. Kuva pelin pääturnauksesta The Internationalista.

20.6.2019 11:01

Myös esports-nimellä tunnettu kilpapelaaminen kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja samalla sen ympärillä pyörivät rahavirrat kasvavat. Maailmalla se on jo satojen miljoonien eurojen suuruinen bisnes. Miljoonille pelejä seuraaville katsojille ja faneille tämä näyttäytyy etenkin peliturnausten jättimäisinä palkintopotteina, jotka kasvavat vuosi toisensa jälkeen.

Pelkästään vuonna 2018 eri peleissä järjestetyissä turnauksissa jaettiin palkintorahoja yli 159 miljoonan euron arvosta. Tieto perustuu Esports Earnings -sivuston tietoihin.

Sivuston tilastoista selviää myös, missä peleissä raha liikkuu kaikista eniten. IS listasi 10 eniten voittorahaa jakavaa peliä jutun lopusta löytyvään taulukkoon.

Kärkipaikkaa pitää Dota 2, palkintorahojen kuningas. Se on yksi maailman suosituimmista kilpapeleistä. Siinä myös liikkuu enemmän palkintorahaa kuin muissa suosituissa kilpapeleissä yhteensä.

Vuonna 2011 ensimmäisen kerran järjestetty The International toimii pelin MM-kisoina. Turnaus tunnetaan erityisesti sen kymmenien miljoonien dollarin palkintopotista, joka on pelaajien rahoittama.

Pelissä on jaettu palkintorahoja yhteensä 179 848 785 Yhdysvaltain dollarin eli 159 miljoonan euron verran. Se on enemmän kuin kahdessa seuraavaksi tulevassa pelissä, Counter-Strike: Global Offensivessa ja League of Legendsissä yhteensä.

Nelospaikkaa pitävän Fortniten summat ovat nousseet kohisten viime aikoina. Pelin kehittäjä Epic Games ilmoitti vuosi sitten jakavansa pelissä 89 miljoonaa euroa palkintorahaa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kärkikymmenikön ulkopuolelle jää monta suosittua peliä. Niitäkin kyllä kilpailullisesti, mutta niiden turnauspotit ovat jääneet huomattavasti esports-jättiläisiä pienemmiksi.

Etenkin lasten ja varhaisnuorten suosiossa olevan Fortniten kehittäjä Epic Games on luvannut tukea pelin kilpapelipuolta huomattavasti.

Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Rainbow Six: Siege (5,53 miljoonaa dollaria), autoilujalkapallopeli Rocket League (5,06 miljoonaa dollaria) ja Call of Duty -sarjan pelit. Myös miljoonien pelaajien suosima areenataistelu, mobiililaitteilla pelattava Arena of Valor jää 4,33 miljoonan dollarin potillaan kauas kärjestä.

Näistä Call of Dutyn liigapelit uudistuvat näillä näkymin ensi vuonna, kun sarjassa kilpailevat joukkueet sidotaan jatkossa kaupunkeihin. Ensimmäiset vahvistetut kaupungit ovat New York, Pariisi, Toronto, Atlanta ja Dallas. Liigapaikan hinta on noin 22 miljoonaa euroa, mutta joistakin kaupunkipaikoista maksetaan vielä enemmän.

Listalla vielä kuudentena sinnittelevällä Heroes of the Stormilla tilanne on päinvastainen Fortniteen ja Call of Dutyyn verrattuna. Pelin kehittäjä Blizzard kertoi viime joulukuussa lopettavansa Dotan ja League of Legendsin kanssa kilpailevan areenataistelun tukemisen käytännössä kokonaan.

Vuosina 2015–18 pelissä on jaettu palkintorahaa yhteensä 17,8 miljoonaa dollaria eli 15,7 miljoonaa euroa. Esports Earningsin mukaan lähes kaikki turnaukset ovat saaneet Blizzardilta suoraa rahallista tukea.

Blizzard kertoo lopettavansa Heroes Global Championship- ja Heroes of the Dorm -turnaussarjat kokonaan. Yhtiö on perustellut päätöstä resurssipulalla, sillä osa HOTSin kehittäjistä on siirretty isompien pelien tai toistaiseksi julkaisemattomien projektien pariin.

Player Unknown’s Battlegrounds on yksi viime vuosina kilpapeliprofiiliaan kovasti nostaneista peleistä.

Kärkijoukosta löytyy myös hieman yllättävä peli. Se on kakkospaikkaa pitävän Counter-Strike: Global Offensiven kaukainen edeltäjä Counter-Strike. On yllättävää, että peli sijoittuu niinkin korkealle vielä melkein 20 vuotta julkaisunsa jälkeen. Se on pitänyt pintansa, vaikka vuosien varrella on julkaistu lukuisia valtavan menestyneitä, miljoonien pelaajien kansoittamia kilpapelejä. Vuonna 2000 julkaistussa CS:ssä on jaettu palkintorahoja kaikkiaan 13,3 miljoonaa dollaria.

Tämä on paljon siihen nähden, että CS:n ollessa voimissaan kilpapelaaminen etenkin ammattilaistasolla oli vielä lapsenkengissään. CS oli kuitenkin huippusuosittu peli, jossa pelaajat perustivat omia klaanejaan ja palvelimiaan. Pelaajat tekivät peliin myös lukuisia karttoja.

CS jäi taustalle vuonna 2004, jolloin sen seuraaja Counter-Strike: Source julkaistiin. Nykyinen hittipeli CS:GO tuli markkinoille vuonna 2012.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?