Selostaja Rikumikko Kangasmäki hylkäsi työtarjoukset ulkomailta – ”Faktoja, vakavuutta, tiukkaa analyysia”

Julkaistu:

HAASTATTELU
Vuonna 2017 selostamisen aloittanut Rikumikko Kangasmäki on saanut työtarjouksia ulkomailta, mutta ne hän on hylännyt toistaiseksi opintojen takia.
Rikumikko Kangasmäki kertoo Ilta-Sanomille seuranneensa pienempänä Suomen jääkiekkomaajoukkueen otteluita televisiosta. Tämän innoittamana hän halusi vanhempana jääkiekkoanalyytikoksi. Lätkän sijaan Kangasmäki on luonut uraa kilpapeliselostajana.

MAINOS: DreamHack Open Winter vedonlyönnin kohteena. Pitkävedon esports-pelitarjonta löytyy täältä »

Vuonna 2017 selostamisen täysin tyhjästä aloittanut Kangasmäki on selostanut muun muassa Dota 2:ta, Arena of Valoria ja Counter-Strikea. Kotoa tehdyissä ensimmäisissä lähetyksissä Kangasmäki joutui selostamisen lisäksi vastaamaan myös tuotannosta.

– Ainoa tausta minulla oli laulajana, laulunkirjoittajana/säveltäjänä ja sanoittajana. Ensimmäisen kuukauden jälkeen pääsin kokeilemaan selostamista englanniksi.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana Kangasmäki sai jo ensimmäisiä palkallisia keikkoja. Nämä loivat pohjaa selostusuralle, joka on ottanut isoja harppauksia tänä vuonna.

Rakastaa faktoja, mutta hymyily on vaikeaa

Selostuskeikkoja varten Kangasmäki ottaa ensiksi selvää turnauksen rakenteesta ja joukkueista. Myöhemmin hän syventyy joukkueiden historiaan erilaisten tilastotyökalujen avulla.

– Haluan olla perillä osaa ottavista joukkueista ja niiden rostereista, jotta voin antaa mahdollisimman paljon sisältöä play-by-play (tilanne tilanteelta) selostuksen tueksi. Taustatyöskentely voi vuorokaudessa kestää puolesta tunnista useampaan tuntiin. Jos vastaan asettuu tuttuja joukkueita, moni asia tulee ulkomuistista hyvän aiemman valmistautumisen pohjalta.
Selostamisen aikana Kangasmäki kertoo olevansa täysin oma itsensä. Heittäytyminen ei ole kuulemma vaikeaa, mutta vitsien kertominen ei ole hänen vahvuuksiaan.

– Rakastan faktoja, vakavuutta, tiukkaa analyysia ja kontrastin luomista jännittävien tilanteitten ja tarinan kaaren rakentamisen välillä. Ei minun tarvitse teeskennellä olevani jotain muuta, mitä en oikeasti olisi. Yleisön edessä juontamisessa hymyily on vaikeaa ja sitä toitotetaan joka suunnasta – ollaan isän kanssa molemmat vakavia ulkoa päin.

Usein selostajilta kysytään, pitävätkö he omasta äänestään. Kangasmäen mukaan kysymys on hankala.

– Pidän tietyistä aspekteista omassa äänessäni, mutta itsekriittisyys ei anna periksi ainakaan lauluääneni osalta, jonka kanssa en ikinä oikein ole ollut sinut. Matalaa ja möreää ääntäni on kehuttu esteettiseksi, luontevaksi ja miellyttäväksi.

”Läheiset ovat luoneet uskoa omaan tekemiseen”

Kangasmäki kertoo pelanneensa pienestä pitäen. Vanhemmat eivät aluksi katsoneet pelaamista hyvällä, mutta suhtautuminen muuttui ajan mittaan, kun he huomasivat kuinka tärkeää pelaaminen on Kangasmäelle.

Kangasmäki on saanut positiivista palautetta selostamisestaan esimerkiksi vanhemmiltaan, mutta työstä kertominen muille on ollut välillä vaikeaa. Esimerkiksi sukulaisten on ollut aikoinaan vaikea ymmärtää asiaa. Nykyisin tilanne on toinen.

– Läheiset ovat luoneet paljon uskoa omaan tekemiseen ja jaksaneet kannustaa, kun on ollut vaikeita hetkiä. Paras kaverini Lasse on myös tärkeä tukipilari – puhumme helposti yli tunnin mittaisia puheluja viikoittain.

Uransa alkuvaiheessa oleva Kangasmäki on tänä vuonna selostanut Suomessa viidessä eri yleisötapahtumassa. Kansainvälisesti hän tekee töitä suuren turnausjärjestäjän ESL:n kanssa sekä joinDOTAn kanssa, joka nosti Kangasmäen äskettäin korkeimman sarjatason selostajaksi.

– Olen myös päässyt selostamaan kokeneitten ammattilaispelaajien, valmentajien ja apuselostajien kanssa. Kesällä pääsin esiintymään Diili-kuvauksissa Helena Kastikaisen joukkueen tapahtuman juontajana. Samoihin aikoihin olin myös kokeilemassa Dota 2 -talkshown juontajan roolia.

Kangasmäki kertoo saaneensa ulkomailta täysipäiväisiä työtarjouksia selostajana, mutta toistaiseksi hän on kieltäytynyt tarjouksista. Kangasmäki haluaa ensin suorittaa pois alta ammattikorkeakouluopinnot.

Tulevaisuudessa Kangasmäki toivoo kuitenkin voivansa selostaa täysipäiväisesti. Hän näkee kilpapelaamisessa paljon potentiaalia ja uskoo omaan tekemiseensä, mutta pitää jalat maassa.

– Toivon aina, että selostustyön viihdearvo auttaa muita ihmisiä jokapäiväisessä jaksamisessa. Tätä työtä tehdään katsojia varten, ja haluan taata oman laadukkaan panokseni toisille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt