Onko viaton käsimerkki nyt kiellettyjen asioiden listalla? Tästä Overwatch Leaguen videosta alkoi kohu, joka jakaa mielipiteet täysin - Esports - Ilta-Sanomat

Onko viaton käsimerkki nyt kiellettyjen asioiden listalla? Tästä videosta alkoi kohu, joka jakaa mielipiteet täysin

Ok-käsimerkin käyttö Overwatch Leaguessa on puhuttanut viime päivinä.

Julkaistu: 10.4.2019 10:45

Kilpapeliliigassa viattomasti näytetty klassinen ok-käsimerkki oli liikaa pelijätti Blizzardille. Symboli on nykyisin tulkittavissa myös valkoisen ylivallan kannatuseleeksi.

Pelijätti Blizzardin suosituimpiin peleihin lukeutuvan Overwatchin megaliigan ympärillä kuohuu. Blizzard joutui viikonloppuna erikoiseen tilanteeseen, kun erään fanin käyttämästä käsimerkistä syntyi kohu.

Suorassa lähetyksessä erään haastattelun taustalla fani teki ok-käsimerkin eli eleen, jossa ikään kuin pidellään jotain todella pientä peukalon ja etusormen välissä. Eräs katsoja oli nostanut asian esille Twitterissä, minkä seurauksena käsimerkin käyttäminen areenalla on jatkossa kiellettyä.

Tilanteen toi esille esports-toimittaja Rod ”Slasher” Breslau, jonka twiitin yhteyteen ladattua videota tilanteesta on katsottu jo yli miljoonaa kertaa.

Tapahtunutta on puitu yli 5500 kommentin edestä muun muassa Redditissä. Pääosa kommentoijista ei ymmärrä Blizzardin päätöstä, sillä ok-käsimerkki on yksi maailman yleisimmistä ja tunnetuimmista.

Osa puolestaan ymmärtää Blizzardin reaktion, sillä käsimerkki on ollut viime aikoina esillä negatiivisessa valossa. Maaliskuun puolivälissä Uudessa-Seelannissa terrori-iskun tehnyt Brenton Tarrant käytti merkkiä oikeudessa, kun hänelle luettiin syytteet 49 murhasta.

Käsimerkin lähetyksessä tehnyt fani on myös itse kommentoinut tapausta. Twitterissä hän pyysi anteeksi tapausta, sillä ei tiennyt merkin nykyisestä merkityksestä. Hänelle merkki on aina ollut ”vanha kunnon gottem”, jota on käytetty jo vuosikymmeniä tsemppaamista ja onnistumista symboloimaan.

Tunnettu esports-toimittaja Richard Lewis tyrmistyi fanin anteeksipyynnöstä. Lewisin mielestä suurin osa ihmisistä kyllä ymmärtää, mitä merkki tarkoittaa eikä siinä ole mitään negatiivista.

The context is a small group of trolls spread disinformation on the internet that has been repeated as fact by idiots. There's nothing to apologize for. Everyone with a brain knows what the circle game and the OK symbol is and that it has NO links to anything negative.— Richard Lewis (@RLewisReports) April 5, 2019

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Team Secret -kilpapeliorganisaation operatiivinen johtaja Matthew Bailey puolestaan huomautti kohun aikana, että ok-käsimerkkiemoji löytyy Dota-pelistä. Bailey vitsaili Dota-julkaisija ”Valven tukevan valkoista ylivaltaa”.

Meanwhile in Dota 2 we literally have an animated 👌 emote in game.

Can't believe Valve supports white supremacists. https://t.co/iABKXUk50c— Matthew Bailey (@Cyborgmatt) April 5, 2019

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Kohun esille tuonut Breslau vitsaili, että hänen suosikkihahmonsa Zenyatta poistetaan Overwatcista, sillä hahmo tekee myös ok-käsimerkin pelissä.

as a Zen main I am upset my hero will be banned from the game pic.twitter.com/91YpmElEzv— Rod Breslau (@Slasher) April 5, 2019

Jos twiitti ei näy yllä, katso se täältä.

Blizzard on aiemmin kieltänyt liigapelaajia ja -joukkueita käyttämästä Pepe-sammakkomeemiä, koska siitä on tullut tietyissä piireissä äärioikeistopiirien vihasymboli. Asiasta on kirjoittanut muun muassa DOT Esports.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?