Jääkiekko menetti asemansa nuorten miesten suosikkilajina – vedonlyöntiennätykset rikottiin toisaalla

ENCE on Suomen suosituin pelijoukkue ja Aleksi ”allu” Jalli suosituin persoona. Räiskintäpelit ovat Suomessa huippusuosittuja, kertoo Sponsor Insightin uusi tutkimus.

Aleksi ”Aleksib” Virolaisen edustama ENCE on Suomen suosituin pelijoukkue.

7.4.2019 12:00

Esportsin suosio on kasvanut viime vuosina Suomessa ja maailmalla. Tutkimusyritys Sponsor Insight uutisoi hiljattain jääkiekon olevan yhä Suomen kuningaslaji, mutta esports on noussut jo 18–29-vuotiaiden miesten ikäluokassa kiinnostavimmaksi

Suomessa esports on kiinnostanut alkuvuoden aikana enemmän kuin koskaan. Erityisesti ENCEn hopeasija CS:n Major-turnauksesta on kiinnostanut.

ENCEn ja Astraliksen välinen Major-finaali rikkoi DNA:n tiedonsiirtoennätyksiä sekä Veikkauksen kaikki esports-vedonlyöntiennätykset. Ylen kautta finaalia finaalia seurasi reilusti yli 200 000 katsojaa. IS:llä ENCE-menestys kiinnosti niin ikään ennätysmäärin maaliskuussa.

Sponsor Insight tutki viime vuoden lopulla esports-katsojia Telialle tekemässään tutkimuksessa. Marraskuussa 2018 tehtyyn tutkimukseen vastasi 1399 esportsia seuraavaa tai pelaamista harrastavaa täysi-ikäistä suomalaista.

Tutkimuksen mukaan Suomessa on noin 400 000 – 450 000 esportsista kiinnostunutta. Lajista tai pelaamisesta kiinnostuneita naisia oli kuitenkin vain 15 prosenttia. 12 prosenttia kaikista vastaajista kertoi pelaavansa kilpailullisesti.

Vastaajien keskuudessa suosituimpia pelejä olivat räiskinnät, kun taakse jäivät muun muassa rooli- ja strategiapelit. Tietokoneella pelaavien suosiossa olivat Counter-Strike, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Overwatch, Call of Duty ja Hearthstone.

Tietokoneella pelaavista yli puolet seuraa esports-tapahtumia netistä vähintään pari kertaa viikossa. Vastaajat suosivat lähetyskielenä englantia (33 %), mutta suomenkieliset selostukset olivat 29 prosentin ykkösvalinta. 32 prosentille vastaajista selostuskielellä ei ollut väliä. Nuoremmat suosivat englanninkielisiä lähetyksiä ja vanhemmat suomalaisia.

Pelaajista ja striimaajista kiinnostavin on vastausten perusteella ENCEn CS-tähti Aleksi ”allu” Jalli. Kärkikymmenikköön mahtuivat muun muassa StarCraft II:n maailmanmestari Joona ”Serral” Sotala, CS-ammattilainen Miikka ”suNny” Kemppi ja PUBG-pelaaja Anssi ”AndyPyro” Huovinen.

Kiinnostavimmat pelaajat/striimaajat:

 1. Aleksi ”allu” Jalli

 2. Mike ”Shroud” Grzesiek

 3. Joona ”Serral” Sotala

 4. Miikka ”suNny” Kemppi

 5. Jere ”sergej” Salo

 6. Anssi ”AndyPyro” Huovinen

 7. Laeppavika (ryhmä)

 8. Tyler ”Ninja” Blevins

 9. Jesse ”JerAx” Vainikka

 10. Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen

 

Joukkueista suosituin on ENCE, jonka taakse jäivät HAVU, Team Gigantti ja Helsinki REDS. Peräti 34 prosentilla vastaajista ei ollut suosikkijoukkuetta.

Kiinnostavimmat suomalaisjoukkueet:

 1. ENCE (42 %)

 2. HAVU Gaming (26 %)

 3. Team Gigantti (14 %)

 4. Helsinki REDS (11 %)

 5. SuperJymy (10 %) [nykyinen SJ Gaming]

 6. NYYRIKKI Esports (6 %)

 7. Turku Game Academy (4 %)

 8. SJK Esports (4 %)

Aleksi ”allu” Jalli oli vastaajien suosikkipelaaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?