Rahakas CS-turnaus vain naispelaajille – seurauksena täysi rähinä

Naispelaajille suunnattu Counter-Strike-turnaus jakaa mielipiteet. Järjestäjän mukaan turnauksille on tarve.

DreamHack haluaa tukea naispelaajien matkaa ammattilaisiksi. Kuva DreamHack Tours -tapahtumasta vuodelta 2017.

2.6.2019 12:00

Ruotsalainen kilpapelitoimija DreamHack ilmoitti hiljattain järjestävänsä 90 000 euron Counter-Strike-turnauksen nimeltä DreamHack Showdown. Turnaus pelataan 5.–7. heinäkuuta DreamHack Valencia -tapahtuman yhteydessä Espanjassa.

Turnaus eroaa DreamHackin muista CS-kisoista siten, että mukaan otetaan vain naisjoukkueita. Normaalisti turnaukset ovat kaikille avoimia sukupuolesta riippumatta. Naispelaajia tai -joukkueita ei ole nähty kilpailemassa tähän mennessä kovimmissa CS-turnauksissa.

DreamHackin toimitusjohtaja Marcus Lindmark kertoo tiedotteessa DreamHackin pyrkivän olemaan esports- ja pelifestivaali, johon kaikki ryhmät tuntevat olonsa tervetulleiksi.

– DreamHack Showdown on askel, joka auttaa luomaan inspiroivia hetkiä esportsista kiinnostuneille naisille maailmanlaajuisesti, kommentoi Lindmark tiedotteessa.

Naispelaajille suunnatun turnauksen vastaanotto sosiaalisessa mediassa on ollut ristiriitainen.

Monet Twitter-kommentoijat ovat syyttäneet DreamHackia seksismistä, kun miespelaajat on suljettu pois turnauksesta. Joidenkin mielestä taas isot ja rahakkaat naisille tarkoitetut turnaukset ovat hyvä lisä nykyiseen turnauskalenteriin.

Redditissä aihetta koskevalla ketjulla on 300 kommenttia. Osa ei ymmärrä, miten turnaus on keneltäkään pois. Toisten mielestä naisturnaukset luovat yhä suuremman kuilun mies- ja naisjoukkueiden välille.

DreamHackin myyntivastaava Magnus Leppäniemi on kommentoinut kohua Vie Esportsille. Leppäniemen mukaan naispelaajille järjestetään nyt ensimmäistä kertaa oikeasti iso turnaus, jonka puitteet on samalla tasolla kuin muissa isoissa kisoissa.

– Tämä ei ole pelkkä sivunäytös. Tämä on DreamHack Valencian päätapahtuma, eikä vain ohjelmanumero toisella tai kolmannella lavalla, kommentoi Leppäniemi.

Leppäniemen mielestä esports on yksi harvoista lajeista, jossa miehet ja naiset pystyvät kilpailemaan samalla tasolla. Tähän mennessä fokus on ollut kuitenkin miehissä.

DreamHack ei halua erotella naisia ja miehiä, mutta jostain pitää aloittaa, jotta tilanne ei olisi näin tulevaisuudessa. Leppäniemi toteaa prosessin vievän aikaa, mutta suunnitelmissa on isompi kokonaisuus.

– Tässä on myös kyse roolimallien luomisesta nouseville ja tuleville naispelaajille. [...] Tarvitsemme lisää naispelaajia, mutta he tarvitsevat paikan missä pelata.

DreamHack Showdowniin osallistuu kahdeksan joukkuetta. Kaksi tiimiä saa kutsun, kun loput kisapaikat jaetaan tasan Euroopan-, Pohjois-Amerikan- ja Aasian-karsintojen kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?