Esports

Tommi Hakko seurasi suomalaisjoukkueen matkaa kohti maailman kärkeä: ”Nyt ymmärrän, miksi tiimit hajoavat niin helposti”

Julkaistu:

DOCSTOP
Tommi Hakko seurasi suomalaisen ENCE-pelijoukkueen matkaa kohti terävintä kärkeä. Dokumentin kuvauksien aikana hän ymmärsi, kuinka rankkaa ammattilaispelaajan arki oikeasti on.
Docstop-dokumenttisarjassa tutustutaan tällä viikolla räiskintäpeli Counter-Strikessa kilpailevaan suomalaiseen ENCE-joukkueeseen.

Tommi Hakon ohjaaman Inside ENCE -dokumentin pääosassa ovat joukkueen 16-vuotias superlupaus Jere ”sergej” Salo ja 26-vuotias veteraani Aleksi ”allu” Jalli.
Hakko on seurannut ENCEn taivalta alusta asti eli keväästä 2018. Materiaalia on kuvattu Moskovassa, Oulussa, Kölnissä, Helsingissä ja pelaajien kotona.

Hakko kertoo Ilta-Sanomille olevansa kiinnostunut kaikesta uudesta, joten hän ei jättänyt käyttämättä tilaisuutta hypätä kilpapelimaailmaan. ENCEstä hän kuuli kollegan kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun kuulin millaisia tyyppejä siellä oli – konkari, superjunnu, kova puurtaja... – niin sitä kautta se lähti. Halusin näyttää ihmisten kautta, millainen pelimaailma on.

Dokumentissa Hakko halusi tuoda esille joukkueen intohimoa, yhteishenkeä ja erityisesti tiimin sisäistä huumoria. Hakon mielestä dokumentti sopii niin ummikoille kuin myös kilpapelaamisen himoseuraajille.

– Tunnetasolla ihminen pystyy seuraamaan ja ymmärtämään, vaikka ei tajuaisikaan kaikkia pelillisiä asioita.

Docstop: Inside ENCE:Seitsemän kuukauden aikana Hakko sisäisti, kuinka rankkaa hommaa ammattilaisena pelaaminen on. Taukoja ei ollut, pelipäivät olivat pitkiä ja turnauksissa joutui odottamaan välillä tunteja viivästysten vuoksi. Paineensietokyvyn pitää olla huippuluokkaa, jos haluaa pärjätä.

– Nyt ymmärrän, miksi tiimit hajoavat niin helposti. Kaikilla pelaajilla on tärkeä rooli, ja kun pelataan koneistona, niin yhden ihmisen lähtö sekoittaa koko pakan. Siihen ei voi tulla kuka tahansa hyvä pelaaja tilalle, koska se ei vain toimi.

Kuvauksien alkaessa ENCE oli kaukana maailman kärjestä. Kuvauksien päättyessä ENCE on yksi kärkinimistä, vaikka aivan terävimpään kärkeen on vielä hieman matkaa. Hakko on mielissään ENCEn menestyksestä, joka oli ”kiva plussa” – mutta alusta asti pääosassa ovat olleet ihmiset.
Vajaan vuoden kestänyt projekti on vihdoin saatu maaliin. Hakon mielestä Inside ENCEssä kerrotaan ennen kaikkea kaveruudesta.

– Tiimihengen pitää olla tosi hyvä, että voi menestyä. Itselle jäi myös mieleen se heiltä vaadittava hurja stressinsietokyky. Toivon, että ihmiset tajuavat kuinka kovaa työtä heiltä vaaditaan.

Hakon yksi omista suosikkihetkistä oli SM-karsintojen jälkeen Oulussa kuvattu kohtaus, jossa pelaajat ovat taksissa matkalla hotellille. Ouluun joukkue oli matkustanut suoraan Moskovasta, jossa joukkue pelasi useamman päivän tärkeässä karsinnassa.

– Se kohtaus näyttää kuinka väsyneitä pelaajat olivat. Allun huumorintaju avaa hyvin tiimin kemiaa. Kiinnostavaa ei ole vain voitot ja häviöt, koska niitä tulee ja menee, vaan tiimin kemia.

Docstop: Inside ENCE tiistaina 15.1. TV1 klo 20.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt