”Sitten kuulee yleisön, ovet aukeavat...” – ENCEn unelmamatka finaaliin paloi pelaajien ja vanhempien mieleen

ENCE-pelaaja Aleksi Virolainen ja valmentaja Slaava Räsänen kertovat Ilta-Sanomille, mitä Major-hopeamitali merkitsi tiimille.

Aleksi Virolainen (etualalla) ja Slaava Räsänen ottivat kaiken irti uransa ensimmäisestä Major-turnauksesta.

5.3.2019 16:00

Counter-Striken Major-suurturnauksesta sunnuntai-iltana hopeaa napannut suomalainen ENCE-joukkue palasi maanantai-iltana Suomeen.

Ilta-Sanomat tapasi tiistaiaamuna pelinjohtaja Aleksi ”Aleksib” Virolaisen sekä valmentaja Slaava ”Twista” Räsäsen.

Silminnähden väsynyt kaksikko kertoo fiilisten olevan nyt paremmat kuin maanantaina. Uskomattomasta suorituksesta huolimatta tappio on kuitenkin aina tappio, kertoo 31-vuotias Räsänen.

Hopea ei ole häpeä! Turnauksen aikana 17 vuotta täyttänyt Jere ”sergej” Salo lyö nyrkkiä yhteen Jani ”Aerial” Jussilan kanssa. Vieressä tiimin veteraani Aleksi ”allu” Jalli.

Altavastaajana ja ensikertalaisena Majoreissa kisannut ENCE hävisi finaalissa 0–2-tuloksella (de_train 11–16, de_inferno 4–16) tanskalaiselle Astralikselle. Major-mestaruus oli tanskalaisten toinen peräkkäinen.

21-vuotiaan pelinjohtaja Virolaisen mielestä finaali ja voittomahdollisuudet kaatuivat avauskarttaan de_trainiin. Terroristipuolella ENCE voitti vain neljä kierrosta, kun tilanne olisi helposti voinut olla 8–7 tai ainakin 7–8, kertoo Virolainen.

– Terroristina oli pari afterplänttiä [pommin asettamisen jälkeistä tilannetta] tai muuta, jotka olisi helposti voinut voittaa. CT:nä [poliiseina] kävi samoin, ja vastustaja pääsi liian nopeasti 14 erävoittoon, jatkaa Virolainen.

Trainin häviö söi ENCEn itseluottamusta. Toisessa kartassa de_infernossa tanskalaiset olivat ylivoimaisia: ENCE voitti ensimmäisen kierroksensa vasta oltuaan 0–10-tappioasemassa. ENCE hävisi taas seuraavan kierroksen, joka pilasi joukkueen rahatilanteen.

– Yksinkertaisesti jokainen heidän tekemänsä juttu toimi Infernossa, summaa Virolainen.

Räsänen on Virolaisen kanssa samaa mieltä, että Trainin voittaminen olisi voinut kääntää koko finaalin. Valmentajan mukaan tiimillä ei ollut paineita pelatessaan puolivälierissä Team Liquidia tai välierissä Na`Via vastaan, mutta sunnuntaina pelin tärkeys näkyi pelissä.

– Finaalikokemus, joka oli ihan erilainen peli verrattuna muihin playoff-matseihin, oli siltä kantilta tosi hyvä juttu meille, aloittaa Räsänen.

– Väittäisin melkein, että jos se finaalivastustaja olisi ollut MIBR tai joku muu [toiselta puolelta kaaviota], niin oltaisiin varmaan voitettu.

Major-hopeasija nosti ENCEn maailmanlistalla neljänneksi.

”Oli se helvetin siistiä pelaa siellä stagella”

Virolainen kertoo miettineensä finaalin jälkeen pettyneenä, että heillä oli mahdollisuudet voittaa. Majorin voittaminen ensimmäisellä yrittämällä olisi kuitenkin ollut ehkä ”liian extrajuttu”. Nykyiselläänkin joukkueen matka oli hieno, ja tiimi ylitti selvästi kaikki odotukset

– Oli se helvetin siistiä pelata siellä stagella ensimmäistä kertaa. Hieno juttu myös, kuinka tämä räjähti Suomessa. Saatiin paljon uusia faneja ja voitettiin niitä meidän puolelle jokaisessa playoff-matsissa, Virolainen kertoo hymyillen.

Räsänen kertoo häviön luonnollisesti harmittaneen koko tiimiä, mutta jo lavalla pelaajat muistuttivat toisilleen, kuinka kova heidän suorituksensa oli.

– Oli se kuitenkin ensimmäinen Major neljälle pelaajalle – plus itselleni – ja heti finaalissa. Ei voi olla kuin ylpeä, myhäilee Räsänen.

Spodek-areenalla oli yli 10000 katsojaa. ENCE voitti pudotuspelien aikana suorituksillaan runsaasti uusia faneja.

Virolaista areenalla kannustivat hänen vanhempansa, molemmat siskonsa ja tyttöystävä, jotka lensivät paikan päälle jo puolivälieriä varten. Myös Räsäsen kavereita oli paikan päällä.

Virolaiselle isolla lavalla pelaaminen oli tärkeä hetki, sillä siitä hän oli haaveillut jo vuosia. Pudotuspelipaikan varmistuttua hän halusi läheisensä, erityisesti vanhemmat, paikan päälle.

– Ajatus oli se, että he ovat aina olleet mukana tässä peliuralla. Nyt he näkivät meidän voittavan kahdesti hurraavan yleisön edessä, kertoo Virolainen.

Virolainen kertoo äitinsä katsovan kaikki joukkueen ottelut. Tämä on käynyt seuraamassa pelejä myös Assembly-tapahtumassa Helsingissä – jota ei voi kuitenkaan verrata mittakaavaltaan millään tavalla Puolan Major-turnaukseen.

– Ihan yhtä lailla halusin antaa äidin eläytyä siihen hetkeen ja niihin tunnelmiin. Se oli varmasti hieno hetki molemmille vanhemmilleni, toteaa Virolainen.

– Kaikkien vanhempien, joiden lapset pelaavat, pitäisi kokea ainakin kerran jotain tuommoista. Siitä saa ihan eri perspektiivin koko hommaan, lisää Räsänen.

Aleksi ”Aleksib” Virolainen tuulettamassa kesken välierän, kun ENCE voitti tärkeän kierroksen.

”Kuulee yleisön, ovet aukeavat... se hetki pysyy mielessä aika kauan”

ENCE on viettänyt tänä vuonna enemmän aikaa Puolassa kuin Suomessa, kun Majoria edeltänyt Minor-turnaus otetaan huomioon. Major-turnuas kesti ENCEN osalta tasan kolme viikkoa.

Virolainen kertoo isojen lavojen ja turnauksien olevan vielä uusi juttu koko joukkueelle. Hänen on vieläkin vaikea ymmärtää, mitä oikein tuli saavutettua. Yksi tietty hetki jäi palavasti mieleen.

– Se hetki, kun venattiin lavalla portaiden yläpäässä. Sitten kuulee yleisön, ovet aukeavat... se hetki pysyy mielessä aika kauan, muistelee Virolainen tilannetta.

Räsänen kertoo Liquid-ottelun toisessa kartassa tapahtuneen nousun syöpyneen mieleen. ENCE nousi 8–15-tilanteesta tasoihin ja jatkoajalla voittoon.

– En olisi ikinä voinut kuvitella, että nuo jätkät vetävät ekaa kertaa Majoreilla niin kylmäpäisesti. Tulen häkeltymään siitä tilanteesta joka kerta, kun sitä muistelen.

Räsänen nimeää myös toisen muistorikkaan hetken. Ennen finaalia lavajuontaja OJ Borg kysyi areenalla olevalta yli 10 000 katsojalta, että kumpi voittaa: Astralis vai ENCE?

– Kyllä ENCE-fanit huusivat kovempaa – se oli tosi makee fiilis. Myös se, että he jaksoivat kannustaa meitä loppuun asti, niin oli aika mahtavaa.

Näin ENCE asteli Spodek-areenan lavalle sunnuntaina:

Räsäsen ja Virolaisen lisäksi ENCEen kuuluvat Jere ”sergej” Salo, Aleksi ”allu” Jalli, Jani ”Aerial” Jussila ja Sami ”xseveN” Laasanen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?