Antti Virolainen, 60, hävisi pojalleen pelissä jo vuosia sitten – nyt juniori on juhlittu esports-tähti

Aleksi päihitti isänsä, Antti Virolaisen, moottoripyöräpelissä jo pienenä. Nyt isä matkusti Puolaan perheensä kanssa todistamaan pojan historiallisia esports-hetkiä.

Antti poseeraa poikansa kanssa ennen IEM Katowice Major -semifinaaleja.

7.3.2019 12:00

Antti Virolainen istahtaa ja taittelee tottuneesti silmälasinsa pöydälle kahvikupin ja voisilmäpullan viereen.

– Olisin minä sinullekin voinut pullan ostaa, naurahtaa Virolainen.

Virolainen saapui tiistaina Suomeen Puolan Katowicesta. Hän on ammatiltaan Ilta-Sanomien toimittaja. Se ei ole kuitenkaan syy ulkomaanmatkalle. Toimittajan ammatin lisäksi hän on ENCEn riveissä pelaavan 21-vuotias Aleksi ”Aleksib” Virolaisen isä.

ENCE pelasi viikonloppuna Counter-Strikeä kansainvälisessä Major-huipputurnauksessa sijoittuen toiseksi vastoin kaikkia odotuksia.

Paluumatka ei sujunut ongelmitta – he joutuivat viettämään ylimääräisen yön Amsterdamissa lentoyhtiön viivästelyjen vuoksi. Virolainen epäilee paikalla olleiden 10 000 esports-fanin kotiin lähdöllä olleen tekemistä lentokentän ongelmien kanssa.

Faneista suurin osa on 15–25-vuotiasta huppari- ja farkkukansaa, muodikkaita nuoria ja heidän vanhempiaan.

Kuudet olympialaiset urheilutoimittajana kokenut Virolainen ei ole tottunut näkemään vastaavaa – urheilutapahtumien normaali yleisö tuppaa olemaan keski-ikäisiä miehiä.

– Suomalaiset urheiluorganisaatiot kuolaavat tällaisen yleisön perään, sen että saisivat nuoria paikalle, sanoo Virolainen.

Antti Virolainen palasi tiistaina Puolasta Suomeen.

”Päihitti minut jo pienenä pelissä”

Virolaisen kaksi tytärtä olivat ala-asteikäisinä ihastuksissaan, kun perheeseen syntyi pikkuveli Aleksi. Nuorilla on olleet aina lämpimät välit toisiinsa.

– Crash Bandicootia he pelasivat keskenään, Virolainen muistelee auton renkaiden ääniä imitoiden.

Pelaaminen oli Aleksille luonnollista – jo pienenä Aleksi päihitti isänsä Moto-GP-moottoripyöräpelissä.

Aleksi osoitti CS-taitonsa jo nuorena verkkopelitapahtumien yleisökilpailuissa. Hän sai vuosien ajan tietokoneensa kanssa kyydin vanhemmiltaan verkkopelitapahtumiin niin Kaapelitehtaalle kuin Messukeskukseen.

 Hei, nyt on kiire jo futistreeneihin!

Pelaaminen ja nettikavereiden kanssa hengailu meni kiinnostuksessa usein koulunkin edelle. 11–12-vuotiasta nuorta piti alkaa patistella jalkapalloharjoituksiin, kun elektroninen pelaaminen kiinnosti nurmella juoksemista enemmän.

– Piti aina huomauttaa, että hei nyt pitäisi tehdä lähtöä futistreeneihin, Virolainen naureskelee ja esittää vilkaisevansa rannekelloon.

Pelaamisharrastuksen tukeminen ei ollut Virolaisen mielestä kallista. Aleksi halusi välillä uusia komponentteja tietokoneensa ja isä hämmästeli, kuinka nuori osasi asentaa osat itse.

– Aleksilla oli aina se sisäpiiri ja nettikaverit – olin tosi tyytyväinen, kertoo Virolainen.

Koko perhe mukana Katowicessa kannustamassa Aleksia

Virolainen muistelee, että Aleksin pelatessa huoneesta kuului usein komentelua ja voimasanoja.

– Ajattelin, että mitähän ne muut kundit ajattelevat, kun hän vaan komentelee heitä, naureskelee Virolainen.

Aleksi kuitenkin selitti isälleen, että se on hänen tehtävänsä – hän on joukkueensa kapteeni. Myös viikonlopun IEM: Katowice Major -turnauksessa Aleksi oli kapteenin roolissa.

Aleksi Virolainen eli ”Aleksib” johdatti ENCEn Major-hopeaan.

Koko perhe matkusti Puolaan kannustamaan Aleksia ja joukkuetta. Isä ei viikonloppuna kuitenkaan viitsinyt läsnäolollaan hirveästi nolostuttaa poikaansa, vaan pysyttäytyi yleisön joukossa.

– Siellä oli valtava määrä ihmisiä ympäri Eurooppaa. Kaikki halusivat Aleksin kanssa selfieitä, ja nämä fanit eivät olleet suomalaisia, kertoo Virolainen.

– Siellä oli kummallinen energia, ja kaikki näytti jotenkin erilaiselta. Koko ajan kuului iloista ja äänekästä taustamelua, joka tulee ihmisistä, Virolainen kuvailee turnaustunnelmia.

Spodek-areenalla pudotuspelejä seurasi yli 10000 katsojaa.

Toiseksi sijoittunut ENCE teki turnauksessa suomalaista esports-historiaa olemalla ensimmäinen joukkue pelin arvostetuimman Major-turnauksen pudotuspeleissä.

Juttutuokion lopuksi Virolainen tahtoi huomauttaa, että Aleksin äiti on ollut mukana kaikessa yhtä paljon.

– Hän on Aleksin suurin fani – hän katsoo kaikki pojan pelit, kertoo Virolainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?