Viikonloppuna nähtiin Suomen hienoin esports-tapahtuma – Telian CS-liigasta jäi mieleen 5 asiaa

Julkaistu:

CS:GO
ENCE voitti Telia Esports Seriesin odotetusti, mutta mitä muuta CS-liigasta jäi mieleen?
Telia Esports Seriesin ensimmäinen Counter-Strike-liigakausi päättyi perjantaina 9. kesäkuuta Helsingin Savoy-teatterissa pelattuun finaaliin.

Mestaruuspokaalia nosti Suomen ykkösnimi ENCE, joka kaatoi finaalissa SJ Gamingin suoraan kahdessa kartassa. Kauden avausottelussa SJ oli ollut parempi jatkoajan päätteeksi, joten ENCE sai finaalissa maukkaan revanssin.
Seitsemän viikkoa kestänyt ensimmäinen CS-kausi saa jatkoa syys-lokakuussa. Ilta-Sanomat listasi viisi puheenaihetta, joista Telian ensimmäinen liigakausi muistetaan ja mitä voidaan odottaa jatkolta.

1. ENCE todisti, miksi se on ylivoimaisesti Suomen paras

ENCE hävisi kauden ensimmäisen tv-pelin yllättäen SJ:lle, mutta voitti loput kuusi runkosarjaottelua ongelmitta. Runkosarjan toinen sija tarkoitti kuitenkin sitä, että suora finaalipaikka jäi saavuttamatta.

Välierissä ENCE voitti KOVA Esportsin suoraan kahdessa kartassa. Vaikka KOVA voitti ottelussa 13 kierrosta Miragessa ja 9 Trainissa, ottelusta huomasi, että ENCEä kiinnosti vain finaalipaikan varmistaminen. Vaikka lopputulos oli numeroiden valossa kohtalainen KOVAlle, palvelimella tilanne oli täysin toinen.

Finaalissa ENCE todisti murskavoitolla, miksi se on Suomen ykkösnimi ja maailmanlistan kolmantena. SJ Gaming voitti avauskartassa vain kolme kierrosta. Toisessa kartassa ENCE ei antanut yhtään siimaa, kun lopputuloksena oli nöyryyttävä 16–0-voitto.


Vaikka HAVU ei kilpaillut sarjassa, ENCE on todistanut olevansa valovuosia edellä muita Suomen kärkinimiä. Nähtäväksi jää, kilpaileeko ENCE Suomessa enää syyskaudella, jolloin kalenterissa on varmasti useampi ulkomaanmatka.

2. Savoyssa nähtiin Suomen hienoin esports-tapahtuma

Savoy-teatteri oli näyttävä finaalipaikka liigalle. Katsojia paikalla oli vajaat 500, joista noin viidennes oli vip-vieraita. Tapahtuman liput jaettiin nopeimmat syö hitaat -tyyliin ilmaiseksi. Katsomosta löytyikin tämän vuoksi tyhjiä paikkoja.

Savoyn lava näytti upealta, vaikka joukkueet eivät mahtuneetkaan istumaan suoraan yleisöä päin. Yleisö oli myös täysillä mukana aivan alusta asti, mutta teknisistä ongelmista johtuen tämä ei välittynyt heti tv-lähetykseen.
Savoy ei silti ollut täydellinen. Tv-lähetyksessä ääni kiersi todella pahasti ensimmäisen kartan ajan. Myös peliäänet olivat paikoitellen todella kovalla.

Kaikesta huolimatta Savoyssa nähtiin silti kokonaisuudessaan Suomen hienoin esports-tapahtuma. Finaalitapahtuma osoitti myös sen, että ihmisiä kiinnostaa katsoa kotimaista huippu-CS:ää. Ehkä ensi vuonna finaalin lisäksi nähdään enemmänkin pelejä yleisön edessä?

3. Sarja parani kauden mittaan, mutta vielä riittää tehtävää

Telialla voidaan olla ylpeitä ensimmäisestä kaupallisella kanavalla nähdystä kotimaisesta esports-tuotannosta. Sarjan tv-lähetykset saatiin hoidettua ilman suuria ongelmia, mikä on hieno suoritus kilpapelimaailmassa. Lähetykset paranivat viikko viikolta pienillä muutoksilla. Mainoskatkojen integrointi CS:ään saatiin hoidettua kohtuullisesti, vaikka CS-fanit eivät aluksi tahtoneet tottua ajatukseen.


Kauden suurin epäonnistuminen oli se, ettei kaikkia otteluita pystynyt katsomaan suorana. Telia on jo vahvistanut näyttävänsä kaikki syyskauden ottelut suorana.
Liigaformaatti ei myöskään ole aivan täydellinen, sillä paras yhdestä -otteluita ei juuri arvosteta CS-pelaajien keskuudessa. Otteluita on kuitenkin vaikea pitkittää runkosarjassa, joka pelataan tv:n ehdoilla.

4. Pelaajat saivat ansaitsemansa näkyvyyden

Telia oli ennen sarjan alkua ilmoittanut, että yksi päätavoitteista on saada pelaajia enemmän esille.

– Jos katsotaan maailmalla menestyviä liigoja, niin pelaajat ja hahmot ovat siellä vahvasti esillä. Luodaan vastakkainasettelua ja muuta, totesi Telian esports-tiimin Niklas Segercrantz helmikuussa IS:lle.
Tässä Telia onnistui – ja vieläpä hyvin. Jokaisessa tv-lähetyksessä nähtiin vähintään yhden pelaajan taustatarinaa inserttivideolla, jotka oli tehty tyylikkäästi. Pelaajia haastateltiin ja heille annettiin kiitettävästi ruutuaikaa tv:ssä.

17-vuotiaaseen Elias ”Jamppi” Olkkoseen tutustuttiin kauden avausjaksossa:


5. Panokset kasvavat – mitä uutta Telia keksii syksyksi?

Toinen CS-kausi alkaa syys-lokakuussa. Joukkuemäärästä, formaatista tai mistään muustakaan ei ole vielä tietoa. Voidaan kuitenkin olettaa, että liigassa nähdään syksyllä ainakin uutena joukkueena HAVU Gaming ja katsojille tarjotaan entistä enemmän katsottavaa.

Varmaa on nimittäin se, että Telian pitää pystyä parantamaan tuotettaan syksyllä. Ensimmäinen kausi sai runsaasti näkyvyyttä jo pelkästään sen takia, että kyseessä oli täysin uusi juttu. Syksyllä tämä ei kuitenkaan enää riitä. Nähtäväksi siis, jää mitä jippoja Telialla on sarjan varalle.

Näin 40 000 euron CS-potti jaettiin:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt