Kommentti: ENCEn menestys ei jäänyt pelikentille – nämä nuoret miehet ovat tämän päivän teemuselänteitä ja jarilitmasia - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: ENCEn menestys ei jäänyt pelikentille – nämä nuoret miehet ovat tämän päivän teemuselänteitä ja jarilitmasia

ENCEn hopeasija oli suomalaista kilpapelihistoriaa. Monilta jäi huomaamatta sitä suurempi saavutus: puhdas kultamitali esports- ja fanikulttuurin edistämisestä Suomessa, kirjoittaa Ilta-Sanomien esports-toimittaja Nico Hartikainen.

ENCE-faneja Puolassa.

9.3.2019 12:00 | Päivitetty 9.3.2019 12:01

ENCE-joukkue sijoittui viime viikon sunnuntaina toiseksi Counter-Strike-räiskintäpelin suurimmassa turnauksessa. Joukkueen matka hopeaan oli varsinainen tuhkimotarina.

Jääkiekkokansalle ENCEn suoritusta voidaan verrata siihen, kun Suomi voitti ensimmäisen MM-mitalinsa vuonna 1992. Silloin Ruotsi oli finaalissa parempi lukemin 5–2.

ENCEä ja esportsia fanittavilla toinen sija turnauksessa oli sama kuin jos Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat pääsisi joku päivä vielä EM-turnaukseen – ja sitten pudotuspeleihin.

Toisin sanoen ENCEn hopeasija oli enemmän kuin kukaan osasi tai edes uskalsi odottaa.

Hype ENCEn ympärillä on ollut uskomaton. Finaalia varten järjestettiin kisakatsomoita ympäri Suomea. Joukkueelle tehty kannatuslaulu nousi viikonloppuna Spotifyssa kärkisijoille ja kerää hurjia kuuntelumääriä Youtubessa.

Hopeasija on saanut runsaasti näkyvyyttä eri medioissa. Legendaarisen teksti-tv:n lisäksi esimerkiksi Urheiluruudussa mainittiin ENCE. Pelaajat ovat antaneet kymmeniä haastatteluita.

IS:n esports-lukijamäärät ovat olleet viimeisen viikon aikana korkeammat kuin koskaan. Kauas taakse jäivät Dotan suomalaispelaajien otsikoissa isosti olleet miljoonavoitot.

Huomio! Puolustusvoimien riveissäkin kannustettiin ENCEä:

Miksi tai miten ENCEn ympärille syntyi tämmöinen buumi? Yhtä oikeaa vastausta ei ole, mutta ainakin CS:n historia Suomessa ja juuri oikea hetki vaikuttivat siihen.

Lähes 20 vuotta sitten julkaistun CS:n eri versiot ovat aina olleet Suomen suosituimpien pelien joukossa. Uskaltaisin veikata, että 13–40-vuotiaista miehistä pääosa on joskus pelannut, katsonut tai kuullut CS:stä elämässään.

ENCE on ensimmäinen suomalainen esports-joukkue, joka on onnistunut luomaan suuren fanikunnan. Suomalaisilla oli pitkän odottamisen jälkeen syytä juhlintaan, kun ENCE raivasi mutkien kautta kuin ihmeen kaupalla itsensä finaaliin.

ENCE-faneja paikan päällä Puolassa. Spodek-areenalla pudotuspelejä seurasi yli 10000 fania.

ENCE-hype ei näytä jäävän vain tähdenlennoksi. Toki finaalitappion jälkeen kiinnostus lähti välittömästi laskuun – pitää muistaa suomalaisten olevan menestyskansaa, jossa käytännössä vain voitto merkitsee jotain – mutta tiimin nimen oppivat nyt sadat tuhannet suomalaiset.

Joona ”natu” Leppänen, ENCEn markkinointipäällikkö, kertoo joukkueen saaneen finaalin jälkeen huomattavan määrän yhteydenottoja kotimaisilta medioilta ja yrityksiltä. ENCE-buumi kasvattaa mukavasti myös esportsin suosiota Suomessa.

On hyvä muistaa, että kaikki nuoret eivät ole kiinnostuneet perinteisistä urheilulajeista tai vaikkapa musiikista. Esportsin kautta he ovat voineet löytää jonkun, ketä fanittaa tai katsoa ylös – kuten Aleksi ”allu” Jallin tai 17-vuotiaan Jere ”sergej” Salon.

Twitterissä esportsia seuraava Tatu Virtanen vertasi ENCE-pelaajia hieman vanhemman polven urheiluidoleihin, kuten Teemu Selänteeseen, Jari Kurriin ja Jari Litmaseen.

Harvinaisen osuvasti sanottu. Siinä missä vertailukohteita ovat vielä toistaiseksi teemuselänteet ja jarilitmaset, parinkymmenen vuoden päästä uudet mittatikut idoleille voivat olla sergejt, aleksibeet ja allut.

ENCEssä pelaavat (v-o): Jani ”Aerial” Jussila, Jere ”sergej” Salo, Aleksi ”Aleksib” Virolainen, Aleksi ”allu” Jalli ja Sami ”xseveN” Laasanen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?