”Ahaa, näin tämä toimii” – Telian uusi tuottaja Juha Lahti haluaa tehdä esportsia niin että ummikotkin ymmärtävät - Esports - Ilta-Sanomat

”Ahaa, näin tämä toimii” – Telian uusi tuottaja haluaa tehdä esportsia niin että ummikotkin ymmärtävät

Juha Lahti vastaa tulossa olevan Telia Esports Series -sarjan tuotannosta.

Julkaistu: 5.2.2019 20:05

Ylen pelilähetyksiä pitkään tuottanut Juha Lahti siirtyi vuoden vaihteessa Telian omistamaan Assembly-yritykseen.

Venla-palkittua Noin Viikon Uutiset -tv-sarjaa tuottanut Juha Lahti jätti Yleisradion vuodenvaihteessa. Palkitun ajankohtaissatiirin lisäksi Lahti tuotti Ylelle viime vuosina kilpapelilähetyksiä.

Yleltä Lahti lähti, koska hän kaipasi uusia haasteita. Ei-kaupallisena toimijana Yle ei voi esimerkiksi järjestää itse tapahtumia, joiden kautta voisi suoraan vaikuttaa pelilähetyksien rakenteisiin. Fokus on lähetyksissä, jotka kulkevat lähes nykyisin samalla kaavalla: Selostajat lennätetään paikan päälle ja Suomesta tehdään hieno studio.

– Itseäni kiinnostaa enemmän se, että miten e-urheilusta saadaan katsottavampi. Miten sitä rakennetaan ja korjataan niin, että muutkin ymmärtävät paremmin. Eli miten esimerkiksi saadaan Counter-Strike-tuotannoista paremmin seurattavia, kertoo Lahti Ilta-Sanomille.

Lahti korostaa Ylellä olevan tärkeä asema kilpapelaamisen parissa, mutta kaupallinen puoli tarjoaa hänelle enemmän mahdollisuuksia. 42-vuotiaan Lahden ura jatkuu Assembly-yrityksessä, josta Telia osti osake-enemmistön kesäkuussa 2018.

– Ymmärrän, että tämä tarkoittaa todella paljon duunia jatkossa, mutta se työ on kivaa ja tosi haastavaa oikealla tavalla, avaa Lahti rooliaan Assemblyn tuottajana.

Viikonloppuna Lahti teki ensimmäiset tuotantonsa Assemblyn työntekijänä Winter 2019 -tapahtumassa. Hän vastasi FIFA-pelin monikansallisesta tuotannosta, ja osallistui myös Ylen kanavilta näytetyn CS-lähetyksen tuotantoon.

– Nyt kun on ollut Assyjen puolella, niin on nähnyt paljon lähempää tätä pyörittävän huikean jengin. Esimerkiksi kun näkee millainen tämän tapahtuman suunniteltu nettikartta on, niin se reitittimien ja systeemien määrä on ihan järjetön. Käsittämätöntä osaamista.

Lahden mielestä Suomessa ei kannata järjestää vielä Major-tason areenatapahtumaa.

Vastaa uuden Telia Esport Series -sarjan tuotannosta

Alkuvuoden ajan Lahti on paiskinut töitä Assembly-tuotantojen lisäksi juuri julkistetun Telia Esports Series -sarjan parissa. Lahden kontolla on sarjan tuotannon rakentaminen. Tarkoitus on saada rakennettua tuotanto, jota ummikotkin ymmärtävät.

Lahti pyrki jo Ylen kanssa tekemään lähetyksistä mahdollisimman helposti ymmärrettäviä ja lähestyttäviä. Lahden mielestä esimerkiksi isojen CS-lähetyksien seuraaminen on edelleen paikoitellen hankalaa.

Lahden mielestä ihannetilanne CS:n osalta olisi sellainen, että kuka tahansa voisi seurata lähetystä ymmärrettävästi vaikkapa baarissa.

– Et kuule selostusta, mutta silti tiedät mitä tapahtuu ja pystyt ymmärtämään yhden kierroksen tarinan. Voit seurata peliä ja ymmärtää, että ahaa, näin tämä toimii – vaikka et olisi koskaan katsonut CS:ää.

– Ymmärrät, että siellä viisi tyyppiä taistelee toista viittä tyyppiä vastaan, ja nuo voitti. Sen pitäisi tulla sieltä, mutta nyt se ei aina tule.

Lahti vastasi vuosien ajan Ylen kilpapelilähetyksistä. Tv-puolella hänen tuottamansa Noin Viikon Uutiset -ohjelma on voittanut kaksi Venlaa.

Miten sitten esportsista saadaan entistä isompi Suomessa? Lahden mielestä Suomeen tarvitaan kiinnostava ja kannattava ekosysteemi, johon yhteistyökumppanit haluavat lähteä mukaan.

– Mielestäni se ei mene niin, että heti pitää järjestää Suomessa Major-turnaus. Se olisi vähän niin kuin Suomessa oli Euroviisut – siinä menetettiin paljon rahaa.

Kunnolla rakennettu ekosysteemi vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä, mutta sillä saadaan pitkässä juoksussa rahaa ja resursseja, uskoo Lahti.

– Se voi joistakin kuulostaa tylsältä. Aikaa on mennyt tosi paljon eikä mitään ole tapahtunut, mutta se on silti se tie menestykseen. Ainakin minun mielestäni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?