Telia Esports Seriesin avausjaksolla 75 000 katsojaa – tuo uutta näkökulmaa pelaamiseen

Julkaistu:

ESPORTS
Telia Esports Seriesin ensimmäinen suora lähetys kiinnosti, vaikka samaan aikaan tv:stä tuli Sohvaperunat ja The Voice of Finlandin finaali.
Itä-Pasila on hiljainen lämpimänä perjantai-iltana. K-Marketin vieressä sijaitsevassa mediatuotantotilassa Streamteam Nordicissa tunnelman pitäisi sen sijaan olla katossa, sillä tiloissa kuvataan Telia Esports Seriesin ensimmäinen suora lähetys.

Annettuun osoitteeseen löydettyäni kuulen taksin tekevän kadun päässä u-käännöksen. Matkustaja on tulossa samaan osoitteeseen, sillä ovesta astuu entinen Counter-Strike-ammattilainen Juha ”aNGeldusT” Kurppa. Hetken kuulumisia vaihdettuamme on aika lähteä töihin, sillä Kurppa on yksi liigan selostajista.

Etsittyämme hetken sisäänkäyntiä laskeutuu rappusia suorien lähetysten haastattelija Raakel Aaltonen, joka osaa ohjata meidät oikeaan suuntaan. Kello on hieman yli kuusi illalla, joten aikaa suoraan lähetykseen on vielä vajaat kolme tuntia.

Niin sanottuun pelitilaan päästyämme vastaan tulee taas tuttuja: Ylellä aiemmin CS-lähetyksiä tuottanut Juha Lahti, selostaja Teemu Hiilinen, illan tv-ottelussa kohtaavat ENCEn ja SJ Gamingin pelaajat...
Liigatuotanto tehdään neljästä eri paikasta noin 30 hengen porukalla, kertoo tuottaja Lahti. Itä-Pasilassa käytetään kahta Streamteamin tilaa ja radan toisella puolella Isossa Pajassa on ohjaamo. Kansainvälinen lähetys tehdään Lontoosta.

Streamteamin tilat on jaettu kahteen kerrokseen. Ylhäällä on selostajien ja pelaajien tilat, alhaalla lämpiö sekä studio. Yläkerran tiloihin tutustuttuani suuntaan alakerran lämpiöön, jossa ei voi olla kuulematta studioisäntää Jaakko Parkkalia.

– Ei tarvinnut kauaa miettiä. Etuoikeutettuna pääsee tämmöiselle tontille, kuvailee Parkkali ajatuksiaan pestistä pari tuntia ennen tulikoitosta.

Tubettajana tunnettu Parkkali kertoo valmistautuneensa katsomalla turnauksia ja videoita. Keskustelusta paistaa esille tubettajan innokkuus – mieli tekisi jo päästä hölöttämään.

Parkkalin astuminen studioisännäksi on jakanut mielipiteet sosiaalisessa mediassa. 23-vuotias on mielellään valopilkku, sillä hän kuvailee itseään posiitiviseksi ja hymyileväksi. Studioon hän lähtee kuitenkin nöyrästi vetämään.

– Toivottavasti katsojat ottavat hyvin vastaan. Sen näkee sitten lähetyksen jälkeen, mutta studiosta voin luvata, että sieltä ei hauskuus puutu, naureskelee Parkkali reilu tunti ennen h-hetkeä.


Lämpiössä pyörii Telian työntekijöitä ja liigan parissa kuukausia ahertaneita. Studiovieraat Joona ”natu” Leppänen ja Eetu ”eeddspeaks” Pesonen, joka on myös tehnyt ohjelman insertit, juttelevat niitä näitä eri ihmisten kanssa.

15 vuotta CS:ää huipputasolla aikoinaan pelannut Leppänen on nähnyt ja kokenut lähes kaiken mahdollisen esportsin parissa. ENCEn markkinointijohtajalla on kovat odotukset liigasta.

– Odotan hienoa show’ta ja kokonaisvaltaisesti kiinnostavaa juttua. Toinen on se, että tämä tuo mukana oleville joukkueille uusia kaupallisia mahdollisuuksia.

Suomen esports-kenttä on mennyt vauhdikkaasti eteenpäin viimeisen vuoden: Telia osti vajaa vuosi sitten Assemblyt, linnan juhlissa nähtiin joulukuussa ensimmäiset esports-tähdet ja ENCE on ollut alkuvuoden ykköspuheenaihe.

– Pelaamisesta on tullut entistä enemmän valtavirtaa ja elämäntapa. Toivottavasti tämä näkyy myös muiden toimijoiden tekemisessä.

Leppänen näkee Telia Esports Seriesin kasvattavan lajin suosiota, mutta tällä hetkellä kasvun tueksi tarvitaan suuria summia. Maailmalla lajiin ovat investoineet esimerkiksi Will Smithin ja Jennifer Lopezin kaltaiset megatähdet.

– Jos meillä olisi heidän kaltaisiaan rahassa kieriviä yksilöitä, joka laittaisi sitä rahaa tähän koneistoon, niin kyllähän se vauhdittaisi kasvua.


Persoonat edellä telkkariin

Kello lähestyy iltayhdeksää. Lähetyksen parissa työskentelevät ovat kaikki hiljalleen siirtyneet omalle työpisteelleen. Lämpiön kisakatsomossa lähetystä seuraavat lisäkseni myös muun muassa liigaa kuukausia rakentaneet Assemblyn Petri Hämälä ja Telian esports-tiimin Niklas Segercrantz.

Simpsonien jakso päättyy ja mainoskatkon jälkeen ruutuun pärähtää ensimmäistä kertaa Telia Esports Series. Hämälä ja Segercrantz vaihtavat ensimmäisestä sekunnista lähtien ääneen ajatuksiaan siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Alkustudion lisäksi kerrontaa on vahvistettu inserteillä, joissa tutustujaan pelaajiin ja heidän tarinaansa. Persoonien esille nostaminen ja tuominen lähemmäksi katsojia on yksi lähetysten tärkeimmistä asioista, alleviivaa tuottaja Lahti.

Ottelu alkaa vasta puoli tuntia lähetyksen alkamisen jälkeen. Myöhäinen alkamisaika yhdistettynä mainoskatkoihin sekä tasaiseen otteluun johtaa siihen, että lähetys menee yliajalle. SJ Gaming nappaa jatkoaikavoiton noin 20 minuuttia alkuperäisen ohjelma-ajan päättymisen jälkeen.
Parkkali hoitaa hommansa studioisäntänä hyvin, vaikka loppustudiossa hänellä onkin ongelmia julistaa SJ Gamingin Elias ”Jamppi” Olkkonen ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi. Leppänen ja Pesonen suoriutuvat molemmat kunnialla studiovieraina.


Parkkalin suorituksesta riittää puhetta sosiaalisessa mediassa kuin myös ENCEn yllättävästä tappiosta. Moni esportsia enemmän seuraava on ärsyyntynyt, että Subin kuvanlaatu on huono ja mtv-palvelussa tulee paljon mainoksia. Osan mielestä ohjelmasta ei oltu onnistuttu tekemään mitenkään normaalia CS-lähetystä kiinnostavampaa.

Kaiken negatiivisen kommentoinnin rinnalla on ollut myös kehuja. Esportsin ja CS:n tuominen kaupalliselle tv-kanavalle on monen mielestä hieno juttu, minkä lisäksi pelaajia esittelevät insertit ja tuotanto saivat kiitosta.

Toimittajan omasta mielestä tv-debyytti oli varsin onnistunut. Ottelu alkoi liian myöhään, mutta muuten kokonaisuus oli hyvä. Isompia ongelmia ei ollut, sillä ainoa iso puute tuntui olevan liigaformaatin selittäminen ja otteluiden tärkeyden korostaminen.

Avausjaksolla 75 000 katsojaa – ”Katsojamäärät vielä kasvavat”

Mtv:ltä kerrotaan Ilta-Sanomille, että Telia Esports Series oli Subin perjantain toiseksi katsotuin ohjelma. Sarja kilpaili katsojista muun muassa Sohvaperunoiden ja The Voice of Finlandin finaalin kanssa.

Perjantaista sunnuntaihin Telia Esports Series tavoitti Subilla ja mtv-palvelussa yhteensä 75 000 katsojaa (Finnpanel TotalTV-mittaus). Tavoitetuista katsojista kaksi kolmasosaa oli alle 45-vuotiaita miehiä.

Segercrantz kertoo IS:lle katsojia olleen yli 100 000, jos mukaan lasketaan vielä kansainvälisen lähetyksen luvut.

– Tavoitteenamme on tehdä e-urheiluviihdettä niin ammattipelaajille kuin esports-ummikoillekin, ja uskon, että e-urheilun tunnettuuden kasvaessa katsojamäärät vielä kasvavat.


Telia Esports Series jatkuu perjantaina kello 21, jolloin ajuri ja Helsinki REDS kohtaavat suorassa tv-lähetyksessä. Kausi päättyy perjantaina 7. kesäkuuta Savoy-teatterissa pelattavaan finaaliin, kertoo Lahti IS:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt