”Kommunikaatiovirhe”, ”jatkuvaa kädetystä” – suomalaistähti matkusti turhaan MM-kisoihin Taiwaniin

Kilpapelaamisen MM-kisat alkoivat dramaattisesti, kun suomalaispelaaja Arttu ”Taikki” Sirkka joutui sivuun kommunikaatiovirheen vuoksi.

Suomi matkasi IeSF:n järjestämiin kilpapelaamisen MM-kisoihin 11 pelaajan voimin. Mukaan lähtivät lisäksi liiton puheenjohtaja sekä joukkueenjohtaja.

9.11.2018 10:30

International e-Sports Federationin kymmenettä kertaa järjestettävät MM-kisat alkoivat Suomen aikaa perjantaiaamuna Kaohsiungissa, Taiwanissa. Suomesta kisoihin lähti täysi edustus.

Suomesta kisoihin osallistuvat viisihenkiset HAVU Gaming- (Counter-Strike) ja Isänmaan Toivot -joukkueet (League of Legends) sekä YMCA eSportsin Joni ”Jopelix” Huovinen (Tekken 7).

Kisat alkoivat dramaattisesti, kun noin vuorokausi ennen ensimmäisiä otteluita useampi LoL-pelaaja diskattiin kisoista Twitter-keskusteluiden mukaan. Keskusteluun ovat osallistuneet useat kansainväliset LoL-pelaajat.

Yksi diskatuista oli Suomen tunnetuin pelaaja Arttu ”Taikki” Sirkka, joka on vahvistanut omalla Twitter-tilillään perjantaiyönä, ettei hän pelaa Taiwanissa. Hän valmentaa Suomen joukkuetta loppukisojen ajan.

Suomen liitto saanut väärää tietoa – säännöt päivitettiin verkkoon perjantaiaamuna

Kisojen päätuomari Markus ”Olodyn” Koskivirta on kommentoinut SEULin virallisella Discord-kanavalla, että Sirkan diskaaminen johtuu kommunikaatiovirheestä. Liiton kommentit asiasta löytyvät seuraavan väliotsikon jälkeen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Suomen joukkueen kisoihin lähettänyt Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry) kysyi syksyn aikana IeSF:ltä, että millaisia rajoitteita kisoissa on. Aiempina vuosina kisoissa on linjattu, että LCS-ammattilaisliigan pelaajat ja puoliammattilaiset (Challenger Series -pelaajat) eivät saa osallistua kisoihin.

Tänä vuonna SEULille toimitettiin tietoa, että ainoastaan LCS-ammattilaisliigan pelaajat eivät saa osallista kisoihin. Sirkka on pelannut tänä vuonna venäläisessä LCL-liigassa, joka ei ole osa LCS:ää, mutta on verrattavissa Challenger Seriesiin.

Turnauksen säännöissä, jotka päivitettiin kisasivuille Suomen aikaa perjantaiaamuna, sanotaan, etteivät LCS-liigan tai Challenger Series -sarjan pelaajat voi pelata kisoissa. Euroopassa ei ole enää virallisesti Challenger Series -sarjoja, mutta vastaavan tasoisia kylläkin useampi.

Sirkan korvaa MJ-Esportsia viimeksi edustanut Joni ”Jonsonny” Lyömilä. Suomi ei ole vielä pelannut ensimmäistä LoL-otteluaan, sillä pelit ovat jäljessä aikataulusta. Tänään vastaan asettuvat Namibia ja Saudi-Arabia. Vielä ei ole tietoa, ehtiikö Lyömilä paikan päälle Taiwaniin ennen ensimmäistä ottelua.

Liitto kommentoi tapausta: ”Pettyneitä ja turhautuneita saamaamme kohteluun”

SEUL julkaisi perjantai-iltapäivänä tiedotteen koskien MM-sekaannusta.

Liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen kirjoittaa tiedotteessa heidän kysyneen jo elokuussa mahdollisista pelaajarajoitteista. Silloin IeSF:n sihteeri kertoi, että vain LCS-ammattilaispelaajien osallistuminen on kiellettyä, mutta edustaja ei ollut ottanut huomioon muita Riot Gamesin virallisia liigoja.

Liitto kirjoittaa IeSF:n ja LoL-julkaisija Riot Gamesin välisen sopimuksen estävän myös LCS:n alapuolella olevan Play-In-sarjan pelaajien osallistumisen turnaukseen. Viidellä jäsenmaalla (Suomi, Macau, Serbia, Ruotsi ja Sveitsi) oli Play-In-sarjan pelaajia kisajoukkueessa. Päätöksestä tiedotettiin selkeästi kaikille jäsenmaille.

– Olemme kisajoukkueen kanssa luonnollisesti pettyneitä ja turhautuneita saamaamme kohteluun asian suhteen, mutta ymmärrämme myös IESF:n tarpeen noudattaa tasapuolista käytäntöä ja tekemiänsä turnauslisenssisopimuksia. Kohtelu on ollut sama kaikille jäsenmaille, joista näitä pelaajia on löytynyt. Olemme tehneet kaikkemme, jotta voisimme suorittaa kilpailun osaltamme mahdollisimman hyvin loppuun saakka.

CS:n Suomen mestari jätti kisat väliin – syynä ”jatkuva kädetys”

IeSF:n MM-kisoilla on ollut erilaisia ongelmia jo vuosien ajan. Viimeisen muutaman vuoden aikana tapahtumaa ovat haitanneet esimerkiksi turnauspelien jatkuvat viivästymiset ja luokattoman huonolaatuiset lähetykset. MM-statuksesta huolimatta esimerkiksi CS-turnauksen taso on vuodesta toiseen heikompi kuin Suomen sisäisissä turnauksissa.

Elokuussa CS:n SM-kultaa voittanut ENCE jätti edustusmatkan väliin, koska joukkue ei voinut silloin vielä sitoutua maajoukkuepestiin. Toimitusjohtaja Petri Hämälä totesi silloin kisojen olevan suunnattu myös hieman alemman tason joukkueille, jotka hakevat vielä turnauskokemusta.

ENCEn hallitukseen kuuluva Pekka ”Pehu” Aakko kommentoi Twitterissä torstaina IeSF:n diskauskohua. Hän kirjoitti ”jatkuvan kädetyksen” olevan yksi syistä, miksi he päättivät elokuussa jättää kisat väliin.

Tekkenistä lohkovoitto – CS-pelit hieman aikataulusta myöhässä

CS-joukkue pelaa tänään lohkovaiheessa Vietnamia ja Sri Lankaa vastaan. Suomi voitti avausottelussa Vietnamin 16–6-lukemin. Huovinen voitti oman lohkonsa kaatamalla Libanon, Portugalin ja Iranin edustajat. LoL-pelit alkavat myöhemmin tänään.

Viime vuoden MM-kisoissa Suomi jäi yllättäen ilman mitaleita. Silloin Suomea edustaneet HAVU ja Huovinen jäivät molemmat puolivälieriin.

Muokattu klo 14.12: Lisätty SEULin kommentit asiaa koskevasta tiedotteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?