Jesse ”JerAx” Vainikka paljastaa: Pelkäsi burnoutia The International -MM-voiton jälkeen, ei ymmärrä Dota 2:n suosiota - Esports - Ilta-Sanomat

Jesse Vainikka paljastaa: Pelkäsi burnoutia MM-voiton jälkeen, ei ymmärrä pelinsä suosiota

Jesse ”JerAx” Vainikka jutteli Dotasta ja pelaamiseen liittyvistä asioista yli puolitoista tuntia Eetu ”eeddspeaks” Pesosen kanssa.

Julkaistu: 21.11.2018 15:00

Dota 2 -videopelin maailmanmestari Jesse ”JerAx” Vainikka vieraili Eeddcast-podcastissa.

Eetu ”eeddspeaks” Pesonen julkaisi maanantaiaamuna podcast-sarjansa eeddcastin uusimman jakson. Vieraana oli tällä kertaa kilpapelaaja Jesse ”JerAx” Vainikka, joka voitti Dota 2 -pelin maailmanmestaruuden elokuussa osana OG-joukkuetta.

Puolitoistatuntia kestävän jakson aikana podcast-isäntä Pesonen kyselee Vainikalta pääasiassa The International -MM-voitosta, siihen liittyvistä asioista ja ajatuksista.

Altavastaajana The International -MM-turnaukseen lähtenyt OG-joukkue voitti mestaruuden häviämättä yhtään ottelua playoffeissa. Vainikka muistelee podcastissa koko joukkueen olleen täysin häkeltynyt voitosta. Odottaessaan takahuoneessa yli tunnin suoran finaalihaastattelun alkua Vainikka ja joukkuetoverit kyselivät toisiltaan, että voittivatko he oikeasti ja ovatko he nyt varmasti maailmanmestareita.

Vainikka jatkaa kertoen MM-voiton olleen hänen uransa tunteikkain hetki, mutta Suomeen palattuaan hän tunsi olonsa tyhjäksi. Hänestä tuntui siltä, ettei hän halua pelata Dotaa enää ikinä.

– Topson [joukkuetoveri Topias Taavitsainen] oli [maailmanmestaruuden jälkeen] ”okei mä voitin, nyt pelataan lisää”, koska se [pelaaminen] on niin arkipäivää sille. Itse taas ajattelin, että nyt on pakko ottaa breikki. Tarvitsen taustalle aina jotain, mitä tavoitella tai muuten tulee burnout saman tien, kertoo Vainikka.

Vainikka piti Kanadasta palattuaan taukoa Dotasta. Tuona aikana hän pohti kaikessa rauhassa, mitä hän haluaa tulevaisuudelta. Hän ymmärsi haluavansa jatkaa kilpailemista. Dotan pariin hän palasi vasta lokakuussa yli kuuden viikon tauon jälkeen.

  • Juttu jatkuu videon jälkeen

OG koki kovan kolauksen: Avainpelaaja pitää taukoa

Uusi Dota-kausi alkoi reilu kuukausi MM-kisojen jälkeen. OG ilmoitti syyskuussa jättävänsä kauden avausturnauksen väliin. Vainikka kertoi silloin Twitterissä, että he haluavat pitää enemmän vapaata Dotasta ja jatkuvasta matkustamisesta.

Dota-tauon aikana Vainikka joutui silti matkustamaan, kun OG kuvasi dokumenttia Itävallassa ja Englannissa. Viimeiset pari viikkoa Vainikka on pelannut Dotaa enemmän, kun OG on alkanut valmistautua ensimmäiseen koitokseensa maailmanmestaruuden jälkeen.

Ensimmäiseen koitokseen eli Major-karsintaan OG suuntaa ilman australialaista MM-sankaria Anathan ”ana” Pamia, joka ilmoitti tällä viikolla pitävänsä toistaiseksi taukoa Dotasta.

Phamin korvaavaa pelaajaa OG ei ole vielä julkistanut. Tiimillä on Major-karsinnan lisäksi tänä vuonna edessä ainakin turnausmatka Australiaan.

Kilpailemisen lisäksi Vainikan loppuvuoden kohokohta on itsenäisyyspäivän Linnan juhlat, joihin hän sai kutsun Taavitsaisen kanssa. Vainikka kertoo podcastissa viettävänsä joulun Suomessa sukulaisten kanssa.

Ura jatkuu vuosi kerrallaan – ihmettelee Dotan suosiota

Vainikka kertoo ohjelmassa aikovansa jatkaa kilpailemista vuosi kerrallaan. Kun pelaajaura loppuu, hän toivoo pystyvänsä jatkamaan lajin parissa tavalla tai toisella.

Eetu Pesosen podcast-jaksoja kuuntelevat kymmenet tuhannet ihmiset viikoittain. Vainikka oli ohjelmasarjan ensimmäinen vieras kilpapelimaailmasta.

– Olen miettinyt tosi paljon, miten puskea pelaamista eteenpäin. Tietyllä tapaa koen, että minulla on vähän vastuuta siitä, mihin suuntaan kilpapelaaminen menee. Minulla on ehkä sellaista kokemusta, jota monella ei ole ollut. Pystyn inspiroimaan, mikä on tosi siisti juttu.

Pesosen viimeinen kysymys Vainikalle koskee Dotaa, jolla on kymmeniä miljoonia pelaajia. Pesonen ihmettelee, miksi joku valitsee Dotan jonkun toisen pelin sijaan.

Dotaa on kuvailtu äärimmäisen vaikeaksi peliksi oppia. Vainikan mielestä Dotan suosiossa ei ole mitään järkeä. Vaikka kyseessä on hänen mielestään erinomainen maineikkaan pelitalon (Valve) peli, siinä on paljon elementtejä, jotka tekevät aloittamisen ja ymmärtämisen vaikeaksi.

– Jokainen peli on oma kertomuksensa. Sillähän Dota myi itsensä. Pelit voivat olla ihan erilaisia, vaikka olisi samat sankarit. Dotassa on tosi vahva kilpailuelementti, mutta se on tosi vaikea aloittaa. Silti sitä ihmiset seuraavat. Kummallista, hän toteaa haastattelun loppupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?