Mousesports-pelaaja Miikka ”suNny” Kemppi oli viime vuoden 16:s paras Counter-Strike: Global Offensive -pelaaja – ”Yhdessä kohtaa penkittäminen kävi mielessä” - Esports - Ilta-Sanomat

Miikka Kemppi nousi CS-pelaajien eliittilistalle – ”Yhdessä kohtaa penkittäminen kävi mielessä”

Vuosi 2018 oli Miikka ”suNny” Kempin uran paras: Ensimmäisen ison kansainvälisen mestaruuden lisäksi hän oli yksi vuoden parhaista pelaajista.

Julkaistu: 7.1.2019 14:05

24-vuotias Miikka ”suNny” Kemppi on historian kolmas suomalaispelaaja HLTV:n listalla.

Räiskintäpeli Counter-Striken ykkössivusto HLTV.org on listannut vuodesta 2010 alkaen vuoden 20 parasta pelaajaa. Lista on jätetty julkaisematta vain kerran vuonna 2012, kun CS:n uusin versio Global Offensive julkaistiin kesken vuoden.

Vuoden 2018 parhaiden pelaajien listaa alettiin julkaista heti vuoden vaihduttua. Sijalle 16 ylsi Mousesports-joukkuetta edustava 24-vuotias Miikka ”suNny” Kemppi, jolle listasijoitus oli uran ensimmäinen.

Kemppiä ennen suomalaispelaajista listalla on nähty ainoastaan Aleksi ”allu” Jalli ja Timi ”aslak” Verkkoperä. Jalli oli 19. vuonna 2015 pelatessaan Ninjas in Pyjamasissa. Verkkoperä oli 17. vuonna 2011, jolloin pelattiin vielä Counter-Striken 1.6-versiota.

Mousesportsin vuosi alkoi hyvin, mutta syksy oli paikoitellen vaikea.

Kolme turnausvoittoa ja pettymys – ”Tappioiden jälkeen olin tosi vihainen”

Kemppi ja Mousesports kilpailivat viime vuonna 17 merkittävässä turnauksessa. Joukkue voitti kolme turnausta ja ylsi neljän parhaan joukkoon kuusi kertaa.

Kemppi oli tilastojen valossa seitsemästi joukkueensa paras pelaaja. Yhdessäkään turnauksessa hän ei ollut joukkueensa heikoin. HLTV:n jakaman EVP-maininnan (poikkeuksellisen arvokas pelaaja) Kemppi sai neljästä turnauksesta (StarSeries S4, StarSeries S5, ESL One Belo Horizonte, ESL One New York).

Maailmanlistalla Mousesports oli parhaimmillaan kolmantena, mutta vuosi päättyi viidenteen sijaan. Vuoden suurin pettymys tuli syyskuussa pelatusta London Major -turnauksesta, jossa Mousesports hävisi yllättäen kaikki kolme otteluaan.

– Olin meidän joukkueesta ainut, joka tavallaan edes kävi serverillä. Tappioiden jälkeen olin tosi vihainen, kun muilla ei ollut tarpeeksi tunteja. Mietin hetken jo, että mitä helvettiä minä täällä teen, Kemppi kommentoi syyskuussa Ylelle Major-pettymystä.

 Mousesports menestyi erityisesti alkuvuodesta ja kesällä. Syksyllä joukkueen suoritukset ailahtelivat, kun kesäkuun lopulla kokoonpanoon kiinnitetty Janusz ”Snax” Pogorzelski ei löytänyt paikkaansa tiimistä. Tästä huolimatta joukkue voitti ESL One New York -turnauksessa. Lokakuussa Pogorzselskin tilalta lähtenyt Martin ”STYKO” Styk palasi kokoonpanoon.

Mousesportsin parhaat sijoitukset vuodelta 2018:

  • 1. StarSeries i-League Season 4

  • 1. V4 Future Sports Festival

  • 1. ESL One New York

  • 2. ESL One Belo Horizonte

  • 3.–4. IEM Sydney

  • 3.–4. StarSeries i-League Season 5

  • 3.–4. ELEAGUE Premier

  • 3.–4. DH Masters Stockholm

  • 3.–4. ESL Pro League Season 8

Mousesports voitti vuoden aikana muun muassa ESL One New York -turnauksen.

Playoff-suoritukset pudottivat listasijaa

HLTV perustelee Kempin listasijaa hänen huippusuorituksillaan esimerkiksi isoissa ESL One Belo Horizonte- ja ESL One New York -turnauksissa.

Kemppi oli isojen turnausten vuoden 14. paras pelaaja (rating 1,13). Hän teki kahdeksanneksi eniten vahinkopisteitä per kierros (81,7) ja frägäsi pelaajia 11:nneksi parhaiten (0,74 frägiä per kierros).

Kemppi jäi kärkikymmenikön ulkopuolelle heikkojen playoff-suoritusten vuoksi: Lohkovaiheessa suomalaisen rating oli koko vuodelta 1,17, mutta pudotuspeleissä tilasto tippui 1,05:een. Kempin peliä vaivasi myös epätasaisuus, sillä hän ylsi yli 1,00 ratingin suoritukseen vain 65 prosentissa pelaamistaan kartoista.

Kemppi kertoo haluavansa pelata tänä vuonna paremmin maailman kärkeä vastaan. Tavoite on voittaa myös useampi turnaus – mukaan lukien Major. Hän uskoo pystyvänsä pelaamaan samalla tasolla kuin aiemminkin, mutta HLTV-listasijoituksella ei ole väliä. Tärkeämpää on joukkueen menestys.

Vuoden parhaiksi hetkiksi Kemppi listasi StarSeries 4:n voiton, sillä se oli hänen ensimmäinen iso kansainvälinen mestaruutensa. Myös ESL One New York -voitto on jäänyt mieleen, sillä Mousesports nousi finaalissa pahasta tappioasemasta voittoon kotiyleisön edessä pelannutta Team Liquidia vastaan.

Kovimmaksi paikakseen Kemppi kertoo syksyn, jolloin joukkueen ongelmat ja täysi turnauskalenteri saivat yliotteen suomalaisen pääkopasta. Hän kertoo menettäneensä joksikin aikaa palon sisällään, mikä oli kova paikka aina 110 % itsestään antavalle.

– Yhdessä kohtaa itseni penkittäminen [vilttiketjuun siirtyminen] kävi mielessä, mutta olen iloinen etten tehnyt sitä. Voin vain kiittää tiimikavereitani, jotka tsemppasivat minua, kertoo Kemppi HLTV:n haastattelussa.

Valitsi 16-vuotiaan superlupauksen ensi vuoden listayllättäjäksi

HLTV pyytää haastattelun päätteeksi jokaista pelaajaa nimeämään yhden pelaajan, jolla on potentiaalia nousta ensi vuonna listalle. Niin sanotussa bold prediction -osiossa on valittu vuosien aikana pääasiassa nousevia, mutta vielä isolle yleisölle täysin tuntemattomia nimiä.

Kempin valinta oli ENCE-joukkueen 16-vuotias Jere ”sergej” Salo, josta on povattu pelin seuraavaa supertähteä. Kemppi perustelee valintaansa kertoen Salon olevan todella älykäs pelaaja, joka nousee listalle, kunhan peli-into pysyy yllä ja ENCE menestyy.

HLTV:n top 20 -listan pelaajia paljastetaan yksi päivässä kunnes kaksi parasta ovat enää jäljellä. Voittaja ja toiseksi paras julkistetaan samanaikaisesti 20. tammikuuta.

Kemppi on voittanut turnauksista 241000 euroa, kertoo Esports Earnings.

Jere ”sergej” Salosta on povattu CS:n seuraavaa supertähteä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?