Esports

Poskettomia summia – Forbes: Näin arvokkaita ovat isot esports-joukkueet

Julkaistu:

ESPORTS
Forbes tutki kilpapelijoukkuedeiden arvoja. Cloud9:n arvo on yli 300 miljoonaa dollaria, kirjoittaa Forbes.
Kilpapelaaminen eli esports kasvaa kovaa vauhtia ympäri maailmaa. Kovimmilla joukkueilla on miljoonia faneja eri peleissä, mikä näkyy joukkueiden tulovirassa.

Forbes selvitti hiljattain maailman suurimpien pelitiimien arvot. Listaa varten talouslehti haastatteli joukkueiden omistajia, alan asiantuntijoita sekä pankkiireita. Tämän lisäksi tutkittiin julkisia tilinpäätöksiä ja muita asiakirjoja.
Listan kärjessä on vuonna 2013 perustettu amerikkalainen Cloud9, jonka arvoksi Forbes on arvioinut 310 miljoonaa dollaria. Joukkue ilmoitti lokakuussa saaneensa viimeisimmällä rahoituskierroksellaan 44 miljoonaa euroa. Rahalla rakennetaan muun muassa harjoitustilat Los Angelesiin.

Cloud9 on tänä vuonna voittanut Counter-Striken, Rocket Leaguen ja Overwatchin vuoden suurimmat turnaukset. League of Legends -joukkue eteni lokakuussa pelin MM-kisoissa neljän parhaan joukkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy26-vuotiaan Andy Dinhin perustama amerikkalainen Team SoloMid on listalla toisena. Vuonna 2009 perustetun TSM:n arvo on 250 miljoonaa euroa. Dinh uskoo Fortniten vievän tiimin seuraavalle tasolle. TSM investoi 1,3 miljoonaa euroa pelitaloon, jossa Ali ”Myth” Kabbanin johtama joukkue harjoittelee ja striimaa. Kabbani on Twitchin yksi seuratuimmista nimistä. Chipotle teki Fortnite-joukkueen suosion seurauksena TSM:n kanssa miljoonadiilin.Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

Listan erikoisin nimi on neljäntenä oleva Echo Fox. Kolminkertaisen NBA-mestarin Rick Foxin vuoden 2015 lopulla perustama joukkue on 150 miljoonan dollarin arvoinen. Suosituimmista peleistä Echo Foxilla on edustus vain LoLissa.

Yli kymmenen vuotta sitten perustetut Fnatic ja OpTic Gaming lukeutuvat maailman tunnetuimpiin pelitiimeihin, mutta tästä huolimatta molemmat kalpenevat Echo Foxille listauksessa. Fnaticin arvo on Forbesin mukaan 120 miljoonaa dollaria ja OpTicin 130. Vähintään sadan miljoonan arvoisia pelijoukkueita on kahdeksan.
Vaikka usean tiimin arvoksi on listattu yli 100 miljoonaa dollaria, joukkueiden liikevaihdot eivät ole kuitenkaan samalla tasolla. Cloud9:n liikevaihto on reilut 22 miljoona ja TSM:n 25 miljoonaa. Yli 10 miljoonan liikevaihtoon yltävät lisäksi Liquid, Echo Fox, OpTic, Fnatic ja Gen.G Esports.

Esports kiinnostaa – sijoittajina Drake, Michael Jordan, FC Barcelona...

Maailman rahakkaimmat urheilusarjat ovat Amerikassa, jossa suurimmat liigat toimivat niin sanotulla franchising-mallilla: Rahalla saa liigapaikan, eikä karsintoja ole. Useampi iso esports-sarja toimii samalla tavalla.

LoLin Pohjois-Amerikan ammattilaissarja siirtyi kymmenen joukkueen franchising-malliin vuoden 2017 lopulla. Useampi NBA-seura innostui 10 miljoonan dollarin hintaisista liigapaikoista. Forbesin mukaan liigaan päässeiden joukkueiden arvot pyörivät nyt noin 50 miljoonan dollarin tietämillä.


Overwatch-pelin huippusarja alkoi tammikuussa Los Angelesissa. Ensimmäisellä kaudella kilpaili 12 joukkuetta, jotka olivat maksaneet liigapaikoistaan 20 miljoonaa dollaria. Näiden joukkueiden arvo pyörii 60–80 miljoonan välillä nykyisin. OWL:n toisella kaudella on mukana 20 joukkuetta.
Alan kasvu ja franchising-sarjojen nousu on näkynyt myös joukkueiden liiketoiminnassa: suurimmat joukkueet rahoittavat kasvua sijoittajilta saadulla rahalla.

Maailmalla muun muassa räppäri Drake, Grammy-palkittu rock-yhtye Imagine Dragons, urheilijatähdet Michael Jordan ja Zlatan sekä urheiluseurat Paris Saint-Germain ja FC Barcelona ovat mukana esportsissa tavalla tai toisella sijoittajina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt