Teleoperaattorijätti Telia ilmoitti viikko sitten Assembly-tapahtuman yhteydessä aloittavansa keväällä oman kilpapelisarjan, Telia Esports Seriesin.
Liigan esittelivät tapahtumassa Assemblyn toimitusjohtaja Pekka ”Pehu” Aakko ja Telia Finlandin toimitusjohtaja Stein-Erik Vellan. Telia osti osake-enemmistön Assemblystä kesäkuussa 2018.
Lue lisää: Kilpapelimaailmassa jytisee – Telia osti Assemblyn
Lue lisää: Telia satsaa kilpapelaamiseen: Aloittaa keväällä oman liigan!
Toimitusjohtaja Vellan kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen Ilta-Sanomille liigan symboloivan kuinka vakavissaan Telialla otetaan esports. Liiga on suoraa jatkoa Assembly-investoinnille.
– Uskomme vahvasti tähän, joten siksi aloitamme oman sarjan. Liigaa ei voi tehdä vain yhden kauden ajan, vaan sitä pitää rakentaa ajan mittaan, kertoo Vellan.
Vellan paljastaa, että Suomen lisäksi liigaa halutaan laajentaa Ruotsin lisäksi niihin maihin, joissa Telia operoi. Hän kuvailee esportsin yhden parhaista puolista olevan se, ettei toimintaa tarvitse sitoa vain yhteen maahan.
Keväällä alkavan liigan ensimmäinen kausi ei välttämättä pääty Assembly-tapahtumaan, joka järjestetään 1.–4. elokuuta Helsingin Messukeskuksessa.
Muiden teleoperaattoreiden tavoin Telia etsii myös jatkuvasti uusia tapoja tavoittaa ihmisiä. Vellan myöntää peli- ja esports-maailman tarjoavan heille uusia mahdollisuuksia tähän.
– Esports todella kiinnostaa ja koukuttaa ihmisiä. Meillä on Telia Finlandilla nyt kaksi vahvaa jalkaa sisältöpuolella: Assembly (pelit ja esports) sekä Liiga (jääkiekko).
Vellan lisää vielä, että Suomella on pitkä historia yhtenä teknologian kärkimaista. Myös tästä on hyötyä Telia Esports Seriesin kanssa.
– Olemme todennäköisesti ensimmäisiä Pohjoismaissa, jotka puskevat 5g:tä kunnolla. Liiga on yksi tapa tuoda teknologiaa esille, ilman että puhutaan teknisistä asioista.
Kaksi kautta vuodessa ja ”merkittävät palkintopotit”
Assemblyn toimitusjohtaja Aakko ja Telian esports-tiimiin kuluva Niklas Segercrantz kertovat Ilta-Sanomille liigasta olleen puhetta ensimmäisen kerran jo silloin, kun Telia aloitti keskustelut Assembly-kaupasta.
– Vaikka täällä on erilaisia liigoja, niin ne on hyvin pitkälti suunnattu hc-pelaajille. Ne eivät tavoita suurta yleisö, joka taas pitäisi meidän mielestä tavoittaa. Kunnon liiga täältä puuttui ja sen me halusimme tänne tuoda, lataa Aakko.
Segercrantz jatkaa kertoen pelien olevan liigan keskiössä, mutta niiden ympärille rakennetaan suurta yleisöä kiinnostavia elementtejä.
– Jos katsotaan maailmalla menestyviä liigoja, niin pelaajat ja hahmot ovat siellä vahvasti esillä. Luodaan vastakkainasettelua ja muuta, avaa Segercrantz.
– Ei voida lähteä vain kokeilemaan liigaa, vaan pitää keksiä sinne jippoja ja asioita, jotka erottavat meidät muista. Tehdään twistillä oman näköistä juttua rakkaudesta lajiin, jatkaa Aakko.
–Kunnon liiga täältä puuttui ja sen me halusimme tänne tuoda, kertoo Pekka Aakko IS:lle.
Kaksikko vahvistaa sarjan alkavan huhtikuussa, mutta tarkemmat tiedot, kuten pelit ja formaatti, selviävät helmikuun aikana. Aakon mukaan sarja työllistää pelkästään Suomessa kymmeniä ihmisiä tavalla tai toisella.
Keväällä alkavalle kaudelle luvataan pelattavaksi useampi peli, mutta jatkossa pelimäärää katsotaan kausi kerrallaan. Kalenterivuoden aikana pelataan aina kaksi kautta.
Assemblyilla kerrottiin sarjakauden huipentuvan aina yleisön edessä pelattaviin finaaleihin. Ensimmäisten kauden finaaleja ei välttämättä pelata 1–4. elokuuta järjestettävän Assembly Summer 2019 -tapahtuman yhteydessä, mutta tapahtuma liittyy vähintään jollain tavalla liigaan.
– Palkintopotit ovat merkittävät. Eivät varmasti kalpene muille sarjoille, lupaa Aakko.
Pelaamisesta samanlainen harrastus kuin jalkapallosta tai jääkiekosta
Telia Esports Seriesissä on useita sarjatasoja, mutta tarkka määrä on kuulemma vielä mietinnässä. Kaksikko kertoo jokaiselle pelaajalle ja joukkueelle löytyvät pelipaikka tasosta huolimatta.
Segercrantzin mukaan sarjan yksi tavoitteista on luoda polku, jota seuraamalla kenellä tahansa on mahdollisuus päästä huippuammattilaiseksi.
– Eikä enää niin, että jonkun pitää löytää pelaaja kotoa, joka taas on tuurin ja sattumusten summa.
Segercrantz toivoo tilanteen olevan muutaman vuoden päästä Suomessa jo niin hyvä, että pelaajille löytyisi paikkakunnittain erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Nuoriso- ja ruohonjuuritason toiminta ovat esportsin osalta Suomessa vielä pienimuotoista.
– Tulevaisuudessa vanhempi voisi viedä lapsensa tiistaisin ja torstaisin paikalliseen peliseuraan harrastamaan pelaamista. Ihan niin kuin nyt voi viedä lapsen harrastamaan jääkiekkoa tai jalkapalloa, maalaa Segercrantz ihannetilannetta.
Segercrantz kertoo sarjan tukevan Telian visiota siitä, että pelaamisesta halutaan ykkösjuttu Suomessa ja koko Pohjoismaissa. Espanjalaiset muistetaan jalkapallosta, mutta ehkä Suomi voitaisiin muistaa pelaamisesta, hän toteaa.
– Meiltä tulee väkilukuun nähden paljon formula- ja rallikuskeja. Meidän teknologia tukee jo esportsia, jos verrataan yhteyksiä vaikka muuhun maailmaan.
– Nyt pitää laittaa enää infrastruktuuri kuntoon. Viime vuonna oltiin jo viidenneksi suurin maa voitetuissa palkintorahoissa, lopettaa Segercrantz.
Pelattavaa luvataan olevan kirkkaimman kärjen lisäksi myös puoliammattilaisille ja ruohonjuuritason pelaajille.