Jere Salo, 16, tähdittää Ylen dokumenttia: Jätti menemättä lukioon – tienaa pelaamalla enemmän kuin äitinsä

Docstopin uusi jakso näyttää suomalaisen Counter-Strike-joukkueen ENCEn nousun maailman terävimpään kärkeen. Pääosassa on 16-vuotias superlupaus Jere Salo.

16-vuotias Jere ”sergej” Salo pelaa ammatikseen Counter-Strikea suomalaisessa ENCE-joukkueessa.

Dokumenttisarja Docstopin uusimmassa jaksossa tutustutaan kilpapelaamiseen. Tommi Hakon ohjaamassa Inside ENCE -jaksossa seurataan suomalaisen ENCE-joukkueen matkaa räiskintäpeli Counter-Striken terävimpään kärkeen.

Pääosassa on 16-vuotias Jere ”sergej” Salo. Dokumentin keskiöön nousee nousevan superlupaus Salon ja 26-vuotiaan veteraanin Aleksi ”allu” Jallin keskinäinen suhde.

Joukkueen muut pelaajat – Sami ”xseveN” Laasanen, Aleksi ”Aleksib” Virolainen sekä Jani ”Aerial” Jussila – ovat Salon tavoin nousseet terävimpään kärkeen ENCEn kanssa.

ENCEn CS-joukkue (v-o): Jani Jussila, Jere Salo, Aleksi Virolainen, Aleksi Jalli & Sami Laasanen.

Ohjaaja Hakko on seurannut ENCEn matkaa alusta asti eli keväästä 2018. Dokumenttia on kuvattu Moskovassa, Oulussa, Kölnissä, Helsingissä ja pelaajien kotona.

Hakko kertoo Ilta-Sanomille olevansa kiinnostunut kaikesta uudesta, joten hän ei jättänyt käyttämättä tilaisuutta hypätä kilpapelimaailmaan. ENCEn keväällä esitetystä superkokoonpanosta hän kuuli kollegan kautta.

– Kun kuulin millaisia tyyppejä siellä oli – konkari, superjunnu, nuori kapteeni, kova puurtaja... – niin sitä kautta se lähti. Halusin näyttää ihmisten kautta, millainen se pelimaailma on.

Dokumentissa Hakko halusi tuoda esille joukkueen intohimoa, yhteishenkeä ja erityisesti tiimin sisäistä huumoria. Hakon yksi omista suosikkihetkistä on SM-karsintojen jälkeen Oulussa kuvattu kohtaus, jossa pelaajat ovat taksissa matkalla hotellille.

– Siitä näkee kuinka väsyneitä pelaajat ovat. Allun huumori avaa hyvin tiimin kemian. Kiinnostavaa ei ole vain voitot ja häviöt, koska niitä tulee ja menee, vaan esimerkiksi tiimin kemia.

26-vuotias Aleksi ”allu” Jalli on ENCEn kokenein pelaaja. Omalla tavallaan hän on myös Salon mentori.

Dokumentissa tuodaan eniten esille päätähti Salon elämää ja hänen dynamiikkaansa Jallin kanssa. Kymmenen vuoden ikäero ei haittaa kumpaakaan, sillä kaksikon keskinäistä arvostusta on vaikea olla huomaamatta.

Jalli kertoo esimerkiksi kesken tärkeän pelin suorasanaisesti rakastavansa Saloa ”niin saatanasti”, kun 16-vuotias voittaa joukkueelle tärkeän kierroksen. Tsemppausta kovassa tilanteessa vai suoraa puhetta? Vaikea sanoa, mutta sanat kuvaavat hienosti kaksikon välejä.

Inside ENCEssä ei nähdä pelkästään joukkueen onnistumisia. Hakko näyttää esimerkiksi joukkueen kinastelua kesken SM-karsintojen, kun Jalli kyseenalaistaa joukkueen pelaamista. Kirosanoja kuullaan vajaan puolen tunnin aikana enemmän kuin tarpeeksi.

Vajaan puolituntisen dokumentin kohokohtia ovat Salon kotona kuvatut kohtaukset, joissa hän keskustelee äitinsä ja isänsä kanssa. Esimerkiksi kohtaus, jossa Salon äiti Marjo toteaa poikansa tienaavan enemmän kuin hän kaupan työntekijänä, on loistava osoitus kilpapelaamisen kasvusta.

Kun ENCE nousi loppukesästä maailmanlistalla kärkikymmenikön tuntumaan, Salo joutui kovan valinnan eteen. Hänen piti päättää, aloittaako hän lukion vai keskittyykö täysillä pelaamiseen. Vanhempien kanssa juteltuaan hän päätyi panostamaan peliuraan, koska kouluun ehtii myöhemminkin.

Dokumentti myös korostaa, kuinka Salon vanhemmat ovat päättäneet tukea poikansa päätöstä ja pelaamista ylipäätään. Nähdyn perusteella Salolla on eväät nousta kaikkien aikojen suomalaiseksi CS-pelaajaksi.

– Totta kai yritän jeesaa Jereä, koska hänellä on super [paljon] potentiaalia. Koen, että pystyn paljon auttamaan Jereä tekemään hänestä vielä parempaa pelaajaa, lataa Jalli dokumentin lopuksi.

Docstop: Inside ENCE tiistaina 15.1. TV1 klo 20.00, Yle Areenassa maanantaina 14.1. klo 00.01.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?