Ammattikouluun tuli linja, jossa pelaaminen on pääasia – tällaisia ovat esports-opinnot

Järviseudun ammatti-instituutissa alkaa syksyllä esports-linja, johon haki opiskelemaan muun muassa kokonainen joukkue.

JAMIn esports-linjalla pelataan Counter-Strike: Global Offensivea.

21.3.2019 20:05

Esportsin suosio on kasvanut Suomessa roimasti viime vuosina. Ammattilaistason lisäksi nuoriin on alettu panostaa enemmän esimerkiksi esports-leireillä ja koulutuksilla.

Järviseudun ammatti-instituutti (JAMI) aloittaa syksyllä Alajärven toimipisteellä esports-linjan, jossa merkonomiksi tai datanomiksi opiskelevat pelaavat Suomen suosituinta kilpapeliä Counter-Strike: Global Offensivea. Opiskelijat muodostavat linjalla oman joukkueen, joka kilpailee eri turnauksissa.

Pelaamisen lisäksi voi opiskella esportsiin painottuvaa liiketoimintaa ja suorittaa kaksoistutkinnon Alajärven lukiossa. Liiketoiminnan parissa opiskelijat järjestävät OUTLOAD-nimisen kilpapelitapahtuman, jossa he vastaavat esimerkiksi myynnistä, markkinoinnista ja tuotannosta.

JAMIn tieto- ja viestintätekniikan tuntiopettaja Mikko Kalijärvi kertoo tiedotteessa kilpapeliopintojen sisältävän myös fyysistä kuntoilua, ravintotietoutta ja urheilullisen elämäntavan opettelua. Linjalta valmistautuvat voivat suoraan työllistyä alalle tai perustaa vaikka oman alan yrityksen.

– Näin laajoja, pelkästään esportiin keskittyviä tutkinnon osia ei Suomessa ole muita. Yksittäisiä kursseja tai suppeampia kokonaisuuksia saattaa muissa ammattioppilaitoksissa olla, mutta ei välttämättä kokonaisia tutkinnon osia, kertoo Kalijärvi tiedotteessa.

Linjalle haki 30 nuorta, joista kymmenen saa opiskelupaikan. Hakijoita oli muun muassa Turusta, Vaasasta, Savonlinnasta, Helsingistä ja Oulusta. Tiedotteen mukaan linjalle haki myös kokonainen viiden pelaajan joukkue.

Korkeakouluista Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) aloitti viime syksynä esports business -tradenomikoulutuksen. Yksi oppilaista on Jasmin Pärkkä, jota IS haastatteli loppuvuodesta.

Tampereella esports-ammattilaiseksi tähtäävät voivat hakea oppia Ahlman-opiston vuoden kestävältä esports-linjalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?