Peliharrastaja Sara ”Paleolite” Jakobsen saa kommenttia pelitaidoistaan ja ulkonäöstään – ”Ehkä me sitten toimitaan nuoremmille tytöille roolimalleina” - Esports - Ilta-Sanomat

Pelaava lääkäriopiskelija Sara Jakobsen saa jatkuvasti kommentteja ulkonäöstään

Lääkäriopiskelija Sara Jakobsen toivoo miesten ja naisten kilpailevan tulevaisuudessa samoissa peliturnauksissa keskenään.

Sara ”Paleolite” Jakobsen asuu Ruotsissa. Lääkäriopintojen ohella hän striimaa aktiivisesti.

30.5.2019 12:00

Sara ”Paleolite” Jakobsen on innokas peliharrastaja, joka myös striimaa pelaamistaan aktiivisesti Twitchiin. Pelaaminen ja striimaaminen ovat hänelle silti harrastus, ei kokopäivätyö.

Suositun League of Legendsin -taisteluareenapelin kautta räiskintäpeli PlayerUnknown’s Battlegroundsiin siirtynyt Jakobsen on ollut jo vuosia kiinnostunut kilpailemisesta. Kilpaura on vienyt muun muassa Kiinaan, jossa hän kisasi PUBG-turnauksessa joulukuussa.

Ruotsissa lääkäriksi opiskeleva Jakobsen vieraili hiljattain Telia Esports Seriesin tv-lähetyksessä, jolloin hänestä kuvattiin naisten asemaa pelimaailmassa sivuava haastattelu. Striimatessaan Jakobsen saa kuulla säännöllisesti kommentteja ulkonäöstään ja kyvyistään.

– Se on kyllä aika arkipäiväistä, mutta sen oppii sitten ottamaan [vastaan]. Pitää sanoa, jos jokin ei ole okei, vaikka esimerkiksi vakavammat jutut, koska muuten ei tule muutosta, kertoo Jakobsen videolla.

Jakobsen vieraili Telia Esports Seriesin tv-lähetyksessä. Vasemmalla puolella juontaja Jaakko Parkkali ja oikealla Helsinki REDS -valmentaja Toni Luhtapuro.

Jakobsen kertoo Ruotsissa olevan Female Legends -naisjärjestö, joka järjestää tytöille peli-iltoja ja turnauksia. Jakobsen näkee tämänkaltaisen toiminnan auttamaan saamaan naiset innostumaan pelaamisesta ja kilpailemisesta.

– Ehkä me sitten toimitaan roolimalleina nuoremmille tytöille, että sitten saadaan sitä mukaa lisää tyttöjä kilpailemaan. Määränpää on se, että miehet ja naiset pelaisivat samoissa turnauksissa.

Naisten asemasta esports-kentällä on puhunut avoimesti myös viime syksynä esitetyssä Diili-ohjelmassa kolmanneksi sijoittunut Miisa Nuorgam.

Nuorgam puhui ensimmäisen kerran avoimesti avoimesti peli- ja esports-harrastuksensa varjopuolista loppuvuodesta 2016. Silloin hän kertoi saaneensa satoja loukkaavia kommentteja sukupuolensa takia.

Keväällä 2018 #metoo-kampanjan ollessa suuri keskustelunaihe Nuorgam puhui asiasta uudestaan Ilta-Sanomien haastattelussa. Silloin hän kertoi, ettei usko kampanjan suoranaisesti vaikuttaneen naisten asemaan pelikentillä, mutta keskustelu on silti tehnyt hyvää.

– Seksististen heittojen määrä on vähentynyt, sillä asian vakavuus on ehkä paremmin huomioitu. Vaikka omasta mielestä se ”naiset keittiöön öhö öhö” olisi kuinka hauskaa ja vitsi, on ehkä tajuttu, että itse kohde ei välttämättä koe vitsiä samalla tavalla, totesi Nuorgam huhtikuussa 2018 IS:lle.

Nuorgam ei itse salli nettikiusaamista millään tavalla. Häntä ärsyttää, että se hyväksytään kaikessa hiljaisuudessa. Hän on itse todistanut sukupuolesta riippumatta hirvittäviä ja henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja, jotka on vain ohitettu olankohautuksella.

– Nettikiusaamiseen pitää aina puuttua, eikä kenenkään pidä joutua sietämään jatkuvia vihaviestejä. Perustelu siitä, kuinka ”kaikki kuulee ikäviä juttuja servulla” antaa hyväksynnän niille huutajille. Haukkuminen peliserverillä on vain alempi taso sähköpostiin kilahtelevista vihaviesteistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?