Esports

Jere, 38, perusti pojillensa CS-joukkueen – junioritiimi sai valmentajaksi pitkän linjan ammattilaisen

Julkaistu:

HAASTATTELU
Jämsän Paintballin pitkän aikavälin tavoitteena on tehdä joukkueesta joko Suomen huipulla pelaava vakiintunut tiimi tai arvostettu kasvattajaseura.
Suomalainen esports otti tänä vuonna uuden askeleen Jämsän Paintballin perustettua räiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensivea pelaavan juniorijoukkueen.

Joukkueenjohtaja Jere Malila, 38, kertoo miettineensä, kuinka tarjota pelaamisesta vakavasti kiinnostuneille nuorille mahdollisuuksia kehittyä ja päästä kokeilemaan peliuraa.

Ajatus lähti liikkeelle, kun Malilan poika ilmoitti haluavansa lähteä SuperJymyn, HAVU Gamingin ja Vuokatin urheiluopiston järjestämälle CS:GO-leirille.

– Meillä käytiin keskustelu siitä, mitä se tarkoittaa ja hän kertoi, että haluaisi kokeilla lajin parissa ammattimaista uraa. Hän kävi leirillä, mutta järjestäjillä ei ollut resursseja tarjota jatkoa kiinnostuneimmille ja pätevimmille pelaajille, Malila sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Malila kertoo seuranneensa nuorten omia joukkuevirityksiä ja todenneensa, että ne kaatuivat usein nopeasti jonkun pelaajan kiinnostuksen puutteeseen. Hänellä itsellään on seurakokemusta Jämsän Paintballin parista ja niillä opeilla hän halusi luoda joukkueen, jossa aikuiset hoitavat seuran pyörittämisen ja nuoret saavat keskittyä harjoitteluun.

”Emme halua olla jarruttamassa, vaan tukemassa pelaajien uraa”

Itse Malila kertoo pelanneensa tietokoneella ensimmäistä kertaa kolmevuotiaana ja aktiivisesti aina siitä eteenpäin.

– Pelaaminen on varmasti vaikuttanut myös tähän omaan suhtautumiseen siihen, miten voin tukea omaa jälkikasvua. CS:ää pelaan itse ihan hupimielessä niin sanotussa setämiesporukassa. En ole pelissä itse edes mitenkään erityisen hyvä, hän sanoo.

Jämsän Paintballin pitkän aikavälin tavoitteena on tehdä joukkueesta joko Suomen huipulla pelaava vakiintunut tiimi, tai arvostettu kasvattajaseura, josta isommat joukkueet löytävät uusia pelaajia. Tavoitteet eivät toki sulje toisiaan pois.

– Kumpikaan ei olisi tappio. Jos meillä on huippuja pelaajia, joista vielä ammattimaisemmin toimivat joukkueet ovat kiinnostuneita, niin emme halua olla jarruttamassa, vaan tukemassa pelaajien uraa, Malila sanoo.


Joukkue kiinnittää Malilan mukaan hyvin paljon huomiota kasvatuksellisiin asioihin. 13–15-vuotiaat pelaajat pyritään opettamaan niin, että he osaavat käyttäytyä. Joukkueessa pelaa myös kaksi Malilan omaa poikaa.

– Vahva toive on se, että meidän pelaajat eivät huutele törkeyksiä servereillä ja kunnioittavat kanssapelaajia. CS-skenessä on jonkin verran turhaa huutelua, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Pyrimme puuttumaan siihen aktiivisesti, Malila sanoo.

Alla olevalla videolla Jämsän Paintball pelaa näytösottelua Superjymyä vastaan:Muutama kuukausi sitten joukkue sai ensimmäisen valmentajansa, kun entinen CS-ammattilainen Toni ”toNppa” Luhtapuro tuli mukaan kuvioihin.

Luhtapuro pelasi Counter-Strikea ammattilaisena Hoorai ja N69-E28 -joukkueissa vuosina 2006–2007. Tuona aikana joukkueet kuuluivat maailman viiden parhaan joukkoon.

Peliuransa jälkeen Luhtapuro on valmentanut muun muassa HAVU Gamingin joukkuetta. Luhtapuron aikana HAVU voitti muun muassa IeSF-maailmanmestaruuden, Grail Questin 15 000 euron turnauksen ja Nordic eSports Academyn 10 000 euron turnauksen.

Luhtapuro kertoo Ilta-Sanomille, että nuorisovalmennus on erilainen ja pitkäaikainen projekti. Menestystä ei voi odottaa heti, vaan nuorista kasvatetaan tulevaisuuden huippuja.

– Se vaatii pojilta kovaa työtä ja sitoutumista.
Valmennuksessa lähdetään Luhtapuron mukaan liikkeelle perusteista: kommunikaatiosta ja joukkueena pelaamisesta. CS ei ole yksilöpeli, vaan sitä pelataan joukkueena ja joukkueelle, hän kertoo.

– Valmentajana voin oman kokemukseni kautta tuoda esiin oikeita näkökulmia ja kertoa, mihin kannattaa keskittyä, jotta kehittymistä tapahtuisi, Luhtapuro sanoo.

Jämsän Paintball CS:GO eli JPB sai hiljattain ensimmäisen kosketuksensa LAN-turnauksiin Kuopiossa järjestetyssä Gyostage-tapahtumassa. Merkittävää menestystä ei tullut, mutta joukkue pääsi katsomaan kuinka turnauksissa toimitaan ja kuinka niihin valmistaudutaan.

Ensimmäisen turnauksen lisäksi joukkue on pelannut muun muassa Turku Evolutionia, FC Lahti Menacea ja SuperJymyä vastaan. Lisäksi se ylsi Finnish Esports League -sarjan haastajaliigassa pudotuspeleihin, mikä on nuorelta joukkueelta hyvä suoritus.

– Suomen tasolla olemme saaneet välillä kunnolla selkäämme kovilta joukkueilta. Samalla olemme kuitenkin koittaneet oppia jotain jokaisesta ottelusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt