Suomen suosituin pelijoukkue kasvaa vauhdilla: Kovat nimet sponsoreiksi

Julkaistu:

ESPORTS
ENCE on menestynyt viime vuosina muun muassa Counter-Strikessa, Rainbow Six: Siegessä ja StarCraft II:ssa. Menestys on näkynyt myös tulovirrassa.
Suomen tunnetuin kilpapelijoukkue ENCE on kasvanut muutamassa vuodessa hurjasti. Keväällä 2013 perustetun ENCEn ensimmäinen yritys kesti 14 kuukautta, ennen kuin omistajat päättivät laittaa pillit pussiin.

Perustaja Petri Hämälä muisteli kesällä IS:lle, että miksi ensimmäinen yritys ei onnistunut.

– Oli hankalaa löytää pelaajia, jotka pystyivät sitoutumaan pitkäjänteisesti. Tekeminen oli pienempää muutenkin, ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia, kertoi Hämälä kesällä.

Hetken tauon jälkeen ENCE palasi kilpapelimaailmaan tammikuussa 2016. Hämälän lisäksi mukana olivat kilpapeliveteraanit Joona ”natu” Leppänen, Tomi ”lurppis” Kovanen ja Juha ”aNGeldusT” Kurppa. Lisäksi mukana oli Assemblyn toimitusjohtaja Pekka Aakko.
ENCE rakensi toimintansa räiskintäpeli Counter-Striken ympärille kokoamalla kovan suomalaisjoukkueen. Vaikka joukkue menestyi kohtalaisesti, niin ei se täyttänyt tuloksien osalta odotuksia. Joukkue hajosi loppuvuodesta 2016.


Vuosi 2017 oli ENCElle vaikeampi, kun uusi CS-joukkue ei täyttänyt odotuksia. Overwatchin tilanne muuttui niin, ettei siinä kannattanut enää olla mukana omalla joukkueella. Menestystä toi StarCraft II -tähden Joona ”Serral” Sotalan lisäksi Rainbow Six: Siege -joukkue, joka päätti vuoden isoon Pro-liigamestaruuteen.

Viime vuosi sen sijaan oli ENCEn ylivoimaisesti kovin. Keväällä esitelty uusi CS-superjoukkue voitti kaksi kansainvälistä turnausta ja nousi maailmanlistalla sijalle 11. Sotala voitti kaiken mahdollisen StarCraft II:ssa mukaan lukien MM-kisat. Rainbow Six -joukkue aloitti vuoden vaisusti, mutta nousi marraskuussa takaisin Pro-sarjaan.

Liikevaihto nelinkertaistui vuodessa – Samsung ja RedBull sponsoreiksi

Vuonna 2016 paluun tehneen ENCEn liikevaihto oli noin 250 000 euroa, josta tulosta kertyi 32 000. Seuraavana vuonna liikevaihto supistui 237 000 euroon ja tulos oli 5000 euroa.

Vuoden 2018 supermenestys kasvatti ENCEn liikevaihdon lähes miljoonaan euroon. Marraskuun lopulla toimitusjohtajaksi palkattu Mika Kuusisto ei halunnut kommentoida tulosta Ilta-Sanomille, sillä tilinpäätös ei ole vielä valmis.
Menestys on näkynyt myös ENCE solmimissa sponsorisopimuksissa. Viime kesänä joukkue teki sopimuksen ruokakuljetuspalvelu Woltin kanssa. Joulu–tammikuussa ENCE on tehnyt sopimukset korealaisen Samsungin ja energiajuomajätti Red Bullin kanssa.

– ENCE on ensimmäisiä kilpapelaamiseen ammattimaisesti panostava ja kansainvälistä menestystä nauttiva suomalainen organisaatio, jolla on huomattava seuraajamäärä myös kotimaan ulkopuolella. Tämä kiinnostaa luonnollisesti merkittäviä kansainvälisesti toimivia kuluttajabrandeja.

Kuusiston mielestä kilpapelaaminen on vielä suurelle yleisölle ja yritykselle melko uusi asia. Suomessa tehty pitkäjänteinen työ ja maailmanlaajuinen menestys on kasvattanut tunnettavuutta ja uskottavuutta, mutta tehnyt lajista myös houkuttelevamman.


Uudet sponsorit Samsung ja Red Bull eivät ole kumpikaan ENCEn pääsponsoreita. Kuusiston mukaan molemmat kumppanit ovat tästä huolimatta merkittäviä tukijoita ENCEn kasvun kannalta. Vuosibudjettia Kuusisto ei kommentoi.

– Koemme ENCEn startup-yrityksenä, jossa fokusoimme voimakkaaseen kasvuun. Taloustilanne on tyydyttävä, ja tulemme tänäkin vuonna kasvattamaan liikevaihtoamme merkittävästi.

Kuusisto kertoo tavoitteen olevan rakentaa ENCEstä entistä ammattimaisempi organisaatio, joka pystyy tarjoamaan pelaajille parhaat olosuhteet kilpailemiseen kaikin tavoin. Uudet toimitilat ovat valmistumassa lähiaikoina Helsinkiin. Työntekijöitä pelaajat mukaan lukien on tällä hetkellä yli 15.
Miten sitten ENCE viedään niin sanotusti seuraavalle tasolle? Sisällöntuotannolla ja fanikokemuksilla, kertoo Kuusisto. ENCE panostaa näihin kahteen todella vahvasti tällä hetkellä.

– Katsomme myös suurella mielenkiinnolla mahdollisuuksia laajentua uusiin peleihin ja joukkueisiin. Tiedotamme tarkemmin sitten kun päätöksiä on tehty.

Vuonna 2019 organisaation tavoite on kivuta organisaationa vieläkin korkeammalle, linjaa Kuusisto. Sotalalta ei ole ehkä realistista odottaa viime vuoden kaltaista dominointia, mutta ENCEssä uskotaan vahvasti nuoren miehen menestyksen jatkuvan myös tänä vuonna.

– CS:n suhteen odotukset ovat korkealla. Ensimmäiset turnausvoitot 2018 kasvattivat nälkää entisestään. Henkilökohtaisesti odotan toimistoomme lisää pokaaleja – palkintokaapissa on vielä tilaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt