Tällaisia ovat ENCE-pelaajat: Maailmaa nähnyt veteraani, ”tuleva maailmantähti”, näkymätön sankari... - Esports - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat esportsin 6 uutta suomalaissankaria: Näkymätön sankari, nuori komeetta, pitkän linjan puurtaja...

Maaliskuun alussa Counter-Striken suurturnauksesta hopeaa napanneen ENCE-joukkueen nuorimman ja vanhimman pelaajan välinen ikäero on 10 vuotta.

ENCEn kokoonpano (v-o): Aleksi ”allu” Jalli, Sami ”xseveN” Laasanen, Aleksi ”Aleksib” Virolainen, Jere ”sergej” Salo & Jani ”Aerial” Jussila. Oikeassa reunassa valmentaja Slaava ”Twista” Räsänen.

16.3.2019 12:00

Suomalainen ENCE hullaannutti maaliskuun alussa suomalaiset, kun joukkue ylsi vastoin kaikki odotuksia toiseksi suuressa Counter-Striken Major-turnauksessa.

Toisen sijaan jälkeen joukkueen pelaajia nähtiin televisiossa ja kannatuslaulu nousi Spotifyn Suomen top-listalla neljänneksi. Ennätyksiä rikottiin Veikkauksella, Ilta-Sanomilla, DNA:lla ja Ylellä. ENCEn oma dokumenttisarja on myös kerännyt kovia katsojalukuja.

Millainen tausta Major-hopeajoukkueen Aleksi ”allu” Jallilla, Jere ”sergej” Salolla, Jani ”Aerial” Jussilalla, Aleksi ”Aleksib” Virolaisella, Sami ”xseveN” Laasasella ja valmentaja Slaava ”Twista” Räsäsellä sitten oikein on? IS kertoo.

Klikkaamalla nimeä siirryt suoraan pelaajaa koskevaan kohtaan:

Fanit kannustivat ENCEä raivoisasti helmi-maaliskuun vaihteessa Puolassa pelatussa Major-turnauksessa.

Maailmaa nähnyt konkari

 • Aleksi ”allu” Jalli (s. 20.5.1992)

 • Asuinpaikka: Espoo

 • Trivia: Valittiin vuonna 2015 maailman 19. parhaaksi pelaajaksi (HLTV)

Toukokuussa 27 vuotta täyttävä Jalli on ENCEn vanhin ja tunnetuin pelaaja. Counter-Strike 1.6 -versiossa Jalli saavutti suurempaa menestystä vasta pelin viimeisenä isona vuonna 2012.

CS:GOssa Jalli on ollut alusta asti Suomen paras tarkkuuskivääripelaaja. Hän on pelannut useassa kansainvälisessä kokoonpanossa, mutta kokeillut onneaan myös suomalaisjoukkueissa.

ENCEn paidassa Jalli on pelannut kolmesti: syksystä 2013 kesään 2014, tammi-elokuussa 2016 ja viime keväästä lähtien. Pestien välissä hän on pelannut kansainvälisissä joukkueissa vaihtelevalla menestyksellä.

Kevät 2015 oli Jallin uran kenties merkittävin, kun hän sai sopimuksen supersuositusta Ninjas in Pyjamasista. Jallin debyytti ruotsalaistiimissä vei hänet uransa ensimmäiseen Major-turnaukseen, josta tuloksena oli hopeaa.

NiP ei saavuttanut odotuksista huolimatta isoja voittoja. Majoreissa tiimi ylsi hopean lisäksi puolivälieriin ja välieriin. Jalli ilmoitti joulukuussa 2015, ettei hän jatka ruotsalaistiimissä.

Aleksi ”allu” Jalli on Suomen tunnetuin CS-pelaaja.

Isot areenat ja useat mitalisijat – näin voisi kuvailla Jallin aikaa FaZessa, johon hän siirtyi elokuussa 2016. Maailmanlistalla parhaimmillaan toiseksi kivunneen FaZen kohokohta oli StarLadder StarSeries -turnauksen voitto huhtikuussa 2017.

Jalli ehti pelata FaZen riveissä kahdessa Major-turnauksessa. Alkuvuoden 2017 puolivälieräpaikkaa seurasi heinäkuinen jumbosija, jonka jälkeen Jalli sai potkut. Ura jatkui OpTicissa, mutta neljän kuukauden taipaleesta ei jäänyt paljoa kerrottavaa.

Jallin kolmas yritys ENCE-paidassa alkoi 12. maaliskuuta 2018. Jalli sai tehtäväkseen rakentaa ympärilleen parhaan mahdollisen suomalaisen CS-joukkueen. Nykyinen kokoonpano esiteltiin 4. huhtikuuta. ENCE nousi parissa kuukaudessa haastamaan maailman ykkösnimiä.

Näkymätön sankari

 • Sami ”xseveN” Laasanen (s. 14.8.1994)

 • Asuinpaikka: Vaasa

 • Trivia: Fanittaa jääkiekkojoukkue Vaasan Sportia

Laasanen aloitti Counter-Strike: Sourcen pelaamisen, kun jalkapalloharrastus päättyi polvivammaan 17-vuotiaana. CS:GOhon Laasanen vaihtoi välittömästi muiden suomalaispelaajien tavoin elokuussa 2012.

Uran ensimmäiset vuodet olivat hiljaisia, mutta keväällä 2015 Laasanen päätyi osaksi Epiphany Bolt -joukkuetta. Sen riveissä vaasalaispelaaja voitti uransa ensimmäiset turnaukset, kun tiimi juhli RCTIC League- ja Vectorama-turnausvoittoja touko-kesäkuussa 2015.

Epiphanysta tuli syksyllä RCTIC eSports, mutta voittokulku Suomessa jatkui. Tiimi juhli syksyn aikana Insomnia- ja Jessembly-tapahtumien voittoja. Laasasen yksi joukkuetovereista oli tuohon aikaan Räsänen.

Sami ”xseveN” Laasanen löysi CS:n, kun jalkapalloura päättyi loukkaantumiseen.

Vuosina 2016 ja 2017 IGame-nimen alle siirtynyt joukkue nappasi satunnaisia pieniä voittoja, mutta asiaa isoille kentille ei ollut. Suomessa joukkue joutui tyytymään kahteen peräkkäiseen SM-hopeaan.

Laasanen pelasi iGamessa kevääseen 2018 asti, kunnes siirtyi ENCEen. Uudessa joukkueessa Laasanen on ollut niin sanottu näkymätön sankari eli tukipelaaja. Rooli on vaativa, sillä tiimille pelaaminen johtaa useasti huonoihin tilastoihin.

– Häneltä saatu tieto vastustajan tilanteesta on tosi tärkeää, joten se on ihan sama, jääkö hän jollain erällä ilman tappoa, jos me saadaan häneltä kierrosvoittoon johtava tieto, kuvaili pelinjohtaja Virolainen tiimikaveriaan syksyllä 2018.

Kokenut Laasanen on todistanut olevansa tosipaikan tullen kullanarvoinen pelaaja ENCElle. Majorin pudotuspeleissä Laasanen oli joukkueensa paras pelaaja tilastojen osalta. Varsinkin välieräottelussa Na`Via vastaan Laasanen oli useaan kertaan joukkueen kulmakivi.

Kovassa nousussa oleva pelinjohtaja

 • Aleksi ”Aleksib” Virolainen (s. 30.3.1997)

 • Asuinpaikka: Vantaa

 • Trivia: Aleksin äiti katsoo kaikki ENCEn ottelut

ENCEn pelinjohtajan Virolaisen nousu Suomen huipulle oli nopea. Syksyllä 2015 hän liittyi Recursive eSports -tiimiin, josta hän päätyi muutaman mutkan kautta huhtikuussa 2016 osaksi Findictus-joukkuetta.

Findictus ylsi LanTrekeillä neljänneksi, mutta hopeasija Vectorama-turnauksesta kesäkuussa 2016 nosti joukkueen pelaajat valokeilaan.

Muutama kuukausi hopeasijan jäkeen Virolainen värvättiin ENCEen, jossa hän korvasi ulkomaille siirtyneen Jallin. ENCEssä Virolainen voitti muun muassa Jakartassa pelatut IeSF:n MM-kisat sekä juhli PM-hopeaa.

Alkuvuodesta 2017 Virolainen liittyi ENCORE-tiimiin, jossa pelasi useita tunnettuja suomalaisia. Toukokuussa tiimi siirtyi pelaamaan HAVU Gamingin alle. Tästä alkoi varsinainen HAVU-kausi Suomessa.

Aleksi ”Aleksib” Virolainen on tiimin pelinjohtaja. Virolainen on nuoresta iästä huolimatta onnistunut vaikeassa roolissa.

Virolaisen johdolla HAVU voitti kaikki yhdeksän Suomessa pelattua isoa turnausta heinäkuun 2018 ja maaliskuun 2019 välillä. Kansainvälisten pelien tulokset jäivät kuitenkin odotuksista.

Vajaan vuoden jälkeen Virolainen liittyi ENCEen, jossa hän toimii pelinjohtajana. Rooli on vaativa, eikä osaavia johtajia löydy Suomesta kuin muutamia.

Nuoresta iästään huolimatta Virolainen on jo yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista kyseisessä roolissa. Virolaisen nimi on noussut viimeisen puolentoista vuoden aikana esille myös Euroopan CS-piireissä.

Kotkan lahja CS-maailmalle

 • Jani ”Aerial” Jussila (s. 11.6.1993)

 • Asuinpaikka: Turku

 • Trivia: Syntynyt Kotkassa, opiskellut lääketiedettä Turun Yliopistossa

Jussilan ensimmäinen merkittävä joukkue oli SkitLite, johon hän liittyi tammikuussa 2017.

Tiimin nimi vaihtui heinäkuussa Vitalikseen, josta tuli pari kuukautta myöhemmin SuperJymy. Jussila ja tiimi kilpaili kesä-lokakuun aikana viidessä kotimaisessa turnauksessa sijoittuen aina toiseksi.

Hopeaputki katkesi helmikuussa 2018, kun SuperJymy jäi Assemblyillä sijalle 5.–6. Mitalikantaan Jussila palasi maaliskuussa, kun FEL-finaaleista tuloksena oli jälleen toinen sija.

Vain kuukautta myöhemmin Jussila kaupattiin ENCEen. Tiedotteen mukaan siirtosumma oli suurin koskaan Suomessa maksettu.

Jani ”Aerial” Jussilan uran ensimmäinen turnausvoitto tuli Venäjältä.

Kesäkuussa 2018 Jussila pääsi vihdoin juhlimaan uransa ensimmäistä turnausvoittoa, kun ENCE voitti Moskovassa pelatun GG.BET Majestic -turnauksen. Kotimaan hopeaputki katkesi pari päivää myöhemmin, kun ENCE voitti Oulussa pelatun SM-karsinnan.

ENCEssä Jussila pelaa niin sanottua entryfräggerin roolia, eli hän menee pommipaikalle yleensä ensimmäisenä. Parhaimmillaan Jussila voi voittaa yhdellä tapolla kierroksen joukkueelleen, jos hän saa avattua reitin pommipaikalle juuri oikealla hetkellä.

Vaikka ENCE on jo maailman neljänneksi paras joukkue, Jussila ei ole vielä saavuttanut kaikkia tavoitteitaan.

– Haluan voittaa isoja turnauksia maailman parhaita joukkueita vastaan isolla stagella ja olla maailman paras, listasi Jussila uratavoitteitaan IS:lle syksyllä 2018.

17-vuotias huippunimi on ”tuleva maailmantähti”

 • Jere ”sergej” Salo (s. 1.3.2002)

 • Asuinpaikka: Kouvola

 • Trivia: Nuorin HLTV:n parhaan pelaajan palkinnon saanut pelaaja (16 vuotta ja 231 päivää)

Salo on ENCEn nuorin pelaaja – hän täytti Major-turnauksen aikana 17 vuotta.

Salon uran ensimmäiset korkeatasoiset joukkueet olivat 5CORE.RED (2015–2016) ja SkitLite (syksy 2016 – kevät 2017). SkitLitenssä Salo saavutti neljännen sijan LanTrek 2017 -turnauksessa.

Salo oli LanTrekeillä joukkueensa ylivoimaisesti paras pelaajaa tilastojen osalta. Taakse jäi muun muassa jo silloin rinnalla pelannut Jussila.

Kesällä 2017 Salo sai ensimmäisen kunnon näytönpaikan, kun hän liittyi HAVU Gamingin kokoonpanoon. Tiimi nousi välittömästi Suomen ykkösnimeksi. Loppuvuoden aikana tiimi voitti kaikki kuusi Suomessa järjestettyä merkittävää turnausta.

Juuri 17 vuotta täyttänyt Jere ”sergej” Salo on joukkueen nuorin pelaaja. Vieressä 10 vuotta vanhempi Aleksi ”allu” Jalli.

Kansainvälisissä karkeloissa HAVU ja erityisesti Salo väläyttelivät taitojaan, mutta läpimurto jäi saavuttamatta. IeSF:n MM-kisoissa tiimi jäi voittajasuosikkina puolivälieriin, mutta sitä seurasi odotettu PM-kulta.

Joulun välipäivinä Salo ilmoitti lopettavansa pelaamisen HAVUssa motivaation puutteen vuoksi. Päätös oli CS-yhteisölle suuri pettymys, sillä vain muutama päivä aiemmin häntä oli kutsuttu CS:n ykkössivustolla HLTV:ssä ”Suomen tulevaksi maailmantähdeksi”.

Tauko jäi lopulta vain parin kuukauden pituiseksi, sillä huhtikuun alussa Salon nimi komeili ENCEn uudessa kokoonpanossa. Salo on tällä hetkellä ENCEn nykyisen kokoonpanon paras pelaaja tilastojen valossa.

Salo valittiin kautta aikojen nuorimpana HLTV:n parhaaksi pelaajaksi, kun ENCE voitti StarSeries & i-League -turnauksen syksyllä 2018. Salo oli silloin 16 vuotta ja 231 päivää vanha.

Tammikuussa 2019 Salo tähditti kymmenen vuotta vanhemman Jallin kanssa Docstop: Inside ENCE -dokumenttia. Puoli tuntia kestävän dokumentin aikana selvisi muun muassa, että Salo on päättänyt lykätä opintojaan ja keskittyä täysillä peliuraansa.

Valmentajalla 20 vuoden kokemus CS:stä

 • Slaava ”Twista” Räsänen (s. 6.6.1987)

 • Asuinpaikka: Kerava

 • Trivia: Harrastanut nuorempana jalkapalloa ja nyrkkeilyä

31-vuotias Räsänen on todellinen CS-veteraani. Ensikosketus peliin tapahtui vuonna 1999 betaversiolla 5.2, jota hän pelasi kaverin luona. 20 vuotta ensikosketuksesta Räsänen on edelleen mukana CS-maailmassa.

CS 1.6 -versiossa Räsänen pelasi muun muassa Team Logitech.fi-, CMAX.gg-, Excello- ja 4Kings-joukkueissa. Kovin saavutus oli CMAXin kanssa saavutettu toinen sija Intel Challenge Cupissa vuonna 2007. CMAXin taakse Moskovassa jäivät esimerkiksi suomalainen Team ROCCAT ja brasilialainen mibr.

CS:GOssa Räsänen tuli tunnetuksi usean suomalaisjoukkueen johtohahmona. Pitkästä pelihistoriastaan huolimatta hän voitti ensimmäisen turnauksen vasta syksyllä 2015 osana iGame-joukkuetta.

Räsänen pelasi iGamessa joulukuuhun 2016 asti, kunnes hän siirtyi joukkueen valmentajaksi. IGame voitti Räsäsen kanssa reilun vuoden aikana muutamia pienempiä turnauksia, mutta ei jäänyt historiankirjoihin erityisen merkittävänä suomalaiskokoonpanona.

Slaava ”Twista” Räsänen liittyi ENCEn valmentajaksi elokuussa 2018.

Valmennusdebyytti päättyi pronssisijaan Kiinassa pelatussa World Cyber Arena -turnauksessa. Vuoden 2017 aikana iGame voitti kaksi turnausta Suomessa, mutta jäi muun muassa HAVUn varjoon kesän jälkeen.

Vuoden 2018 alussa Räsänen palasi iGamen kokoonpanoon, mutta joukkue ei menestynyt tammi-heinäkuun aikana edes Suomessa. Räsänen siirtyi ENCEn valmentajaksi elokuussa 2018.

Tällä hetkellä ENCE on maailmanlistan sijalla neljä. Räsäsen kanssa joukkue on pelannut kahdeksassa turnauksessa, joissa vain yhdessä tiimi on jäänyt ilman mitalia.

Lähteet: Liquipedia, HLTV, IS:n arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?