Käsivaivat ja henkiset paineet ovat pelaajien ykkösongelma – ”Niiden kanssa on nyt pakko elää” - Esports - Ilta-Sanomat

Käsivaivat ja henkiset paineet ovat pelaajien ykkösongelma – ”Niiden kanssa on nyt pakko elää”

Peliura päättyy useasti henkisiin paineisiin tai käsivaivoihin.

Julkaistu: 4.5.2019 12:00

Kilpapelaaja ei välttämättä telo itseään kentällä, mutta loukkaantuminen voi silti päättää uran.

Kilpapelaamisesta eli esportsista on tullut viime vuosina satojen miljoonien bisnes maailmalla. Pääosa ammattilaisista on edelleen alle 30-vuotiaita, kun perhe ja muut prioriteetit menevät peliuran edelle.

Yhä useampi ammattilainen lopettaa nykyisin peliuransa loukkaantumiseen tai esimerkiksi mielenterveysongelmien vuoksi. Kilpailu korkeimmalla tasolla on erityisesti henkisesti rankkaa.

Entinen Counter-Strike-ammattilainen ja ENCE-organisaation markkinointijohtaja Joona ”natu” Leppänen harmittelee, ettei jo 15 vuotta sitten havahduttu kehonhuollon tärkeyteen.

– Peliurasta on jäänyt mukaan esimerkiksi käsivaivoja, joiden kanssa on nyt pakko elää, Leppänen kertoo.

Joona ”natu” Leppänen kertoo monien kärsineen peliuran päättymisen jälkeen käsivaivoista.

Etenkin rannevammat ovatkin pakottaneet useita ammattipelaajia päättämään uransa. Esimerkiksi League of Legends -pelissä maailmanmestaruuden voittanut hongkongilainen Lau ”Toyz” Wai Kin joutui päättämään uransa vain 20-vuotiaana rannekanavaoireyhtymän vuoksi.

Fyysisten loukkaantumisten lisäksi ammattipelaajien henkiset paineet voivat pahimmillaan kasvaa hengenvaarallisille tasoille. Vuonna 2014 LoL-ammattilainen Cheon ”Promise” Min-Ki hyppäsi 12-kerroksisen rakennuksen ikkunasta tarkoituksenaan riistää henkensä.

Kuin ihmeen kaupalla, Min-Ki putosi roskakatoksen päälle ja selvisi putouksesta, vaikka vaipuikin sen seurauksena koomaan. Sittemmin toipunut Min-Ki kertoi itsemurhaviestissään, että hänen entisen joukkueensa manageri oli painostanut pelaajia sopupeleihin. Tämä yhdistettynä muihin henkilökohtaisiin syihin ajoi hänet yli laidan.

Taistelupelien ykkösturnauksessa EVOssa taas nähtiin vuonna 2018, kun turnauksen ennakkosuosikkeihin kuulunut Justin ”Plup” McGrath kärsi vakavan paniikkikohtauksen hävittyään ottelun päälavalla.

Nykypäivänä jo organisaatiotasolla ollaan onneksi havahduttu fyysisen ja henkisen kunnon merkitykseen. Lähes kaikilla merkittävillä ammattilaisjoukkueilla on fysiikkavalmentaja. Useat joukkueet ovat palkanneet myös psykologeja pelaajien henkisen terveyden turvaamiseksi.

Henkisesti kilpapelaaminen on rankka laji, sillä esimerkiksi jääkiekosta poiketen pääosassa pelejä joukkueet kilpailevat aina samalla kokoonpanolla. Yksi huono suoritus isossa turnauksessa voi maksaa paikan joukkueessa. Varapelaajat ovat vielä uusi termi lajin parissa.

LoLissa ja Overwatchissa on viime vuosina alettu näkemään kokoonpanoja, joissa myös varapelaajat on huomioitu, mutta vain korkeimmalla tasolla. Counter-Strikessa sen sijaan yhden pelaajan loukkaantuminen tai burnout sekoittaa pakan täysin, koska varapelaajia ei ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?