Esports

Suomen kovin CS-tiimi valmiina megaturnaukseen – ”Jos ei päästä jatkoon, niin on se floppi”

Julkaistu:

COUNTER-STRIKE
ENCE haki vauhtia keskiviikkona alkavaan Counter-Striken suurturnaukseen viisipäiväiseltä harjoitusleiriltä.
Toimistotilan täyttää hiiren ja näppäimistön kliksunta sekä nopeatempoinen ja lyhyistä lauseista koostuva keskustelu, kun viisi pelaajaa kommunikoi keskenään.

Telian pääkonttorin läheisyydessä Vallilassa sijaitsee kilpapeliorganisaatio ENCEn ja Assembly-yrityksen yhteinen toimisto, jota on remontoitu viime kuukaudet.

Toimistosta löytyy lähetysstudion lisäksi esimerkiksi fanituotevarasto ja pelijoukkueille tarkoitettu harjoitustila, jota käyttää haastatteluhetkellä ENCEn Counter-Strike-joukkue.

ENCE on ensimmäistä kertaa mukana CS:n ykkösturnauksessa eli Majorissa. Vuoden 2019 ensimmäinen Major-turnaus, IEM: Katowice, pelataan Puolassa 13.2.–3.3.

Haastattelu on sovittu keskiviikkoiltapäivälle. Valmentaja Slaava ”Twista” Räsänen on ennakkoon ilmoittanut heillä olevan ruokatauko kello 17–19, joten saavun paikalle varmuuden vuoksi etuajassa
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kello 17 Räsänen ja joukkueen pelinsisäinen kapteeni Aleksi ”Aleksib” Virolainen ilmoittavat suuntaavansa samassa rakennuksessa sijaitsevalle salille. Loput pelaajat saavat tehtäväksi tilata ruokaa. Tämä on kuulemma päivän kinkkisimpiä päätöksiä.

Hetken pohdinnan ja useiden naurujen jälkeen Jere ”sergej” Salo saa laitettua eteenpäin koko joukkueen ruokatilauksen (kotiruokaa ja burgereita), minkä toimitus kestää vajaan tunnin.

Ruokaa odottaessa Salo, Aleksi ”allu” Jalli, Sami ”xseveN” Laasanen ja Jani ”Aerial” Jussila kuluttavat aikaa parhaansa mukaan: Jalli makaa tuolissaan ja hakkaa puhelimella Runescapea, Laasanen pelaa CS:ää ja Jussila katsoo Na`Vin ja Northin välistä CS-ottelua.

Fiilis on leppoisa. Hiljaisuuden rikkoo säännöllisesti joukkueen omat vitsit – naurua ei puutu. On siis hyvä hetkiä puhua harjoitusleiristä ja tulevasta Puolan matkasta.


Salo kertoo heidän harjoittelevan kello 13–22 välillä yhteensä kahdeksan tuntia. Harjoitukset on jaettu kahteen neljän tunnin settiin, joiden välissä on kahden tunnin tauko.

Päivä alkaa yleensä 1–2 tunnin sessiolla, jossa tiimi miettii uusia jippoja ja koittavat keksiä miten parantaa vanhoja taktiikoita. Ennen taukoa he pelaavat myös pari harjoitusottelua. Loppuilta on pyhitetty harjoitusotteluille.

Harjoitusten jälkeen pelaajat ovat vapaita tekemään mitä haluavat. Salo kertoo itse jäävänsä harjoitusten jälkeen pelaamaan jotain muuta peliä rentoutuakseen.

– Diabloa on tullut nyt pelattua pari iltaa. Se on semmoista chillailua ennen kuin menee nukkumaan.

ENCE-pelaajien roolit joukkueessa (Salon kertomana):
  • Aerial: ”Entryfrägger” [hyökkäyksen kärkimies]
  • xseveN: ”Mylvii jossain” [pelaa yleensä toisella puolella karttaa yksin]
  • sergej: ”Mylvin toisella puolella” [yleensä hyökkäyksen toinen/kolmas pelaaja, joka paikan höylä tarvittaessa]
  • allu: ”Pelaa bossia” [AWP-tarkkuuskivääriä]
  • Aleksib: ”Meidän IGL” [pelin sisäinen johtaja]
Laasasen mielestä he ovat harjoitelleet tarpeeksi Majoria varten. Hän lisää, että aina voisi treenata enemmänkin, mutta hyödyllisyyden raja tulee jossain kohtaa vastaan.

Aiemmista Majoreista poiketen ratkaisevat ottelut, eli joissa on panoksena jatkopaikka tai kotiinlähtö, pelataan paras kolmesta -sarjoina. Laasasen mielestä muutos on hyvä.

– Selviää kuka on oikeasti hyvä ja kuka ei.

ENCE on yksi ensimmäisen vaiheen ennakkosuosikeista. Avausottelussa joukkue kohtaa venäläisen Team Spiritin, mutta seuraavissa peleissä vastaan voi asettua esimerkiksi Fnatic tai Cloud9.

– Mä en tiedä edes ketä siellä pelaa. Mä vaan menen serverille, kuittaa Laasanen kysymyksen koskien kovimpia vastustajia.


Kysymyksestä ottaa lopulta kopin Jussila, joka listaa tietokoneelta kovimmat vastustajat: Team Vitality, Fnatic, Ninjas in Pyjamas...

– Kovin vastustaja ketä vastaan voidaan pelata on me itse, huikkaa väliin kevään 2015 Major-hopeamitalisti Jalli.

– On siellä jotain semmoisia nimiä (Fnatic, NiP), jotka voivat saada 10 erää meitä vastaan, jos voittavat molemmat pistoolit, vitsailee Jussila naureskellen.

Salon mielestä he voivat voittaa kenet tahansa turnauksessa, kunhan peli luistaa. 16-vuotiasta on hehkutettu jo reilun vuoden ajan tulevaisuuden supertähdeksi.

– Ihan hyvältä se tuntuu. Ehkä se ei ole ihan niin ansaittua kuin mitä sanotaan, mutta ihan hyvin mä olen pelannut, hän kuittaa hypetyksen.

”Jännitys kuuluu asiaan”

Major-turnaus on kaikille joukkueen pelaajille Jallia lukuun ottamatta uran ensimmäinen. Salon mukaan pelaajista yleensä vain Laasanen jännittää ennakkoon turnauksia.

– Kai mua sitten jännittää, jos Jere niin sanoo. Ehkä muitakin vähän jännittää, vastaa Laasanen naureskellen.

– Jännitys kuuluu asiaan, toteaa Jussila.


Salo kertoo Puolassa heidän tavoitteen olevan päästä areenalle eli kahdeksan parhaan joukkoon.

– Step by step eli vaihe kerrallaan. Tai, no, itse asiassa peli kerrallaan, jatkaa Laasanen.

– Jos ei päästä ekasta vaiheesta jatkoon, niin on se floppi. Jos ei päästä jatkoon tokasta, niin se on kyllä vähän kanssa floppi, hän lisää.

Harjoitusleiriltä pelaajat eivät lentäneet suoraan Puolaan, vaan suuntasivat ensiksi koteihinsa pariksi päivää lataamaan akkuja. Sunnuntaina joukkue harjoitteli vielä kerran netissä. Maanantaina matka alkoi kohti Katowicen kaupunkia.

IEM: Katowice Major-turnaus alkaa keskiviikkona 13.2. kello 14 Suomen aikaa. ENCE pelaa ensimmäisen ottelunsa keskiviikkona kello 16.20. Turnauksesta tarkemmin täällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt