Suomen esports otti ison bisnesaskeleen – ENCEn johtoon kivenkova ammattilainen

Pitkään peli- ja teknologia-alalla työskennellyt Mika Kuusisto on kilpapeliorganisaatio ENCEn uusi toimitusjohtaja.

Petri Hämälä (vasen) siirtyy ENCEn toimitusjohtajan paikalta. Mika Kuusisto aloittaa työt toimitusjohtajana 1. joulukuuta.

29.11.2018 14:43

Suomen tunnetuin ja menestynein kilpapeliorganisaatio ENCE on ilmoittanut vaihtavansa toimitusjohtajaa. Organisaation perustaja ja alkuperäinen toimitusjohtaja Petri Hämälä siirtyy organisaatiossa muihin hommiin.

ENCEn uutena toimitusjohtaja aloittaa 1. joulukuuta 44-vuotias Mika Kuusisto, joka on työskennellyt yli 15 vuoden ajan kansainvälisissä peli- ja teknologiayrityksissä, muun muassa Nokialla sekä Unitylla. Viime vuosien aikana Kuusisto on koonnut markkinointi- ja myyntikokonaisuuksia startup-yritysten kanssa.

Kuusisto itse sanoo teknologiataustansa auttavan ENCEä sen kasvutavoitteissa sekä pyrkimyksissä maailman 5 parhaan kilpapelijoukkueen joukkoon.

– Esports on vakiinnuttanut asemansa viimeisen muutaman vuoden aikana. Useat joukkueet maailmalla ovat ottaneet suuria askelia, mutta mielestäni alalla on vielä käyttämättömiä kaupallistamisen mahdollisuuksia. Meillä on valtavia mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaa, Kuusisto kertoo ajatuksistaan esports-maailmasta ENCEn julkaisemalla videolla.

Toimitusjohtajan pestistä luopuva Hämälä keskittyy jatkossa organisaatiossa pelaajien kehittämiseen ja uusien lahjakkuuksien esille tuontiin.

ENCEllä takana kaikkien aikojen vuosi

Vuonna 2013 perustettu ENCE nousi nopeasti Suomen tunnetuimmaksi nimeksi, mutta lopetti toimintansa vuoden 2014 lopulla. Välivuoden jälkeen organisaatio palasi kilpapelimaailmaan vuoden 2016 alussa.

Paluun jälkeen ENCEn suosio on kasvanut tasaisesti. Sen peruspilareita ovat olleet alusta asti Counter-Strike- ja StarCraft II -pelit, joissa ENCE on menestynyt erityisesti vuoden 2018 aikana.

Keväällä 2018 Aleksi ”allu” Jallin ympärille kasattuun CS-joukkueeseen kiinnitettiin Suomen suurimmat nimet, ja tulos on ollut sen mukaista. Lokakuussa ENCE voitti ensimmäisenä suomalaisjoukkueena kansainvälisen huipputurnauksen, kun StarLadder i-League -turnauksesta tiimi voitti 125 000 dollaria eli noin 110 000 euroa.

Ennen turnausvoittoa ENCE oli jo kilpaillut muutamissa isoissa turnauksissa ensimmäisenä suomalaisjoukkueena aikoihin. Joukkue on ollut useamman kuukauden maailmanlistalla 20. parhaan joukossa. Tällä hetkellä sijoitus on 14:s.

ENCE on tänä voittanut SM-kullan lisäksi ison kansainvälisen turnauksen Ukrainassa.

StarCraft II:n vuoden 2018 ylivoimaisesti paras pelaaja oli Joona ”Serral” Sotala, joka on edustanut ENCEä vuodesta 2016. Sotala on voittanut tänä vuonna seitsemän isoa turnausta mukaan lukien maailmanmestaruuskisat marraskuun alussa.

ENCEllä on lisäksi kolme Hearthstone-pelaajaa sekä Rainbow Six: Siege -joukkue, joka oli vuoden 2017 lopulla maailman ykköstiimi. Alkuvuosi 2018 oli R6-joukkueelle vaikea, mutta nyt se on noussut takaisin pelin terävimpään kärkeen.

Harjoitustilat Helsinkiin – liikevaihto kasvaa tänä vuonna merkittävästi

Toimitusjohtajan paikalta siirtyvä Hämälä on julkaissut ENCEn sivuilla katsauksen menneestä vuodesta. Hän kirjoittaa menestyksen tuoneen mukanaan haasteita, kun ENCE-pelaajat ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän myös kilpailijoita.

Hämälän mukaan ENCEn pitää pystyä jatkossakin tarjoamaan pelaajille heidän ansaitsemansa tuki sekä olosuhteet, joita pelaajat eivät halua hylätä. ENCE rakentaa tällä hetkellä Helsinkiin kokonaisuutta, josta löytyy harjoitustilojen lisäksi toimisto sekä sisällöntuotantoon sopiva studio. Kasvu on näkynyt voittojen lisäksi myös lisääntyneinä sponsoreina.

Joona ”Serral” Sotala voitti marraskuun alussa StarCraft II:n maailmanmestaruuden.

– Tarkoitus on työllistää vuoden 2019 loppuun mennessä kymmenen täysipäiväistä työntekijää pelaajien lisäksi, avaa Hämälä organisaation kasvutavoitteita.

Ilta-Sanomat kertoi syyskuussa ENCEn liikevaihdon olleen vuonna 2016 noin 250 000 euroa, ja tulosta kertyi 32 000 euroa. Vuonna 2017 liikevaihto supistui vain hieman, mutta tulos romahti 7000 euroon. Hämälä kertoi elokuussa uskovansa liikevaihdon kasvavan tänä vuonna merkittävästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?