Elokuussa 2018 Suomen paras Counter-Strike-joukkue ENCE ilmoitti tehneensä sopimuksen Slaava ”Twista” Räsäsen kanssa. Entinen CS-ammattilainen Räsänen, 31, liittyi tiimiin valmentajaksi.
Kaksi kuukautta myöhemmin ENCE juhli ensimmäisenä suomalaisjoukkueena isoa turnausvoittoa viemällä StarLadder-turnauksen. Joulukuussa joukkue voitti Ruotsissa pelatun keskitason DreamHack Winter -turnauksen.
Lue lisää: Kuuden vuoden odotus ohi – ENCElle CS-mestaruus Ukrainasta!
Lue lisää: Hurja nousu selkä seinää vasten – ENCElle kansainvälinen mestaruus
Parhaillaan ENCE kilpailee Puolassa, jossa järjestetään CS:n historian 14:s Major-turnaus, IEM: Katowice 2019. Kyseessä on pelin suurin ja arvostetuin turnaus, jossa ENCE kilpailee ensimmäistä kertaa.
Turnausta varten Räsänen on paiskinut hurjasti töitä pelaajien tavoin. Ennen Puolaan lähtöä joukkue piti viisipäiväisen harjoitusleirin ENCEn toimistolla. Leirin lopulla IS kävi ottamassa selvää, että mitä kaikkea Räsäsen työhön oikein kuuluu.
StarSeries & i-League Season 6 -turnauksen voittaminen on ollut tähän mennessä ENCEn suurin saavutus.
”Jos käy jotain köyhää, niin sitten niellään se paska”
Räsänen listaa valmentajan toimenkuvan olevan laaja: Taktiikoiden kehittämistä, vastustajien tutkimista, tiimipelin uudistamista, pelisuunnitelman valmistelua, pelaajista huolehtimista kaikin tavoin...
Listauksen perusteella valmentajan työ on paikoitellen jopa vaativampaa kuin pelaajana. Räsänen allekirjoittaa väitteen, mutta huomauttaa, että pelaajilla on kovemmat suorituspaineet erityisesti turnauksissa.
Peliasioiden lisäksi Räsäselle on tärkeää pitää pelaajista huolta. Hän auttaa heitä esimerkiksi henkisen puolen kanssa. Pelaajien pitää osata käsitellä oikein vaikeita tilanteita, kuten niukkoja tappioita tai hetkellisiä epäonnistumisia.
– Esimerkiksi kuollessaan meidän pelaajat eivät ragea. Jos käy jotain köyhää, niin sitten niellään se paska ja kommunikoidaan mitä pitää.
Räsänen on mielestään tuonut tiimiin erilaisia näkökulmia erityisesti taktiikoiden osalta. Tavoite on tehdä pelityylistä nykyistä monipuolisempaa, joten pelitempoa nostetaan ja lasketaan entistä enemmän.
– Aika paljon tuon sitä, että kehitän kundien reaktiopeliä: kerron miten eri tilanteisiin voi reagoida miten miettiä parhaiten eri vaihtoehtoja.Allu [Aleksi Jalli] osaa kokemuksella pelata muita laajemmin reaktio- ja tilannepelejä (3vs3, 4vs5).
Yksi tärkeä sääntö
Räsäsen mukaan he valmistautuivat otteluihin aina samalla tavalla: Pelisuunnitelman lisäksi esille nostetaan pari tärkeää taktiikkaa, joita halutaan käyttää. Juuri ennen ottelua Räsänen muistuttaa vielä, että ihan sama kuka on vastassa, niin tärkeintä on pelata omaa peliä.
– Ei sinkoilla sinne tänne, eikä ei luulla pelin olevan liian helppo jos on vähän huonompi vihollinen vastassa. Jokainen peli on yhtä tärkeä. Kommunikoinnin pitää toimia koko ajan.
Aleksi Jalli (vasemmalla) ja Jere Salo ovat joukkueen vanhin ja nuorin pelaaja. Jalli täyttää toukokuussa 27 vuotta, Salo maaliskuun alussa 17.
Otteluiden aikana Räsänen saa keskustella vain neljän aikalisän aikana. Jokainen aikalisä kestää puoli minuuttia. Räsänen kertoo aluksi hänen pyytäneen useimmiten aikalisää, mutta nykyisin pelaajat tekevät tätä itse enemmän.
– Jos näen, että jollekin pelaajalle kasaantuu liikaa henkistä painetta, peli ei toimi tai Aleksibltä [Aleksi Virolainen] ei tule ideaa, niin ne on ne yleisimmät syyt aikalisään.
Aikalisien osalta joukkue on sopinut, että Räsänen saa puhua ensimmäisenä. Tämä johtuu 30 sekunnin rajallisesta ajasta, minkä lisäksi pelaajat voivat vielä puhua keskenään 15 sekuntia ennen kierroksen alkua.
– Pelitilanteella ei ole väliä vaan kokonaisuudella, esimerkiksi pitääkö rauhoittaa pelaajia tai jotain muuta. Jos minulla on jotain ideoita, niin sitten esitän ne, mutta muussa tapauksessa muistutan vain perusjutuista.
Räsänen (taustalla kuulokkeet päässä) ja ENCE ovat tällä hetkellä kilpailemassa Puolassa.
”Sillä pärjää top5:ssä”
Räsänen kertoo heidän olevan tiimin, jonka päivän pelikunto on paljon kiinni mentaliteetista. Räsäsen olettaa tämän korostuvan heillä enemmän kuin muilla joukkueilla.
– Jos ollaan häviöllä, niin allu [Aleksi Jalli] rauhoittaa tilanteita hyvin. Se sanoo äijille ”okei nyt on käynyt vähän köyhää, et älkää välittäkö" ja jatkaa puhumista, eikä edes aina puhu peliasioista. Hiljalleen kaikki muutkin alkavat tekemään tätä enemmän.
Helmikuun alun Assembly-voiton jälkeen Jani ”Aerial” Jussila kertoi tiimin pelaavan tähän mennessä heidän parasta CS:ää. Räsänen on osittain samaa mieltä.
– Ajoittain pelaamme todella hyvää CS:ää. Se ei ole ihan niin hyvää mitä voisimme pelata, mutta niin hyvää, että sillä pärjää top5:ssä. Sitä ei vaan tapahdu vielä tarpeeksi useasti.
ENCE varmisti perjantai-iltana paikkansa Major-turnauksen toiseen vaiheeseen, joka alkaa keskiviikkona 20. helmikuuta. Toisessa vaiheessa 16 joukkuetta taistelee kahdeksasta pudotuspelipaikasta.